• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CHEWBACCADohrál jsem ...... (PC,XBOX,PS,NS games) HALL of Game na nástěnce!!!
    NYX #dohrano 2024
    https://static.freedomconnection.cz/nyx-dohrano/

Vyfoť a sdílej fotku závěrečných titulků/finalbosse/trofeje ze hry, kterou jsi aktuálně dohrál + přidej popisek o jakou hru se jedná a kolik hodin ti cca trvalo dohrání + #dohrano .
    Př. Half Life/10 hodin/#dohrano

Všichni v diskuzi budeme rádi, když napíšeš i tvoje dojmy z hraní.

dceřiná diskuze: [Dohrál jsem ..... Akorát, že vůbec! Hall of Loosers není ani na nástěnce (vím, má to být "losers", ale už to nejde změnit)] [Dohrál jsem ..... Akorát, že vůbec! Hall of Losers není ani na nástěnce]
    rozbalit záhlaví
    AZRAEL
    AZRAEL --- ---
    MATEEJ: Nie som si isty ci sme hrali tu istu hru. Mne sa naopak zdalo, ze takmer vsetky dice checky mali dost zasadne ucinky na dej a jeho rozvoj.

Dal si viac runov?
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Sovereign Syndicate / 19 h / PC / #dohrano

Narativní disco-lite RPG.

Stručně: Tohle se moc nepovedlo.

Nestručně:
    Nápad se třemi hlavními postavami, mezi kterými hra přeskakuje, nefunguje hned z několika důvodů dobře. Omluvou by bylo, kdyby z toho nápadu autoři aspoň vytěžili něco originálního, ale to se nestalo.

Disco-like RPG systém je vlastně zbytečný, protože s použitím různých dialogových možností se nepojí žádné postihy nebo výhody, ani mechanické, ani narativní. Prostě tu mohly být jenom dialogové možnosti bez házení kostkami (v tomto případě bez tahání tarotových karet).

Samotná konstrukce dialogů je nedotažená, je v ní spousta drobných nekonzistencí typu „NPC z nějakého důvodu předpokládá, že je vám nějaká informace známá, ale ona není“.

Svět je divně nedotažený. Proč jsou v té viktoriánské Anglii fantasy/mytologické postavy? Působí to naprosto samoúčelně, vůbec se s tím nepracuje, ani narativně, ani po stránce world buildingu. NPCčka si stěžují na předsudky většinové společnosti vůči fantasy rasám i reálným etnikům, ale hra se přitom odehrává ve velmi inkluzivní světě, ve kterém jsou černoši, asiati, kyklopové i kentauři přítomni ve všech sociálních vrstvách a ne jen na okraji společnosti.

Side questy – z velké většiny fetch questy. V narativním RPG. To mě poser.

Nejzábavnější složkou hry byly asi hlavní questy, kvůli nim jsem to ostatně dohrál až do konce, ale i v nich byla spousta nedotažeností.

1674920-20260327202933-1
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    KLEINZACH: Nevim, hral jsem to na Xboxu a mel jsem zapnuty quick resume, takze jsem mohl kdykoli vypnout a objevil jsem se na stejnym miste. Bavilo me to strasne moc, dokonce jsem si i vysbiral vsechny ajchy.
    ZOMBO: Nejen zensky, v nekterych levelech zpivali i chlapi. Povedlo se jim sehnat docela hvezdne hosty, zpival tam i Mikael Stanne.
    ZOMBO
    ZOMBO --- ---
    KLEINZACH: Mám za to, že se uprostřed levelu ukládat nedá. Na nižší obtížnost máš možnost se párkrát oživit, ale pak tě to po smrti hodí na začátek.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    ZOMBO: prosimte jak a kdy se to uklada? udelal jsem asi tri checkpointy ve Voke, ale pak kdyz umru hraju to cely znova - to me odradilo
    ZOMBO
    ZOMBO --- ---
    Metal: Hellsinger / PC / 5 hodin / #dohrano

Rytmická doomovka, která během krátký doby ztrácí na zajímavosti až přílišnou repeticí. Na konci každýho pekla lehce pozmění jednoho a toho samýho bosse a druhů démonů je tu taky jen hrstka. Jako bych hrál demo. Zbraním nepřekvapivě kraluje brokovnice Persefona, a když udržíte rytmus, pustí se za odměnu ženský deathmetalový vokály.

PALADIUS
    PALADIUS --- ---
    Styx: Master of Shadows / 45 hodin / #dohrano

Občas člověk najde v knihovně kousky, který celý roky kdovíproč odkládal - a rázem objeví klenot :) Super dark fantasy stealth akce se svérázným skřetím protagonistou. Herní mechaniky ničím nepřekvapí, příběh neohromí, zkrátka ničím nevyčnívá, ale to co má dělat, dělá správně. A to někdy úplně stačí. Tak hurá na druhej díl! Nedávno dokonce vyšla trojka (možná proto jsem si na to zase vzpomněl), ale to sbírá vesměs smíšené recenze, tak si koupi ještě rozmyslím, případně někdy ve výrazné slevě. V backlogu toho mám stejně ještě víc než dost.

A bavilo mě to tak, že jsem si dal 100%
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    Ikaruga je totalne skvela hra!
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    Koukam, ze to mam spolu s Ikarugou v backlogu, asi bych to mel okusit
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    Guardian Heroes / Sega Saturn / 1 hodina / #dohrano

Mam rad hry od studia Treasure, ale skoro vzdy mam problemy do nich proniknout. Po relativne nedavnem zarezu v podobe Radiant Silvergun, ktery adoruji nad nebesa, prislo na radu duchovni pokracovani slavne strilecky Gunstar Heroes z Mega Drive s nazvem Guardian Heroes.

Jde o ne uplne tradicni beat'em'up, kde si vyberete panacka s rozlicnymi utoky a kouzly a kosite cestu vpred skrz hromady nepratel. Zvlastnosti je, ze hra poskytuje tri oddelene roviny pohybu (nektera kouzla a utoky umi zasahovat do vicero rovin najednou), jinak se hra svou zakladni hratelnosti zasadne nelisi od jakekoliv jine beat'em'up.

Hlavni devizou hry je ale jeji nelinearita - celkem je ve hre naruc moznosti, kudy se po dohranem levely vydat a podle toho se staneme svedky odlisneho zakonceni - velmi vzdalene to pripomina vetveni levelu ve hre Outrun.

Krom rezimu pro dva hrace je zde pak tak battle mode az pro sest hracu, ale ten jsem nezkousel. Nehledal bych v tom velkou pointu. Takze zpatky ke story modu.

Hra ma dost vysokou obtiznost a tech par kreditu, ktere nam autori milostive daji do zacatku hry, se vycerpa behem druheho, maximalne tretiho levelu... coz ponekud demotivuje se ve hre snazit dal. Za poslednich X let jsem dal hre vice nez par pokusu do ni proniknout. No, teprve vcera jsem si dovolil nastavit easy obtiznost, coz v praxi znamena 99 kreditu a tim padem hru nelze nedohrat. Dotlacit ji k titulkum byla zalezitost hodiny.

Co je trochu smutne, ze pres veskerou adoraci Treasure her jsem v teto nasel zatim nejmene zalibeni vubec. Grafika je na prvni pohled hezka, ale to skalovani nici detaily a animace jsou prekvapive chude na muj vkus. Na prostredi neni nic moc zajimaveho a nepratele postradaji pestrost. Zcela ostudne jsou pak dialogove sekvence, ktere se odehravaji na potemnele obrazovce s primitivnim a nedobre zvolenym fontem, bez jakekoliv elegance a doprovodne grafiky. Proste je to vizualne divne. Vyzdvihnu ale hudbu a ozvuceni.

Po dohrani mi neprislo, ze by se mi cokoliv odemknulo - coz mozna bude tim easy modem. Ale v nastaveni hry vidim, ze je mozne odemknout snad dve desitky postavicek a podle toho ocekavam, ze se bude pribeh vyvijet s jinym sdelenim a ze by to mohlo hrace motivovat hru protacet dokola ruznymi cestami - coz je neco, co mi prijde jako fajn napad, pokud se potvrdi.

Ale popravde nevim, jestli se ke hre jeste nekdy vratim, mam z ni po tech letech divnou pachut.
    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    JUNGLER: tak update k Sifu. Nakonec jsem domlátil i ten true ending, kterej se nakonec ukázal být slabým odvarem k dalšímu cíli, který jsem si usmyslel. A to dát celou hru ve 20 letech = bez jediného umrtí. První 3 levely byly náročný ale v rozumné době se mi podařilo je zvládnout s vyzvednutím všech kapliček bez ztráty kytičky. Ale ve věži jsem tvrdě narazil. Nejdjřív jsem se asi 10 hodin pokoušel to umlátit celý se všema kapličkama, pak asi 5 dalších hodin s využitím zkratky a nakonec jsem se po nekonečném opakování spokojil s věkem vstupu do posledního levelu 21 let s tím, že alespoň ten ajch s dokončením do 25 let dám. Ale to už jsem byl natolik frustrovanej, že když mě ten poslední vocas po desáté sundal nad 25 let, tak jsem to konečně rage quitnul a se Sifu se loučím. Už na to nesáhnu, bo by mi praskly nervy :D. Přesto ale hru doporučuju všema deseti!
    Finální herní čas 52 hodin. Prosím tedy o úpravu v tabulce.
    _KOFILA_
    _KOFILA_ --- ---
    GEE: proboha nečekej... zrovna ty jsem si myslel, že to má dvakrát dohraný...
    GEE
    GEE --- ---
    _KOFILA_: kuci neblbnete, i jako milovník Persony čekám, protože známe Atlus.

Oni za dva roky vydají nějakou Royal verzi a co pak...
    _KOFILA_
    _KOFILA_ --- ---
    NAGASAWA: Dej tomu Refantaziu ještě šanci (říká ten co ho dojel do půlky a konec si nechal dovyprávět), je to o dost rychlejší a víc odcejpající IP než Persona. Navíc má skvělé nápady, kdy lidé jsou hlavní bossové hry a celé je to (což jako designér oceníš) aluze na Zahradu pozemských rozkoší a dost brzo zjistíš proč. Ten charakterový emo kolotoč je stejnej jak znáš z Person, jen je tady v settingu fantasy, takže postavy zase řeší kdo si u ohně prdnul a další jap blbosti... Sám bych si to někdy rád dal znovu, proto takový výlev .)
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    NAGASAWA: Metafor je přesně ta další Atlus hra, co na mě čeká v polici. Ale mezitím si ještě dám něco menšího.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ELHO_CID: Uvidíme. Makám momentálně na skvělým Cairn a popravdě bych tam nejraději zase nějaký to japonský epický RPG poslal, protože mi ta jejich pod kůži se zažírající emotivní linka chybí. Každopádně mám velkej rest v podobě rozehranýho Metaphor: ReFantazio, tak ho nejspíš dotáhnu i když mě tak jako P5 za srdce nevzalo.
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    NAGASAWA: Ten bonusový palác v Royal není jen nějaký přílepek, pro mě to byl skutečný vrchol hry. Jestli tě časem třeba chytí nostalgie, tohle je další dobrý důvod si to dát znovu.
    Prostě zažít ten True Ending.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ELHO_CID: Byla to neskutečná a nezapomenutelná jízda a to jsem odehrál akorát původní verzi. Zabralo mi to snad půl roku během covidu, zarylo se mi to do paměti a na Royal už přiznám se nemám prostor a odhodlání. Na jednu stranu mě to mrzí, ale tak co už.
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    NAGASAWA: Jo a zároveň mě potěšilo, že to nešlo bruteforcnout se sníženou obtížností, prostě mě to nepustilo, dokud jsem správně neaplikoval, co jsem se naučil na boji s Okumurou. Ve starších Shin Megami Tensei byl pokud vím podobný RPG systém, ale tady ho aplikovali fakt chytře.
    A hlavně ten příběh je super.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ELHO_CID: Gratulace. Ten závěrečnej boss rush byl pekelnej.
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    Persona 5 Royal / xbox / 120h / #dohrano
    Hrát jsem začal před asi třemi roky. Je to JRPG, od které se neodlepuje lehko, pro mě to byly tři herní ponory po asi čtyřiceti hodinách. Nejdřív mě vyřadil Okumura, nevěděl jsem, jak se přes něj dostat a s odstupem času jsem prostě nahrál save o kousek nazpět a líp se na něj připravil. Podruhé mě zastavila porucha mechaniky na Xboxu, hru mám na placce. No a teď jsem to dojel.
    Je to fakt monumentální dílo, hodiny anime cut scén, dobře napsaný scénář a zajímavý soubojový systém. Hrál jsem předtím na Playstation čtyřku a tohle je o hodně velký pokrok.
    Povedlo se mi získat všechny achievementy, i když to neznamená, že bych si nemohl dát NG+ a zkusit získat víc Person, lepší vztahy s partou, nebo zkusit randit s jinou holkou, než je sexy goth doktorka Takemi.
    Už mám koupenou další hru od Atlus, moc se na ni těším.
    Screenshot bohužel není z titulků, je to z konce předposledního boss fightu. Který byl v původní verzi hry poslední.
    Hra mi dneska odmítla pořídit jakýkoliv snímek, někdy to tak prostě je.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam