Metro Exodus / asi 25 hodin / #dohranoTrochu zklamání, ale ne protože by to bylo špatný, jenom jsem v tom viděl větší potenciál a změny oproti 2033 a Last Light se mi moc netrefily do vkusu.
Místo toho aby open-world využili k vytvoření nějakého dynamičtějšího prostředí typu modernizovaný Stalker-lite, což by se líbilo mně, tak šli spíš směrem Ubisoftích open-world her - i když tedy naštěstí jen kousek - a to je styl, který mi nesedí. Zároveň ale větší část hry je stále 100% lineární jako předtím. Občas dopředu nevíte, jestli je místo otevřené a později přístupné nebo ne - stalo se mi, že jsem si někde odložil pušku a za půl hodiny zjistil, že to byla jednorázová instance a místo sice vidím, ale už se na něj nedostanu. Ale nebyl to velký problém
Co mi vadilo: už to na mě celé bylo moc "cinematic". Moc skriptovaných lekaček, které místy bily do očí, moc cutscenes a dlouhých rozhovorů, hrozně moc míst, kde vám hra sebere kontrolu nad postavou, abyste se řádně dívali na to na co máte. Příběh byl fajn a ty scénky vlastně nebyly špatné, ale to jak mi je hra nutila a jak některé měly přes 10 minut způsobilo, že jsem je začal vnímat víc jako film než jako hru, a to nebylo dobré. Protože na poměry her jsou příběh a filmová stránka zpracované skvěle, ale v porovnání s knihami nebo filmy není psaní/kinematografie pořád ani na úrovni horšího béčka (o to víc třeba u pokusů o doják). Což je u her standard a nemusí to vadit, ale pro mě to nefunguje dobře když se na to hra rozhodne takhle upozorňovat.
Zároveň i ty skupiny lidí které potkáváte mi přišly méně zajímavé. Kultisti, další kultisti, otrokáři... na rozdíl od Hanzy a komunistů/podzemních nácků jsem měl pocit, že jsem jich většinu už někde viděl. Celkem zajímaví dark ones taky zmizeli ze světa.
Ale jinak je to furt zábava, je tam spousta super momentů, crafting system fungoval docela dobře a vizuálně je to celé absolutně skvělé. Bavilo mě to a času nelituju, jen jsem doufal oproti předchozím dílům v krok kupředu a dostal jsem spíš úkrok stranou :).
Titulky opět na dementa z mobilu, protože overlay jsem měl dál vypnutý a normálním způsobem mi screenshot udělat nešel.