Kirby's Dream Land/1 hodin/#dohranoNintendo Switch / Game Boy
Píše se rok cca 1993? Soused na chalupě přiváží nesmírně zajímavé zařízení jménem Game Boy bo měl bohatýho otce. Moc o tom nevíme, asi jen, že to existuje a že bychom to chtěli taky. Do té doby jsme hráli Atari hry. Má tam jedinou hru a tou je Kirby's Dream Land. Okamžitě tomu propadáme a místo běhání venku stavění bunkrů chceme jenom hrát tuhle hru. (Kdykoliv si dneska stěžujeme, že mladý sedí jen u telefonu, já raději mlčím, protože jsem byl totální závislák na hrách)
Tohle je zkrátka úplně jinde, než hry typu moucha, housenka, superman, tanky či moon patrol na rozpixlovaném Atari. Čest legendě, ale tohle je propracovaný svět, jakkoliv handheldové zařízení s barevnou škálou pouze odstínů šedé/zelené, tak grafika nádherná, ovládání a herní mechaniky jsou nesrovnatelně lepší než co jsem do té doby hrál. Můj první skutečný next-gen zážitek!
Rok 2024, HONZAL objevuje Nintendo on-line, kde je možno zahrát Game Boy klasiky. Vytahuji tedy Switch z docku a beru do ruky (levačkou nepoužívám analog stick, ale šipky, ať je to jak na GB), dohrávám na jeden zátah. A tvl, po 30 letech si vybavuju snad všechny hudební podklady, některé bosse i celkově ten svět, slušná husina. A myslím, že teď umím hrát líp a jako malý špunti jsme to nedali - imho boss fighty byl problém, tam to chce trochu myslet. :-) A musí se nechat, že ta hra je zábavná i teď, celé to funguje i dnes.
Těším se na další klasiky. Ať už ty, co jsem tehdá hrál a nebo ty, které jsem tenkrát neměl tu čest a staly se důležitými milníky ve videoherním průmyslu. A jsem zvědavej, jestli mě budou bavit i dnes. Gamepass dobrý, ale tohle je pure gold.