• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    Současná pandemie si s velkou pravděpodobností vynutí změnu priorit a fungování celé společnosti. Pojďme to pojmout jako příležitost, jak začít dělat věci lépe.
    rozbalit záhlaví
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    KRAMERIUS: díky za odkaz, kouknu, přečtu.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ELYNOR:
    Vakcína Pfizer/BioNTech brání i přenosu covidu, naznačují první data z Izraele — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...fizerbiontech-brani-i-prenosu-covidu-naznacuji-prvni-data-z-izraele
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    KRAMERIUS: to je ovšem hodně extrémní výklad. To by hodně lidí bylo zodpovědných za smrt někoho jiného. Prakticky všichni, co někdy leželi v nemocnici, protože tam možná zrovna v tu chvíli zabírali místo pro někoho jiného.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    odjakziva takhle funguje ockovani, neni to zazracnej lektvar kterej ti da anticovid/tbc/obrna auru, je to o snizovani pravdepodobnosti, ale to je naprosto zbytecny, tyhle lidi maj pamet zlaty rybky, za tri hodiny to zapomenou
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ELYNOR: Děkuji. Ano, pocitové složce samozřejmě rozumím (taky mám seniory v rodině a je to dost podobné :), ale upřímně, přesně tohle je argument pro to, aby to celé byl povinné, protože diskuze nad "se mi nechce, musela bych jet moc daleko" je vážně o ničem.

    Nicméně - jak jsi popsala, tak ty sama a tvůj business jste covidem postiženi velmi (narozdíl ode mně, IT na HO). Přitom celosvětově v tuhle chvíli existují jenom tři scénáře jak z covidu ven. a) děláš že nic takového není (Severní korea a další kvalitní režimy) b) máš štěstí na lokalitu a osvícené nebo velmi rázné vedení, takže jedeš zero covid taktiku a covid ve vaší zemi neexistuje nebo téměř neexistuje (Nový Zéland, Austrálie, Tchaj-wan, Island, pak tuším Vietnam, Singapur a další) c) jsi jako zbývajících 190 zemí na světě a zachránit tě může pouze očkování.

    Pak úplně nerozumím odporu proti variantě C. Jiná na stole prostě není. Jakkoli bych si přál B, je to těžká sci-fi.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ELYNOR: Ale pak tisíce neočkovaných budou během další vlny epidemie zbytečně zabírat místo v nemocnici (jako se to děje teď) a vytěžovat kapacity doktorů a někdo jiný zbytečně umře na běžně léčitelnou nemoc.
    Takže to lze extrémně prezentovat jako: protože se někdo nechce nechat očkovat, bude spoluzodpověný za zbytečnou smrt někoho jiného.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: proč zase omezení ze strany pojišťovny? Lidi si platí povinně zdravotní pojištění, a i těm, co si ho neplatí, se kupodivu poskytuje zdravotní péče bez nějakých omezení. A platby se vymáhají dodatečně.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KRAMERIUS: to jsem nevěděl, asi virová nálož, takže jo, na tom kravským labelu teda trvám
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    KRAMERIUS: tuhle konkrétní statistiku jsem neviděla, pokud to tak je, tak jedině dobře, další plus pro očkování.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: tím chráníš především sebe, nicméně bych tady chápal nějaký omezení ze stran pojišťoven, že si pak pobyt na přístroji odmítač hezky do koruny zaplatí.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: jak jsem psal, to byla nadsázka proti "svobodě volby", nechal jsem v tom výroku dost děr, aby se bylo čeho chytit pro případnej flejm. držíš se toho jako hovno košile, sorry.
    (proto se očkují nejslabší skupiny, nikoliv skupiny nejaktivnější v přenosu).
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    CAIDEL: no ale důvod, že něco ve zprávách nevypadá dobře, to není úplně to, co by mě přesvědčilo běžet se nechat očkovat.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ELYNOR: Důvodem je to, že očkovaný se v případě nákazy covidem nebude válet s těžkým průběhem v nemocnici a zabírat kapacity. Státu je celkem u prdele, jestli někdo chytí covid nebo ne, stát má jen problém s tím, když lidi kapacitně přetěžují nemocnice, protože to pak ve zprávách nevypadá dobře.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ELYNOR: Podle nějaké izraelské statistiky z praxe, co tu proběhla, očkování snižuje možnost být přenašečem o cca 90%.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: ano, i očkovaný může představovat riziko a případně šířit virus, tak tím tuplem pak nevím, co by bylo tím důvodem k diskriminaci neočkovaných, když by na tom vlastně byli stejně.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ELYNOR: Nemyslím, že by covid očkování bylo někdy nařízeno jako povinné. Určitě každému zůstane svoboda nechat/nenechat se očkovat.
    Ale klidně můžeme několik následujících let jet v režimu, kdo není proti covidu očkovaný, nemá nárok účastnit se hromadných akcí (kino, divadlo, fotbal, hokej, restaurace, prezenční návštěva školy, dovolená v Choratsku...), pokud se neprokáže čerstvým negativním testem.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    ADAMIRA: hele, já toho tady taky spoustu nechápu. Osud, no. Ne, graf by nešel udělat. Holt člověk nemůže vždycky chápat všechno... :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    "tady krvacim z tepny pane doktore, ale jeste jsem se nerozhodla jestli chci lekarskou pomoc, rada bych si precetla jeste nejakou brozuru, jo a ten obvaz chci modrej, bilym obvazem mi to prosim nedelejte, to radsi nic"

    uaaaaaaaa!!!
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    CAIDEL: racionální argumenty jsou prima, ale ona i ta "pocitová složka" celkem hraje roli, nejde to tak úplně odstřihnout. Ale pokusím se to vysvětlit - jeden příklad může být moje matka, skupina 80+ Neodmítá očkování jako takové, a rovněž si nemyslí, že Gates a čipy. Ale proces registrace k očkování byl pro ni naprosto nepochopitelný, a když zjistila, že by musela cestovat do vzdáleného očkovacího centra, tak řekla, že se na to může vykašlat. Že špatně chodí i o holi, takže téměř nikam nechodí a nechodila ani před covidem, a že maximálně dojde do ordinace svého obvoďáka, aby ji naočkovali tam. K panu doktorovi má důvěru, chodí k němu řadu let, uznává ho jako autoritu, a když on řekne, že by se měla nechat očkovat a osobně to provede, tak dobrý. No a když to takhle nebude možné, tak ať si vakcínu nechaj, protože ona stejně může třeba zítra umřít, covid necovid, protože už má svůj věk. A vzhledem k tomu, že skutečně prakticky téměř nikam ven nechodí, tak těžko může ohrožovat jiné. Druhý příklad za mě osobně - ještě jsem se nerozhodla, jestli se nechám očkovat., takže teď, v tuhle chvíli, opravdu nevím, co rozhodne, co bude stéblo na miskách vah. Informace mám, a logiku očkování chápu. Kdybych byla zdravotník, což nejsem, asi bych měla ještě lepší informace a víc důvodů pro očkování. Ale zatím jsou misky vyrovnány, a všechno, co prozatím chci, je nemít, obrazně řečeno, "pistoli u hlavy". Nebudeš očkovaná, tak jsi občan druhé kategorie. To je pro mě požadavek přes čáru, to nejsem ochotná akceptovat a proti tomu se ozývám.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: takže jsme se posunuli od "děti si nesmí hrát, chodit do škoky, jezdit na výlet" k "chci se svobodně rozhodnout očkovat" ?
    a víš o tom, že proočkovanost je základním předpokladem k tomu, aby opět mohla fungovat kultura, pohostinství a služby ?
    a jsou nějaké konkrétní obavy z konkrétních vakcín, nebo je to obecný postoj k očkování proti covidu ? k vakcinaci obecně přistupuješ pozitivně, takže kde je teda problém ?

    já s tím kravským štítkem nastavoval zrcadlo o svobodě volby. ORIKA mě nějakou dobu už čte a asi chápe mou nadsázku. pokud vím, tak současně neplatí, že by pro mě očkovaný nemohl představovat riziko, vakcína chrání jeho před těžkým průběhem, ne mě před nákazou.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ELYNOR: at se snazim jak se snazim, opravdu nechapu tvuj point, nesel by k tomu udela treba nejaky graf?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam