• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CHEWBACCADohrál jsem ...... (PC,XBOX,PS,NS games) HALL of Game na nástěnce!!!
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Monument Valley + DLC (2014) / Android / 3,5 hodiny / #dohrano

Na mobilu moc nehraju (maximálně tak 2048 nebo šachy), ale když trčíte ve vlaku, máte zpoždění a víte, že ten přestup v Pardubicích už zase nestihnete... Utratil jsem tedy drobné vydělané v Google průzkumech za první věc, kterou mi algoritmus doporučil a nebylo to věru špatné. 3D puzzle hrátky s prostorem a perspektivou à la Escher - to já můžu. Připomnělo mi to Echochrome (které jsem nikdy nedohrál) nebo Crush na PSP (hraju průběžně, ale je to hodně těžké), vizuálním stylem pak vypadá podobně třeba Lara Croft GO (prostě mobilní Unity před deseti lety).

Obtížnost je perfektně vybalancovaná, menší záseky jsem měl asi jen dva nebo tři, ale nic frustrujícího. Tempo je vyloženě ležérní, nic vás nezabije, nikam nespadnete, nikde se nezaseknete. Pěkná ambientní hudba, celkově místy až zenový zážitek. Dohráno včetně bonusového free levelu Ida's Dream a přikoupeného desetikapitolového DLC Forgotten Shores, které mi přišlo skoro lepší než hlavní hra. Všechno dohromady mi to akorát pokrylo tu cestu do Prahy.

A ponaučení? Vždycky, když je vám nejhůř, zachrání vás kamarád žlutý totem :-)

BOBES
    BOBES --- ---
    DEEFHA: Se žroutem času naprosto souhlasím. Steam mi hlásí 742 hodin :) Ale mám za sebou Ascension 20 s Ironcladem.
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    Doom RTX / 2 hodiny / PC / #dohrano
    No jo, abych se naladil na Dooma 2 RTX, tak jsem si dojel starsi verzi raytracovaneho Dooma jednicky. Je to seriozne skvela hra - puvodni graficke zdroje, jenom proste prohnane jinym enginem. Narazil jsem na par bugu, ale nebylo to nic vazneho, co by mi melo zabranit v hrani. A protoze jsem mel naladu, tak jsem to rovnou cele odstreamoval :).

Twitch
    https://www.twitch.tv/videos/2246072386
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    MYKEZ: Jsem si to ho vědom, ale nechci se zbytečně nervovat :-) Opona padla ¯\_(ツ)_/¯
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    DEEFHA: Tohle je vlastně jenom začátek konce (časově je tohle nejspíš dost před půlkou), je tam ještě dalších dvacet obtížností, a hlavně taky "Victory" bez toho otazníku, co tam teď máš :)
    PSY_CHAOTIC
    PSY_CHAOTIC --- ---
    Banishers: Ghosts of New Eden/55 hodin/#dohrano
    Hrál jsem od studia DON'T NOD už pár her, vlastně to byly hlavně příběhový hry, a většinou fakt stály za to. Tady se pokusili o takovou komplexnější hru a je to docela znát. Co se týče příběhu, postav, hlavní story, tak není co vytknout - je to na výbornou. Bohužel pak je tu stránka hratelnosti a ostatních aktivit a to je poněkud horší. Kdybych u hry strávil tak cca 20h, tak asi ok, jenže po dalších hodinách už se mi nějak začlo víc a víc zajídat opakování těch pár aktivit stále dokola, boj, kterej je pak časem už docela nezáživnej až otravnej, nepřátel taky není tolik typů... A hlavně mi přišlo, že toho boje tam bylo až příliš. Další věc, co mě tu dost štvala, je mapa a pozdější backtracking. Člověk často bloudí, hledá nějakou tu skrytou cestičku a místo zábavy je to najednou pruda. Myslím, že většinu herního času jsem strávil blouděním a hledání správný cesty. Z toho důvodu jsem nechal velkou část mapy neprozkoumanou. Pak je tu spousta vedlejších úkolů ve formě pátrání, rozhovorů, rozkrývání jednotlivých NPC postav a vztahů mezi nimi. Nejdřív je to taky dost zajímavý a některá pátrání mají docela šokující rozuzlení. Jenže zase mi časem přišlo, že toho bylo až moc. Je tam spousta poměrně nezajímavých postav a tlačení dalších lidských dramat tak nějak na sílu. Jen prostě aby to nějak prodloužilo čas. Přijde mi to docela škoda, kdyby tvůrci trochu ubrali toho, co jim moc nejde a věnovali víc důraz na samotný vyprávění, i za cenu toho, že bude hra o dost kratší, tak by to bylo celkově zábavnější a mělo víc drajv.

DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Slay the Spire (2019) / Steam Deck + Linux / 60 hodin / #dohrano

Musím přiznat, že tohle dohrání mě samotného překvapilo :-) Slay the Spire totiž hraju průběžně už rok, dostal jsem se k němu po tom, co jsem loni na jaře dohrál Inscryption. Deckbuildery jsem nikdy předtím nehrál ani v reálu ani virtuálně, a i když je podle mě Inscryption vlastně o něčem jiném, přesto ve mně hra trochu probudila zájem o tenhle žánr. Kromě Slay the Spire jsem se tak dostal třeba i k Loop Hero, ale o tom zase někdy jindy.

No, takže teda Slay the Spire... Je to roguelike deckbuilder, takže pořád dokola hrajete to samé, žejo :-) Máte na výběr ze tří hrdinů, se kterými procházíte místa na mapě a pomocí karet, lektvarů a bonusových předmětů zdoláváte jednoho protivníka za druhým, dokud nepřijdete o všechno zdravíčko. Mapa, protivníci a vůbec vlastně všechno je procedurálně generované. Čim víc hrajete, tím lepší resp. zajímavější vám padají karty a předměty. Když to správně zkombinujete, dostanete se dál. Ale když nemáte štěstí, stejně skončíte třeba hned na třetím protivníkovi. A to je vlastně všechno.

Cílem hry je pochopitelně dostat se až na konec, tzn. až k poslednímu bossovi. Podle HLTB by se to mělo dát zvládnout za dvanáct hodin, což mi přijde naprosto nereálné. Tedy, já jsem to určitě nehrál tak dobře, jak bych mohl a jak by se mělo... Ale kromě skills každý průchod výrazně závisí na faktoru náhody, a to se nedá nijak ovlivnit. Nicméně Slay the Spire je jedna z mála her, kterou mám i na notebooku, takže jsem ji často hrál i na cestách, když jsem s sebou neměl Steam Deck. Hrál jsem ji jak vidno opravdu hodně. A pořád se mi nedařilo dostat se dostatečně daleko (já jsem vlastně ani nevěděl, kde a jak přesně hra končí).

Až včera večer mi úplnou náhodou "padla karta" a za hodinu a deset minut jsem se tentokrát dokázal prokousat tam, kde ze hry vypadla trofej Beat the game with the Defect a spustily se titulky. Btw "Defect" je jedna ze tří postav ve hře, vlastně teď už ze čtyř, protože po dohrání se mi odemkla nová postava. Každá postava má přitom úplně jiné základní vlastnosti, takže dohrát hru za ty zbývající pro mě bude určitě výzva na dalších mnoho desítek hodin. Nicméně titulky byly a hra mi poděkovala, takže za nějakým způsobem dohranou ji prostě považuju už teď a případný další progress už sem trackovat nebudu.

Každopádně žrout času je to hrozný! :-)

NARKOTIX
    NARKOTIX --- ---
    Black Myth: Wukong/72hod/Steam/ #dohrano
    skvělý to bylo... těšíme se na DLC :)

DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    PALADIUS: Tak tohle je ale docela škoda, Phantom Libety je myslím lepší hrát od začátku v rámci hlavního příběhu. Nedá se nic dělat, budeš si to muset dát znovu celý :)
    PALADIUS
    PALADIUS --- ---
    DEEFHA: Tam půjdu až budou podzimní slevy na steamu, dosud vlastním jen základní verzi :D
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    PALADIUS: V Dogtownu jsi byl?
    PALADIUS
    PALADIUS --- ---
    Cyberpunk 2077 / 120 hodin / #dohrano

Ale jo, není to špatná hra, ale znovu to už asi hrát nebudu :)

DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    LEGI: Musel jsem se podívat, kdo ho daboval, já to nikdy neviděl :-)
    LEGI
    LEGI --- ---
    DEEFHA: čtu si tuhle recenzi hlasem dabovaného Forresta Gumpa a docela to funguje.
    TOFI
    TOFI --- ---
    Mafia: Definitive Edition / ~14 hodin / #dohrano opet, tentokrat v ramci gamepassu / RTX3070
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    DEEFHA: Jo a koukám, že je to moje letošní jubilejní padesátá hra. Takže asi gratulki, nebo co :⁠-⁠) Ale možná je to spíš smutný...
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    Pilgrims / Switch / 1 hodina / #dohrano

Ja mam tyhle jednohubky rad! Hra mi nejvice pripominala Cestovani Brady a Vouse, skoro jakoby slo o nejakou sidestory. Herne je to miniadventura se spoustou malych animaci, trochu jsem se tesil, ze to bude komplexnejsi, ale i tak mi to sedlo. Hrali jsme to s detmi a zasmali jsme se nejdnou, zamysleli asi trikrat, no na jeden vecer pred spanim akurat!
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Chuchel (2018) / Steam Deck / 3 hodiny / #dohrano

Před pár dny jsem rozehrál L.A. Noire (je to naprosto skvělý!), takže musím hutnou atmosféru něčím prokládat. A jaký lepší protiklad k vyšetřování vražd a rozkrývání válečných traumat by mohl být, než jakákoli roztomile kreslená a srandovně ozvučená hra od Amanity (samozřejmě kromě Happy Game)? Navíc na IB mají novou challenge Sounds of Nature and Machines právě na všechny hry tohohle tuzemského studia a já jsem zjistil, že jsem jich ještě pár nehrál... Takže nebylo co řešit a volba nakonec padla právě na tuhle podivnost.

Wikipedie o hře praví, že hlavním hrdinou je chuchel, jeho cílem je sníst třešeň, přičemž mu v tom brání další subjekty. Což je... v podstatě ano, všechno :-) Ony další subjekty jsou především kekel, chrchel a pak další, bezejmenné entity. Příběh je rozdělený do třiceti kapitol, z nichž některé nejsou ani tak puzzly, jako spíš krátké situační grotesky, které je jen zapotřebí trignout. Místy mi to hodně připomínalo trampoty šavlozubé veverky s oříškem z Doby ledové, což je samozřejmě poklona. Puzzlů tedy celkově vlastně není moc a nejsou ani moc těžké, hra se nesnaží nijak frustrovat, prostě jen bavit a potěšit. A to se jí daří od začátku až do konce.

Takovéhle pěkné jsou ostatně všechny hry od Amanity, jejich hraní mě vždycky opravdu upřímně potěší. Osobně si myslím, že nikoli Vávra s Mafií a KC:D, ale právě Amanita je náš národní herní poklad. Nakonec i Chuchel má (podobně jako KC:D) na svém kontě problémy s čercnochy, což jistě svědčí o podobné celosvětové proslulosti :-) Nevíte někdo, co pořád všichni s těmi černochy mají? Přijde mi to už trochu trapné... Ale to sem nepatří.

Pro splnění challenge mi zbývá ještě Botanicula, Creaks a Samorost trojka (plus si znovu zahraju Machinarium, protože od něj nemám trofeje). Hlavně na Creaks jsem hodně zvědavý, to by mohlo být možná něco trochu jiného, než na co jsem od Amanity zvyklý. Hlavně je super, že budu mít ještě nějaký čas čím prokládat!

UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    L4MA: OK dobrý vědět :⁠-⁠)
    L4MA
    L4MA --- ---
    UNREALONE: na PC se to zlepsilo fakt vyrazne, vubec se toho neboj, ale je treba mit kartu schopnou DLSS a FG. na konzolich je to porad hell.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam