• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    KRAMERIUS: to je ovšem hodně extrémní výklad. To by hodně lidí bylo zodpovědných za smrt někoho jiného. Prakticky všichni, co někdy leželi v nemocnici, protože tam možná zrovna v tu chvíli zabírali místo pro někoho jiného.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    odjakziva takhle funguje ockovani, neni to zazracnej lektvar kterej ti da anticovid/tbc/obrna auru, je to o snizovani pravdepodobnosti, ale to je naprosto zbytecny, tyhle lidi maj pamet zlaty rybky, za tri hodiny to zapomenou
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ELYNOR: Děkuji. Ano, pocitové složce samozřejmě rozumím (taky mám seniory v rodině a je to dost podobné :), ale upřímně, přesně tohle je argument pro to, aby to celé byl povinné, protože diskuze nad "se mi nechce, musela bych jet moc daleko" je vážně o ničem.

    Nicméně - jak jsi popsala, tak ty sama a tvůj business jste covidem postiženi velmi (narozdíl ode mně, IT na HO). Přitom celosvětově v tuhle chvíli existují jenom tři scénáře jak z covidu ven. a) děláš že nic takového není (Severní korea a další kvalitní režimy) b) máš štěstí na lokalitu a osvícené nebo velmi rázné vedení, takže jedeš zero covid taktiku a covid ve vaší zemi neexistuje nebo téměř neexistuje (Nový Zéland, Austrálie, Tchaj-wan, Island, pak tuším Vietnam, Singapur a další) c) jsi jako zbývajících 190 zemí na světě a zachránit tě může pouze očkování.

    Pak úplně nerozumím odporu proti variantě C. Jiná na stole prostě není. Jakkoli bych si přál B, je to těžká sci-fi.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ELYNOR: Ale pak tisíce neočkovaných budou během další vlny epidemie zbytečně zabírat místo v nemocnici (jako se to děje teď) a vytěžovat kapacity doktorů a někdo jiný zbytečně umře na běžně léčitelnou nemoc.
    Takže to lze extrémně prezentovat jako: protože se někdo nechce nechat očkovat, bude spoluzodpověný za zbytečnou smrt někoho jiného.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: proč zase omezení ze strany pojišťovny? Lidi si platí povinně zdravotní pojištění, a i těm, co si ho neplatí, se kupodivu poskytuje zdravotní péče bez nějakých omezení. A platby se vymáhají dodatečně.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KRAMERIUS: to jsem nevěděl, asi virová nálož, takže jo, na tom kravským labelu teda trvám
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    KRAMERIUS: tuhle konkrétní statistiku jsem neviděla, pokud to tak je, tak jedině dobře, další plus pro očkování.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: tím chráníš především sebe, nicméně bych tady chápal nějaký omezení ze stran pojišťoven, že si pak pobyt na přístroji odmítač hezky do koruny zaplatí.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: jak jsem psal, to byla nadsázka proti "svobodě volby", nechal jsem v tom výroku dost děr, aby se bylo čeho chytit pro případnej flejm. držíš se toho jako hovno košile, sorry.
    (proto se očkují nejslabší skupiny, nikoliv skupiny nejaktivnější v přenosu).
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    CAIDEL: no ale důvod, že něco ve zprávách nevypadá dobře, to není úplně to, co by mě přesvědčilo běžet se nechat očkovat.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ELYNOR: Důvodem je to, že očkovaný se v případě nákazy covidem nebude válet s těžkým průběhem v nemocnici a zabírat kapacity. Státu je celkem u prdele, jestli někdo chytí covid nebo ne, stát má jen problém s tím, když lidi kapacitně přetěžují nemocnice, protože to pak ve zprávách nevypadá dobře.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ELYNOR: Podle nějaké izraelské statistiky z praxe, co tu proběhla, očkování snižuje možnost být přenašečem o cca 90%.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: ano, i očkovaný může představovat riziko a případně šířit virus, tak tím tuplem pak nevím, co by bylo tím důvodem k diskriminaci neočkovaných, když by na tom vlastně byli stejně.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ELYNOR: Nemyslím, že by covid očkování bylo někdy nařízeno jako povinné. Určitě každému zůstane svoboda nechat/nenechat se očkovat.
    Ale klidně můžeme několik následujících let jet v režimu, kdo není proti covidu očkovaný, nemá nárok účastnit se hromadných akcí (kino, divadlo, fotbal, hokej, restaurace, prezenční návštěva školy, dovolená v Choratsku...), pokud se neprokáže čerstvým negativním testem.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    ADAMIRA: hele, já toho tady taky spoustu nechápu. Osud, no. Ne, graf by nešel udělat. Holt člověk nemůže vždycky chápat všechno... :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    "tady krvacim z tepny pane doktore, ale jeste jsem se nerozhodla jestli chci lekarskou pomoc, rada bych si precetla jeste nejakou brozuru, jo a ten obvaz chci modrej, bilym obvazem mi to prosim nedelejte, to radsi nic"

    uaaaaaaaa!!!
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    CAIDEL: racionální argumenty jsou prima, ale ona i ta "pocitová složka" celkem hraje roli, nejde to tak úplně odstřihnout. Ale pokusím se to vysvětlit - jeden příklad může být moje matka, skupina 80+ Neodmítá očkování jako takové, a rovněž si nemyslí, že Gates a čipy. Ale proces registrace k očkování byl pro ni naprosto nepochopitelný, a když zjistila, že by musela cestovat do vzdáleného očkovacího centra, tak řekla, že se na to může vykašlat. Že špatně chodí i o holi, takže téměř nikam nechodí a nechodila ani před covidem, a že maximálně dojde do ordinace svého obvoďáka, aby ji naočkovali tam. K panu doktorovi má důvěru, chodí k němu řadu let, uznává ho jako autoritu, a když on řekne, že by se měla nechat očkovat a osobně to provede, tak dobrý. No a když to takhle nebude možné, tak ať si vakcínu nechaj, protože ona stejně může třeba zítra umřít, covid necovid, protože už má svůj věk. A vzhledem k tomu, že skutečně prakticky téměř nikam ven nechodí, tak těžko může ohrožovat jiné. Druhý příklad za mě osobně - ještě jsem se nerozhodla, jestli se nechám očkovat., takže teď, v tuhle chvíli, opravdu nevím, co rozhodne, co bude stéblo na miskách vah. Informace mám, a logiku očkování chápu. Kdybych byla zdravotník, což nejsem, asi bych měla ještě lepší informace a víc důvodů pro očkování. Ale zatím jsou misky vyrovnány, a všechno, co prozatím chci, je nemít, obrazně řečeno, "pistoli u hlavy". Nebudeš očkovaná, tak jsi občan druhé kategorie. To je pro mě požadavek přes čáru, to nejsem ochotná akceptovat a proti tomu se ozývám.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: takže jsme se posunuli od "děti si nesmí hrát, chodit do škoky, jezdit na výlet" k "chci se svobodně rozhodnout očkovat" ?
    a víš o tom, že proočkovanost je základním předpokladem k tomu, aby opět mohla fungovat kultura, pohostinství a služby ?
    a jsou nějaké konkrétní obavy z konkrétních vakcín, nebo je to obecný postoj k očkování proti covidu ? k vakcinaci obecně přistupuješ pozitivně, takže kde je teda problém ?

    já s tím kravským štítkem nastavoval zrcadlo o svobodě volby. ORIKA mě nějakou dobu už čte a asi chápe mou nadsázku. pokud vím, tak současně neplatí, že by pro mě očkovaný nemohl představovat riziko, vakcína chrání jeho před těžkým průběhem, ne mě před nákazou.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ELYNOR: at se snazim jak se snazim, opravdu nechapu tvuj point, nesel by k tomu udela treba nejaky graf?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CAIDEL: jenže to by předpokládalo, že to lidi jsou schopni pochopit, že .. vlož složité matematické vysvětlení, které nepochopí .. vyhraje proti tezi "já si ty svinstvo do sebe dávat nebudu" nebo "přece nebudu riskovat", nebo "zle farmafirmy" nebo rovnou "známý známého dostal z hexavakciny autismus" nebo "očkování je moc velká zdravotní zátěž pro malé děti" nebo "oni nás chtějí ovládat / vzít nám svobodu".

    ani moc nezabírá, že všechny ostatní léky které odpůrci očkování běžně berou, procházejí stejným procesem.. slovenské mz mělo hezké porovnání covid vakcíny s ibuprofenem. (ibuprofen je horší)

    ba naopak, věřím že dost odpůrců očkování věří na ivermectin, isoprinosine a hydroxychloroquine..

    druhá věc je, že ani další matematický fenomén (fungující kolektivní imunita za situace kdy vakcína nemá 100% účinnost) je pro odpůrce očkováni neuchopitelný a narazí na řekněme neochotu se obětovat pro společnost, protože tak oni to vnímají. (případně i explicitně je mi jedno, že ti co se že zdravotních důvodu očkovat nemůžou, oni pro mně taky žádnou oběť nepřináší)

    prostě věří, že jejich zhodnocení rizik vakcín je objektivní, a nějaké zájmy celé společnosti jsou méně důležité než jejich svoboda se rozhodnout na základě informací, který považuji za správný..

    navíc to reinforcuji echo chambery sociálních sítí.

    jsem zvědav, jestli narazíme na problém, že vakcín bude dost, ale bude to prd platný, protože dojdou lidí ochotni si je dát.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam