Enslaved: Odyssey to the West (2010) / X360 / 11,5 hodiny / #dohranoHidden gem jak prase (sic!), jízda od první do poslední minuty (celou první kapitolu jsem si prakticky ani na chvíli nevydechnul, zcela cinematický epilog mě naopak přilepil k obrazovce) a pro mě osobně veliké překvapení. Když jsem si totiž jako první letošní dohranou hru odškrtnul
Heavenly Sword, tak jsem z toho moc nadšený nebyl, exkluzivita ne-exkluzivita. Ale když jsem se díval, co dalšího Ninja Theory udělali, tak mě zaujal jejich hned následující titul -
Enslaved. Na něm začali dělat místo pokračování
Heavenly Sword, když hra (za mě tedy po právu) propadla. V popisu jsem zahlédl
action-adventure,
platforming,
puzzles a
Nitin Sawhney (hudba byla po rudovlasé hrdince asi to jediné, co mě na
Heavenly Sword bavilo), zakoupil jsem tedy v bazaru placku a oprášil Xbox 360. Ne, kecám - u mě se na konzole nepráší! :-D
Dostal jsem sice něco jiného, než jsem vlastně asi čekal... Ale strašně mě to bavilo! Obvykle nemám rád hry, ve kterých se musíte o někoho starat, ale tady mi to díky parádně fungující chemii mezi oběma hlavními postavami vůbec nevadilo. A jsem rád, že v Ninja Theory mají pro rudovlasé hrdinky zjevně slabost :-) Vyloženě arkádovitý gameplay v koridorovém stylu plný naskriptovaných cutscén je mi celkem vlastní, ačkoli na GoW to samozřejmě nemá (to bylo totiž něco, co jsem původně čekal, že budu hrát). Postapo svět mi místy přišel jako vystřižený z Rage, ačkoli teď koukám, že Rage je o něco mladší - takže kdo tady opisoval? :-) No a ta hudba, ta hudba! Sawhney prostě umí. Plus samozřejmě Andy Serkis a jeho jedinečný motion capture opičák, který je plně ve vaší moci.
Tohle se prostě celé strašně povedlo a bylo mi líto, když příběh skončil. Chtěl jsem víc, chtěl jsem se do toho světa vrátit a prožít v něm ještě něco. Prequel, sequel, to je fuk - no ale
Enslaved taky úplně nezabodoval, takže pokrčování se zase nekonalo :-/ Za mě fakt škoda, takhle výrazně na mě už dlouho žádná hra nezapůsobila. A je úplně jedno, že třetí Unreal Engine se při tom místy hodně zapotil, až se z X360 skoro kouřilo :-) Konzole téhle generace jsou ale nesmrtelné a btw. mě potěšilo, že podobně jako PS3 se i X360 pořád dokáže přihlásit k accountu a sbírá trofeje. Dokonce mi ke hře nabídl k přikoupení DLC
Pigsy's Perfect 10, prý asi tak pětihodinové. Do něj ale nepůjdu, protože má jít víc o stealth a ostřelování - a to jsou přesně věci, které nemusím a které mi nejdou.
Hledal jsem si ale nějaké podobné hry a v souvislosti s
Enslaved se hodně zmiňuje
Uncharted. Nebudete mi to asi věřit, ale já jsem žádnou hru z téhle série ještě nehrál... A tak to možná zkusím.