• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    Současná pandemie si s velkou pravděpodobností vynutí změnu priorit a fungování celé společnosti. Pojďme to pojmout jako příležitost, jak začít dělat věci lépe.
    rozbalit záhlaví
    SPAMST
    SPAMST --- ---
    PALEONTOLOG: ja ty si počítal :P
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SPAMST: nauc se procenta, plz, nebud kokot
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SPAMST: hm, mají skvělý argument.

    SPAMST
    SPAMST --- ---
    https://twitter.com/i/status/1524509732878548992

    Očividně zostalo hodně spiatocnikov :) už sa to snáď sype všade aj tak to sa ešte niekto nájde kto to obhajuje
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: mám dvou semestrovou stitistiku a silně vnímám, že to bylo pozdě. že mírný základ na ZŠ a pořádně na gymplu by to zakořenily mnohem lépe a bylo by to automatické. Krom toho 3/4 mých spolužáků ji "nějak prošlo, nepochopilo většinu".
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: My jsme měli na vysoké půl roku dobře vysvětlené statistiky a co myslíš, chápou všichni kolegové, co tou školou prošli, statistické aspekty covidu? Zajímavé je, že zvířecí nemoci chápou, tam se to netýká jich osobně a není problém. Jo, emoce jsou zákeřná věc.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MAR_TINA: Jojo, i jednoduchá statistika, pravděpodobnost a riziko má daleko větší význam v životě než umět cosinovou větu..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    E2E4: já vždycky když vidím tyhle grafy, myslím na všechno ty píč..., který jsme v matematice měli měsíce i víc namísto dobrého půl roku dobře vysvětlené statistiky.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    The Psychology of Vaccination - Guy Kawasaki
    https://guykawasaki.com/psychology-of-vaccination/

    You're not going to believe what I'm about to tell you - The Oatmeal
    https://theoatmeal.com/comics/believe

    How to Talk to a Friend Who is Consumed by Conspiracy Theories
    https://www.vice.com/en/article/5dznbz/how-to-talk-to-friends-consumed-by-conspiracy-theories-child-trafficking-qanon
    • Know that bombarding them with facts isn’t worth it.
    • Just ask questions.
    • Leave them with food for thought—and the space to do their own thinking.
    • Know when to hold off.
    • Trust the process.


    The “anti-vax” movement: a quantitative report on vaccine beliefs and knowledge across social media | BMC Public Health | Full Text
    https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-12114-8

    https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0005/315761/Vocal-vaccine-deniers-guidance-document.pdf

    :: OSEL.CZ :: - Proč někteří lidé odmítají očkování?
    https://www.osel.cz/11991-proc-nekteri-lide-odmitaji-ockovani.html

    Čtyři druhy českých „odmítačů“. Kdo vlastně jsou a proč se nechtějí očkovat? | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-66999090-ctyri-druhy-ceskych-bdquo-odmitacu-ldquo-kdo-vlastne-jsou-a-proc-se-nechteji-ockovat
    1. Jsou to třeba lidé, kteří mají strach z injekce. Odborně se tomu říká trypanofobie podle starořeckých slov trypano (nebozez či vrtat) a fobos (strach). Takových lidí není vůbec málo. Jde dokonce o jednu z nejrozšířenějších fobií vůbec. A může mít na svědomí docela nebezpečné reakce. Mnoho pacientů kvůli ní třeba během očkování nebo odběru krve omdlívá. Podle různých odhadů a studií trpí strachem z jehel mezi patnácti a pětadvaceti procenty populace. Podle britské národní zdravotnické služby National Health Service (NHS) jeden člověk z deseti.
    2. Jsou to lidé, kteří se nedokážou vymanit ze svého kulturního prostředí. Vliv příbuzenstva či blízké rodiny nelze podceňovat. Ani se mu, stejně jako v předchozím případě, vysmívat. Jsou známy případy lidí, kteří před svojí vlastní rodinou tají, že se nechali očkovat proti covidu-19. Protože jinak by je příbuzenstvo sežralo.
    3. Jsou to lidé, kteří jsou skrytými anarchisty. Pandemie s sebou přinesla mnoho nepříjemného, ale pozoruhodné bylo, jak velké procento lidí opravdu velmi těžce snášelo a stále snáší zesílenou roli státu. Pomiňme na chvíli, že ten stát vedl velmi neschopný tým premiéra Andreje Babiše. Ukázalo se, že i bez jeho zmatků a chaosu bylo pro tisíce lidí nepřijatelné, s jakou intenzitou jim stát začal zasahovat do životů.
    4. Jsou to lidé, kteří jsou přirozeně bezohlední. Kvůli kombinaci virové pandemie a sociálních médií se velmi zřetelně ukázalo, jak velké je ve společnosti procento lidí, kteří nejsou schopní ani ochotní vnímat sami sebe jako její součást. ("me to neohrozi tak se ockovanim nezabyvam")


    (Opravil jsem odkaz na PDF)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PSYTRANCE007: Ano, ten efekt pro stare je otazka zivota a smrti, pro velmi mlade to zlepsi jejich typicky prubeh z "14 dni uplne nepouzitelnej" na "3 dny trochu kaslal". A z tech par mladych co skonci neockovany v nemocnici (ano, i takovych par bylo) se to ockovanim dostane na nulu.

    A plne nemocnice ovlivnuji i tebe, protoze podle nich se vsechno ridi a koneckoncu i ty muzes mit autonehodu a potrebovat sanitku a misto na JIP.

    Tedy, misto "ockovani nefunguje nikdo by ho nemel chtit" bys mel naopak rikat "proboha hlavne at se uplne vsichni duchodci rychle ockuji a 50+ radsi taky, je to fakt super jak jim to zachranuje zivoty!"

    To je totiz nejlepsi, jak muzes dosahnout nejrychlejsiho zruseni omezeni, tlaku na ockovani mladeze apod.

    A kazdy kdo tvrdi ze ockovani funguje (jsem rad, ze uz jsi ted i ty :) ), zaroven nemusi obhajovat vsechno ostatni (coz jsem i ja :) - rousky ve skolkach nicotny prinos, pravidla ockovani nastaveny podle davno prekonanych dat se starymi variantami a kratce po ockovani, pochybnosti o efektivite tlaku na ockovani silou atd. atd.)
    EKG
    EKG --- ---
    PSYTRANCE007: Chudacku, nenalejou ti bez obcanky! Dobre delaji, mozna jeste neni vsecho ztraceno.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: Ono je to neco podobneho, jako vztah mezi vyskou cloveka, vekem a schopnosti hrat basketbal.

    jiste pomaha byt vysoky, abys mohl dobre hrat basketbal. jiste mladsi hraji lepe nez starsi. kdyz si udelas srovnani uspechu v basketbalu jen podle vysky, zjistis paradoxne, ze cim vetsi tim horsi v basketbalu!

    protoze ten efekt veku na hrani basketbalu je vetsi, nez efekt vysky cloveka. pritom kazdemu v ramci jeho vekove skupiny pomuze vyska v lepsim hrani basketbalu. Zrovna tak je efekt veku na hospitalizaci vetsi (20x horsi u 70+ proti 30-39), nez ucinnost vakciny (10x pro kazdeho).

    Nebo tady mas priklad primo na ockovani proti covidu a tezkemu prubehu z Irzaele. (pri prepocteni na 100k vychazela ucinnost 68%, ale v ramci skupin pro kazdeho 90-95%)

    Israeli data: How can efficacy vs. severe disease be strong when 60% of hospitalized are vaccinated?
    https://www.covid-datascience.com/post/israeli-data-how-can-efficacy-vs-severe-disease-be-strong-when-60-of-hospitalized-are-vaccinated

    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    E2E4: Ale to jsem tvrdil už na začátku. Ať si klidně buzerujou ty staré, když jim hltí nemocnice ale mladým ať dají pokoj a nekladou podmínky, co mají splnit, aby mohli normálně fungovat. Píčovina na entou byla kupříkladu nošení respirátorů ve školkách nebo segregace dětí podle proočkovanosti. Ta nesmyslná čísla o zázračných účincích jsem měl za to, že už taky většina prokoukla. No zjevně je tu větší izolace než jsem myslel....není většina z Prahy?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PSYTRANCE007: vyborne, gratuluju k prvnímu kroku. teď si to ještě rozděl podle věkových skupin.

    to už je trochu těžší na pochopení.

    různé věkové skupiny mají různou pravděpodobnost hospitalizace kvůli covidu, že? a tuhle pravděpodobnost jim každému očkování sníží o řádově 90%. jenže když je tahle pravděpodobnost u starých třeba 40x větší než u mladých, i po jejím snížení o 90% bude v nemocnicích víc očkovaných důchodců než neočkovaných mladých.

    a opravdu, z lidí v nemocnicích je asi je půlka neočkovaných padesátníků a druhá pulka očkovaných sedmdesátníku.

    vzhledem k tomu, že každému očkování sníží jeho pravděpodobnost hospitalizace o 90%, ovsem z jiného základu, dá se říct, že očkováním se člověk dostane na stejnou pravděpodobnost hospitalizace, jako neočkovaný o 20 let mladší..
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    OMNIHASH: Tak nějak. Kdo nemá hlavu v zadku tak ví, že takových lidí je víc. Málo ale jsou.
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    E2E4: Když omezíš péči, vystresneš stádo tak, že to nabyde dojmu že jakmile zakašle tak je na umření, zakážeš veškerou péči, zvýšíš přísun stresu ze všech stran, zakážeš mu pohyb a další a další buzeraci a do toho vedeš pochybné statistiky tak se to logicky někde projevit musí.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PSYTRANCE007: jako žes ten psajtrenc poslouchal střízlivej a ještě se ti to líbilo natolik, že sis podle toho udělal nick? V tom případě nemám žádných dalších otázek, zakusuju se do stromu a maskuju se za suchou větev!
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    OMNIHASH: Já na rozdíl od většiny zdejších ne.
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    E2E4: To je ale opět stejný omyl, co šířila Burešova vláda. totiž oba tábory jsou přepočítávané podle procent na 100 000 nebo 1 000 000 obyvatel.
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    OUKE: Zjevně si mě s někým pleteš. Fetu jsem se vyhýbal vždycky (ale toleruji ho, každý ať si dělá, co chce), hipik jsem nebyl nikdy a pro nějaký uprchlíky jsem taky nebyl nikdy.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    OUKE: vynechals karla janecka. to je ten clovek, co pry zazil situaci na hrane a s odkopanim ruska zmizel jak para nad hrncem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam