Batman Arkham City / 20 hodin / Wii U / #dohranoPrvni dil serie od Rocksteady jsem hral na PS3 a moc se mi libil. Mezitim jsem si poridil deti a pokracovani jsem si nechal ujit. Vratit se k Arkham City s tak velkym odstupem nebyl spatny napad - vsechno se mi mezitim vykourilo z hlavy a par detailu mi prislo vyslovene inovativnich, i kdyz mi bylo jasne, ze musely byt prevzate z prvniho dilu.
Sahl jsem po Wii U verzi jedine kvuli tomu, ze ma uzpusobene ovladani - skvely detail je, ze pri jakekoliv interakci s touchscreenem se Batman ve hre skutecne podiva na svuj pip-boy na zapesti :). Hackovaci minihry, prepinani zbrani, sprava upgradu - to vse je na touchscreenu dobre pristupne a ke hre mi to sedi. Podobne tak navigace navadeneho batarangu na separatni obrazovce - i to je drobne osvezeni proti hre na "jedne obycejne televizi". Hru je ale mozne kdykoli prepnout do "gamepad mode only" a hrat to jen v ruce bez zapnute TV (opacne to kupodivu nejde).
Rocksteady dobre vybrakovali zakladni principy metroidvanii a umi postavit solidni levely. Vlastne mne potesilo, ze vetsina hadanek a postupu ve hre nebyly vyslovene trivialni. Ve hre se v podstate neda zaseknout, ale zaroven ten pruchod neni uplne zadarmo, neda se to jen vysedet, clovek musi zkoumat a zkouset, jak se na detektiva slusi a patri. Ze je ve hre tun dalsiho obsahu s vyssi obtiznosti je samozrejme plus, ale sam jsem nemel naladu plnit ani deset procent extra vyzev, nelakalo mne to natolik, abych do toho dal vice casu.
Batman je asi moje jedina oblibena komixova postava z ery klasickych komixu - cili mne tesilo hrani za Catwoman, setkani s Penguinem, Jokerem, Two Facem... mam ten svet v Gothamu proste rad z nejake nostalgie a verze tohoto sveta mi prijde skvela. Zaroven ale musim rici, ze pribehove to cele dost skripe - clovek neceka nejaky propracovany opus, ale motivace vetsiny postav byly vlastne docela malicherne, nezajimave a konecne rozuzleni mne vyslovene zklamalo.
Ale jo, Joker byl bezva, narace pribehu pres svou nablblost primova a ta temna atmosfera mi vyhovuje. Ovladani je taky zabavne, bitky neztratily sve kouzlo - ve sve dobe bych tomu asi dal slusnou znamku. Na Wii U hra bezi velice plynule (byt nestabilne), loadingy rychle, zadne padani / sekani nic... toho by se clovek mohl bat, ale vlastne to nakonec dopadlo velice chvalitebne.
Hledam platformu, na ktere si zahrat dalsi dil!