• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    Současná pandemie si s velkou pravděpodobností vynutí změnu priorit a fungování celé společnosti. Pojďme to pojmout jako příležitost, jak začít dělat věci lépe.
    rozbalit záhlaví
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    OVERDRIVE: Hranice 3 roky zavřené fakt nebudou.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ADAMIRA: nejak to pretrpet treba 3 roky, nez se otevrou nejaky hranice a prijedou prvni turisti?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Mj. Nesoustredme se jen ty pingly, ja v tom prispevku na uacatku mluvil o kolapsu i jinejch prumyslovejch odvetvi
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    jo jen tak mmchodem, znova upozornuju na to, ze Spanelska Chripka je dobry predobraz toho, co se tady ted deje. Furt si toho podle me nevsimame dost. A ja furt rikam, ze se o ni nebavim jako o druhu nemoci, ktery to zpusobil, ale jako o ekonomicko/socialnim/epidemiologickem modelu.
    Takze shrnu:
    - spanelska chripka trvala cca 2 roky popsane, je mozne, ze to lita o dalsi 2 roky
    - vymrelo na ni 5% populace, a nektere staty a uzemi se naprosto totalne zhroutily, pac impact nebyl rovnomerny
    - nejvetsi katastrofa nastala, kdyz si lide mysleli ze to uz maji uspesne za sebeou, a nastala tak zavana druha vlna, ktera zabila vic lidi nez prvni
    - po Spanelske chripce nasledovala nanedlouho krize a dalsi svetova valka

    Mam-li hadat, tak bych rekl, ze jen karantenni opatreni a zavrene hranice budou trvat ROKY!, pokud okamzite nevyresime jak funguje imunizace, pripadne nedokazem imunizovat vakcinou [samozrejme, pokud se nakazim a mam z toho imunitu, nemusim uz pak do zadne karanteny... to je zasadni myslenka samozrejme]...

    Znova pripominam, ze nejsme jeste ani na zacatku outbrake ve spouste zemi, napriklad Indie, ktera je jedna z prvnich svetovych ekonomik. A zrovna Indie treba za Spanelske Chripku sla docela hodne do kytek. I kdyz treba na wordmetru je videt, ze prumerna delka zivota v 1950 tam byla 37 let, ted je 71, takze mozna nebude tak hrozne spatne, jak bylo. Ale zas je MNOHEM vic lidi, tim padem impact bude ciste epidemiologicky daleko zasadnejsi [vic prenasecu, vetsi konzum, vic potreba pracovni sily]
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ADAMIRA: a pric vy se vracel kdyz v teďbou recene Bruntali bude mit 5x nizsi zivotni naklady?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    OVERDRIVE: myslim zes pekne trefil, ze ta ekonomika sluzeb je apriori tazena spotrebou ve velkejch mestskejch centrech.
    Zkusme jinej myslnkovej experiment:deurbanizace. Behem poslednich 5 desetileti brutalni exodus z venkova do mest...co kdyz se to ted otoci?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JVMLOK: ne nikdy jsem nic takovýho nepsal ani si to nemyslím


    JVMLOK: jeomže pro toho pingla bude porád jednoduší "nějak" přetrpět to období v Praze s Pražskym nájmem, než zrušit nájem, sezoně se přesunout, vrátit se a řešit další nájem.

    Je to finanční nesmysl.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    JVMLOK: jé, já sem lama, promiň :) a děkuju
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    DRAGON: no dyk...nepoznas kdyz te nekdo pochvali? ;)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    JVMLOK: omlouvám se, netušil sem, že je tu problém se vyjádřit k tématu co teď a co potom, je to prostě úvaha, která se toho tématu týká. Alespoň sem měl ten pocit.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    JVMLOK: respektive tomu autu jeste ruplo chlazeni motoru, a pokud jeste chvili pojede na prazdno, i kdyz by zustal benzin, tak uz nebude motor, ktery by auto pohanel. To je prave to nenavratne poskozeni ekologickeho systemu. Nebude mozne pak auto snadno nastartovat, budes muset udelat cele nove auto.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ADAMIRA: Mj z ceho prazskej pingl bez prace zaplati prazskej najem?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ADAMIRA: vypada to ze tvoje predstava "vypadku ekonomiky" pocita s tim, ze se, jak jsem psal, vsecko na chvili zastavi a pak se to vsecko zaraz zase rozjede jako pred krizi. Predstav si to spis tak, ze ekonomika je ted jako auto, ktery nikam nejede, ale porad spotrebovava benzin. Nedokazu rict jak rychle, to uz je na jiny pocitani, ale kdyz to bude dost dlouo trvat, tak ti zustane auto a prazdna nadrz, ktera uz nikam nepojede, a i kdyz nedosahnes tohohle extremu, tak to auto urcite nedojede tak daleko, jak bysis pral, ani po tech par tydnech, kterym celime dneska.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ADAMIRA: no ja si treba myslim, ze spousta techle lidi uz se nevrati pinglovat do prahy. nekam jsem napsal, ze bych se mozna vybodnul treba na nemovitosti pro spekulace/najmy, pac lide, kteri odejdou z mista, kde jsou ted, a chyti se v jinem odvetvi a jinem meste, nebudou se uz muset/chtit vracet. Ona ta ochota menit svuj zivot a misto pobytu u nas neni nijak velka. Ale jak jsem psal, treba Olomouc prisla o veskere sve mlade jen proto, ze tam nefungovalo tradicni a vynosne zemedelstvi, dik dodavkam zbozi z Polska a Spanelska, takze treba ani pro me jako pro IT tam nebyla prace, pac zkrachovaly velke podniky, ktere by potrebovali sitare a podobne... jenze pokud by se lokalizovala vyroba, zas bude Hana treba velmi vynosna zahradka, a to, ze jsme si ji v 90. letech spatne nasmlouvali, a rozkradli firmy, ktere mohly fungovat, to se muze docela dobre zmenit.
    Mozna treba nebude treba tolik pinglu v Praze, mozna najednou budou treba i nejaci v Olomouci, nebo Bruntale, jak rikas. A to, ze se chudak najednou klidne vrati na "dedinu" k rodicum, kdyz nebudou prachy, to vede k tomu, ze by tahle myslenka mohla mit i nejaky maly legalni zaklad.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    JVMLOK: souhlasim, problem je ovsem to, ze v poslednich cca 50 letech dochazelo k presunu od vyrobni spolecnosti ke spolecnosti zivici se sluzbami, to je to na co upozornuje ADAMIRA, rek bych.
    Otazka je, zda to byl prechod zdravy [ve smyslu ne volne ruky trhu, pac ta by nevzala z regalu neco co nechce] ale ve smyslu tom, zda v dobe chybejici vyroby bude udrzitelna cela ekologie te spotreby. Myslim, ze nekteri lide dost upozornovali na to, ze zijem v konzumu, ktery neni podlozen produkci. Neco jako uverova bublina, ale tady i se zbozi a materialy, a na to navazadnou spotrebou, ale treba take vzdelanosti.

    K te vzdelanosti znova rikam, ze mi pod ruce prichazeji "lidi, co umi s pocitaci", a pritom nevedi, co je preruseni procesoru. Programujeme v jazycich, ktere sice umoznuji manipulovat s vysokymi vrstvami abstrakce, ale to je hrozne drahe na vypocetni vykon, ktery by se dal vyuzit daleko ale daleko lip, jen daleko mene snadno a s vetsim investice v oblasti znalosti... to cele je proste jen IT jinotaj konzumu, pac jsme bohati. Veskutecnosti nemame dost procesoru a vykonu, zere to moc zbytecne elektricke energie, jen aby to "nic nedelalo" a ubyva lidi, kteri vi, jak to cele funguje.

    Souhlasim tedy s pokrokem, ale bojim se kataklizmaticke katarze.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JVMLOK: ale nas ceka sice brutalni, ale pouze vypadek ekonomiky, hodně se změní ale ty tady nastinujes scenare pro konec světa

    A především to vůbec nesouvisí s tím o čem se tu bavíme, co z toho mě má přesvědčit o tom, že až prazskej pingl přijde o praci pingla tak se na měsíc - nebo dva měsíce přestěhuje do Bruntálu na sklizen brambor - aby se pak náslědně vrátil do Pragy pinglovat? Jakože altruismsu aby jsme neumřeli hlady? Vždyt se mu to ani nevyplatí.

    Můj osobní typ je, že až bude potřeba, zemědělci via svý papaláše zalobujou a ono se pár těch vyjímek pro ukrajince apod. najde.

    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ADAMIRA: mno nevim, kdyz se podivam na nazev auditka a zahlavi tak je to presne to, co by se tady melo resit.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    OVERDRIVE: Ja bzch v tomhle ohledu dtroufl jinou uvahu...
    Tz szstemz, o kterejch jsem mluvil JVMLOK bude od urcityho bodu efektivnejsi opustit a vytvorit zcela novy. Milkrunovy modely zasobovani domacnosti autonomnima technologiema, presun spotrebitelskejch aktivit z nakupnich center na web (a docela dobre mozna jejich postupnej zanik nebo transformace s uplne jinym "purpose"), IoT implemntovanej v plne siri tak, ze se ty trasy zautomatizujou a odpadne zavislost na gastarbeiterech, posileni programu automatizace zemedelske vyroby a biotechnologii umoznujicich nepretrzitou sklizen. Jak rikal Baťa...Dřinu strojům, myšlení lidem...
    Urcite to nebude fungovat stejne pro Cinu jako pro Evropu jako pro Peru. Ale nemusi to byt nutne krok dozazu, muze to vyvolat vyraznej posun vpred.
    Zalezi jak se nambude chtit makat...ten krok dozadu je "lenochovo reseni", krok vpred bude vyzadovat uplne jinou uroven nasazeni nez na co jsou lidi v Evrope zvykli.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    OVERDRIVE: no to zní všechno hezky ale obávám se že jsem se přesunuli už uplně jinam
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ADAMIRA: ta kaskada, kterou JVMLOK zminuje je z jednoho romanu, jmenuje se to Expansion a bylo to prave i na Netflix. Popisuje to biologickou situaci, ktere se rika prave kaskadovy efekt, coz je evoluce systemu, ktere jsou "atefakty", tedy nezname cele jejich priciny a vychodiska, ale pokud dodrizme nejake presne vyladene podminky, jso stabilni, zrusime li jeden vstup/vystup, cely system prestane fungovat, a to tak, ze ne vely najednou, ale dojde k nenavratne degradaci a neni mozne jej uz dale udrzovat, musi se postavit znovu, coz u systemu, ktere vznikaly treb roky je nemozne nebo netrivialni...

    Je to podobne, jako kdyz ti zacne tect do strechy, po nejake dobe neni mozne dum zachranit, ale postavit novy dum je proporcne extreme drahe.

    Takze to neni zadna snaha resit to systemove, znamena to, ze system, ktery ted vnimame [dum] je tak poskozeny [dira ve strese], ze neni mozne dal vnimat jej jako relevantni [dum uz proste neexistuje, i kdyz jeste stoji.]
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JVMLOK: Jako ty vážně veřiš tomu, že Pražský průvodce se z Nuslí přestěhuje sezoně na jižní moravu aby mohl sklízet?

    Jinak z tvejch příspěvků mi to případalo jako že to chceš řešit systémově - to se omlouvám, asi sjem si to s něčím zaměnil. Ale nemyslím si že to vyřeší ani nabídka poptávka viz výše.

    IMHO to na ty sezoní práce prostě pustí....

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam