• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ELYNOR: to je jedno, očkování je tak nějak jediné možné řešení současné krize bez ohledu na to co by ráda vláda (promořit a vymřít), o žádném řešení nevim.

    co bys chtěla dělat místo toho, se zachováním svobody se rozhodovat podle špatných informaci ?
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ELYNOR: Já vím, že je to extrémní výklad - ale vzhledem k tomu že jde o prozkoumanou nakažlivou nemoc, proti které bude existovat ochrana (vakcína), tak je to zabírání místa (až do stavu, kdy hrozí omezení jiné péče) a spoluzodpovědnost daleko reálnější než u rakoviny, nebo zlomené nohy.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ELYNOR: To je úplně normální výklad. A ten tvůj příklad neplatí, protože za normální situace zdravotnictví funguje a nikdo ničí místo nezabírá, kapacity jsou dostatečné. Poprvé v historii teď nastalo, že kapacity došly.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: proč ? protože namísto vakcíny za stovky korun riskuješ náklady na pojištěnce v úplně jiných řádech.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    zacinam fakt zavidet ty vnucce
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    KRAMERIUS: díky za odkaz, kouknu, přečtu.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ELYNOR:
    Vakcína Pfizer/BioNTech brání i přenosu covidu, naznačují první data z Izraele — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...fizerbiontech-brani-i-prenosu-covidu-naznacuji-prvni-data-z-izraele
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    KRAMERIUS: to je ovšem hodně extrémní výklad. To by hodně lidí bylo zodpovědných za smrt někoho jiného. Prakticky všichni, co někdy leželi v nemocnici, protože tam možná zrovna v tu chvíli zabírali místo pro někoho jiného.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    odjakziva takhle funguje ockovani, neni to zazracnej lektvar kterej ti da anticovid/tbc/obrna auru, je to o snizovani pravdepodobnosti, ale to je naprosto zbytecny, tyhle lidi maj pamet zlaty rybky, za tri hodiny to zapomenou
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ELYNOR: Děkuji. Ano, pocitové složce samozřejmě rozumím (taky mám seniory v rodině a je to dost podobné :), ale upřímně, přesně tohle je argument pro to, aby to celé byl povinné, protože diskuze nad "se mi nechce, musela bych jet moc daleko" je vážně o ničem.

    Nicméně - jak jsi popsala, tak ty sama a tvůj business jste covidem postiženi velmi (narozdíl ode mně, IT na HO). Přitom celosvětově v tuhle chvíli existují jenom tři scénáře jak z covidu ven. a) děláš že nic takového není (Severní korea a další kvalitní režimy) b) máš štěstí na lokalitu a osvícené nebo velmi rázné vedení, takže jedeš zero covid taktiku a covid ve vaší zemi neexistuje nebo téměř neexistuje (Nový Zéland, Austrálie, Tchaj-wan, Island, pak tuším Vietnam, Singapur a další) c) jsi jako zbývajících 190 zemí na světě a zachránit tě může pouze očkování.

    Pak úplně nerozumím odporu proti variantě C. Jiná na stole prostě není. Jakkoli bych si přál B, je to těžká sci-fi.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ELYNOR: Ale pak tisíce neočkovaných budou během další vlny epidemie zbytečně zabírat místo v nemocnici (jako se to děje teď) a vytěžovat kapacity doktorů a někdo jiný zbytečně umře na běžně léčitelnou nemoc.
    Takže to lze extrémně prezentovat jako: protože se někdo nechce nechat očkovat, bude spoluzodpověný za zbytečnou smrt někoho jiného.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: proč zase omezení ze strany pojišťovny? Lidi si platí povinně zdravotní pojištění, a i těm, co si ho neplatí, se kupodivu poskytuje zdravotní péče bez nějakých omezení. A platby se vymáhají dodatečně.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KRAMERIUS: to jsem nevěděl, asi virová nálož, takže jo, na tom kravským labelu teda trvám
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    KRAMERIUS: tuhle konkrétní statistiku jsem neviděla, pokud to tak je, tak jedině dobře, další plus pro očkování.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: tím chráníš především sebe, nicméně bych tady chápal nějaký omezení ze stran pojišťoven, že si pak pobyt na přístroji odmítač hezky do koruny zaplatí.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: jak jsem psal, to byla nadsázka proti "svobodě volby", nechal jsem v tom výroku dost děr, aby se bylo čeho chytit pro případnej flejm. držíš se toho jako hovno košile, sorry.
    (proto se očkují nejslabší skupiny, nikoliv skupiny nejaktivnější v přenosu).
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    CAIDEL: no ale důvod, že něco ve zprávách nevypadá dobře, to není úplně to, co by mě přesvědčilo běžet se nechat očkovat.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ELYNOR: Důvodem je to, že očkovaný se v případě nákazy covidem nebude válet s těžkým průběhem v nemocnici a zabírat kapacity. Státu je celkem u prdele, jestli někdo chytí covid nebo ne, stát má jen problém s tím, když lidi kapacitně přetěžují nemocnice, protože to pak ve zprávách nevypadá dobře.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ELYNOR: Podle nějaké izraelské statistiky z praxe, co tu proběhla, očkování snižuje možnost být přenašečem o cca 90%.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: ano, i očkovaný může představovat riziko a případně šířit virus, tak tím tuplem pak nevím, co by bylo tím důvodem k diskriminaci neočkovaných, když by na tom vlastně byli stejně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam