<b>The Outer Worlds 2/ 30h / Gamepass/
#dohrano </b>
Teda ne dohráno tak jak jsem si představoval, budu hrát ještě jednou. Vysvětlím.
První díl byl jednou z nejlepších RPG, co jsem za poslední dobu okusil. Recenzenti na něm kritizovali neohrabaný boj, ale pro mě ta hra byla spíše o tom jak se kreativně boji vyhnout a v tom nabízela hodně možností a mě děsně bavilo je hledat a zkoušet.
Proto jsem se na dvojku tak těšil. Jenže jeden z ajchů je za to, že přijmu tři vady, které v mojí postavě velitelství našlo. Většinou jsou to prkotiny jako pomalejší výměna zásobníku a vyvážené nějakou výhodnou (větší zásobník). Takže jsem chyby automaticky akceptoval a ta třetí byla, že budu muset akceptovat všechny následující chyby. Prostě jsem to jako idiot odsouhlasil a nečetl. A chyby přijdou tak cca každý dvě hodiny herního času. Tak jsem naakumuloval chyby, které mi vyloženě vadily, třeba nemožnost oživit padlé společníky nebo ADHD, které mi znemožnilo si na postavě investovat skill body tak jak jsem zamýšlel. Když jsem si uvědomil, že takhle to dál nepůjde, měl jsem odehráno dvacet hodin a měl jsem pocit, že když použiju dějovou zkratku, jsem tak pět hodin hraní od konce.
Takže jsem snížil obtížnost na minimum a soustředil se jen na hlavní quest, který byl nakonec ještě na nějakých deset hodin.
Takže to budu muset hrát znova, asi s tím počkám až bude nějaké DLC nebo zajímavý update. Hrozně mě štve, když mi hra k závěrečným titulkům prezentuje důsledky toho, jak jsem se vykašlal na questy svých společníků a významných frakcí.
Takže jsem z prvního průchodu zklamaný, ale není to vinou hry, ta je skvělá.
Oproti prvnímu dílu je tam tak o polovinu víc obsahu a všechno mi připadalo výborně promyšlené a napsané. Dialogy s NPC opravdu braly v úvahu můj progres v relevantních questech, mojí pověst u té které frakce a moje rozhodnutí třeba i na začátku hry. Zabití nebo záchrana každé postavy, kromě bezejmenných vojáků a stráží, může mít závažné důsledky. Občas někoho ušetřím a on si sežene posily a počíhá si na mě, jindy mě naopak v klíčové situaci podpoří.
Hra má vážnější tón než první díl, v kosmické kolonií Arkádie totiž probíhá občanská válka, a její dopady hra servíruje někdy dost tvrdě. Ale pořád je tam místo na humor, který mě na prvním díle tolik bavil. Jen jsem na nějaké vtipy musel hledat slovník, angličtina je tam hodně pro pokročilé.