CAIDEL: Pár zemí ukázalo: link TAPINA, kterej nefunguje, a bez dalšího zmínka o Portugalsku (nevím, jak to tam vypadá) a Dánsku (o kterém jsem u 2 zdrojů četl, že jim tam teď rostou nakažení a budou se obnovovat covid-pasy a roušky). Nejproočkovanější zemí je, pokud vím, Izrael a covid-pacientů se tím, pokud vím, nezbavili.
Takže za mě ne až tak jednoduché.
Můj lepší nápad by byl: nedělat žádný povinný nařízení, co nejpravdivěji informovat o tom, co o situaci víme a co nevíme, nechat lidi, ať se s tím vypořádají. Krátkodobě by to možná bolelo víc než to Tvoje, střednědobě by se to asi vyrovnalo a dlouhodobě bychom IMO měli míň mrtvých, depresivních a osamělých mezi starými a neměli bychom žádné psychicky doživotně poškozené mezi dětmi a zejména mezi středoškoláky.
Ad očkování: Víš, že jsou viry člověčí, co na jinýho než na člověka nejdou, a viry, co jdou na kdeco? Že třeba černý kašel se šíří jen mezi lidmi, s trochou snahy ho dokážeš narvat nejvejš primátům, ale jinak je to human-only, takže očkováním ho snad můžeš vyhubit. Že ale koronaviry se šíří i mořským planktonem a musel bys zabít všechen život na planetě, aby ses jich zbavil?
A zeptám se znovu, kolik dávek bys tak odhadoval jako dostatečnej počet? Říkáš za půl roku máme vyřešeno, čili jedna poslední už bude stačit? A kdyby náhodou ne, tak na jaře dáme ještě jednu poslední. A bude vyřešeno. A na podzim se uvidí, to už ale fakt už jednu poslední. (Já jsem o třetí dávce slyšel poprvé někdy v září, ale neměl jsem žádné, ani blbé zdroje, takže to není směroplatný. Každopádně Vojtěch nebo kdo už mluvil na idnesu o čtvrtý. Mně to je samozřejmě jedno, nechávejte se očkovat klidně na měsíční bázi, když chcete. Opravdu mi nevadí, že to částečně platím. Vadí mi, když mě udělat to taky nutí někdo, komu nestojím ani za to, aby se ke mně choval jako k člověku, tj. nelhal a nevyhrožoval).
Když máš cukrovku, pícháš inzulin. Na špatný tlak žereš prášky na tlak; no anebo můžeš taky změnit životní styl, špatné tlaky jsou vysoké a nízké a oboje mívají různé příčiny, z nichž většina jde upravit bez medikace. Ale to se radši postavíme na hlavu, změnou životního stylu klienta beztak nic nevyděláme, tak budeme do omrzení říkat, že nic jiného než prášky není možné.
A jak to vidíme fakt každej z druhý strany, tak kde Ty vidíš v moderní medicíně obrovský štěstí, který nám poskytuje řešení, já vidím spíš trochu smůlu, která nám zhoršuje problém. Pevně věřím tomu, že před dvěma sty lety by si covidu nikdo nevšiml. Hlavně proto, že vyšších věkových hladin, které na něj primárně trpí, se tehdy dožívalo výrazně méně lidí, taže nárůst by byl tak malý, že by nebyl postřehnutelný.
( Co následuje, není míněno jako neúcta ke komukoli, k žijícím, zemřelým ani k pozůstalým. Mám lidi rád a přeju jim jen dobré věci; to mi mj. umožňuje vidět konec života, smrt -- podobně jako zrození -- jako života přirozenou součást, která je tragédií nejvýš pro okolí zemřelého, nikoli pro něj samotného. O tom, co je po smrti, neví nikdo nic, ani věda. Mnozí materialisti se tváří, jako že nejracionálnější, a proto nejsprávnější je věřit, že po smrti není nic, ale to je ve skutečnosti domrtě stejně neopodstatněné jako věřit, že tam je očistec, Valhalla apod. Alespoň v tomto punktu by si měl každý umět připustit, že tohle prostě NEVÍME a že jestli se bude bát nebo těšit, to si může každej dobrovolně vybrat zcela dle libosti )
Žádná nemoc nemůže zabít člověka, jehož imunitní systém je dost silný na to, aby se jí ubránil. Zdravotnický systém, který tu máme, se vyznačuje mj. tím, že se snaží nenechat člověka umřít. Protože se mu to daří, udržuje naživu i řadu lidí, jejichž imunita není dobře schopna se samostatně (tj. bez zdr. sys.) bránit ohrožení, např. novou nemocí, s níž se dosud nesetkala. V tomto smyslu tedy zdravotnický systém přispívá k tomu, aby případně nově se vyskytnuvší nemoc měla koho kosit, a počty obětí, mají-li být interpretovány objektivně, musí být posuzovány s tímto vědomím a nikoli tak, že za všechno může nemoc a že posílením zdravotnického systému dosáhneme do budoucna toho, že už se nikdy nic podobného nestane.