MOLE / PC / 6h / #dohrano tak zaprvé uvedu, že jsem opět skočil na lep, očekával spíše simulátor šmrncnutý lovecraftem a dostal fps horovou akční adventuru.
za druhé uvedu, že nějak výrazně nelituju a nakonec mě to docela chytlo a hru jsem dotáhl k závěrečným titulkům.
odehráváme se v něčem co není úplně sovětský svaz, ale stejně je to ruská bída jako řemen. objeví se podivný signál z hlubin země který je pojmenovám bílý králík a společnost jménem strata vyrobí závrtku (nebo jak nazvat ponorku co se potápí do hlíny) kterou vyšle se záměrem zjistit o co jde.
a tady se začíná hrát. proubouzíme se na závrtce m-13 v havarijním stavu osm kiláků pod povrchem, netušíme o co jde a snažíme se během několika dnů zjistit kdo jsme, co tam děláme, proč to děláme a že je všechno trochu jinak. jak jsem uvedl, je to akční adventura takže nějaký management ponorky nečekejte. budeme sbírat navigační údaje a řídit náš stroj cestou do hlubin, budeme řešit jednorázová puzzlata jako oprava motoru, hledání klíčů od skříněk, dojde i na pár "honí mě monstrum!" zdrhacích sekvencí. technicky nic nového, nic moc originálního... jenže...
... tahle hra z nějaké důvodu mixuje všechno dohromady tak, že jsem druhý večer sednul ke kompu a než jsem se rozmyslel co si zahraju, už mi nabíhal mole :) možná za to může dobové zasazení které mi brnká na nostalgickou strunu, protože tohle je čistokrevný atari-punk! vstupní kody ke dveřím máte nahrane na kazetách které musíte vložit do příslušného slotu u zámku a pásku přehrát. to samé pro navigační data, udělat scan, nahrát na pásku, přenést do jiné konzole, tam odšifrovat a přenest do navigačního počítače pro překlad souřadnic a hustoty materiálu pro rychost vrtáku, sednout do pilotního křesla, zadat souřednice a joystickem odkniplovat závrtku o dalších pár set metrů dolů. jo a dvakrát si budeme prorážet cestu torpédem.
skvěle je podávaný a dávkovaný příběh, odhalující vaši motivaci a pozadí (nebudu spoilovat ale scéna v nemocnici s nahrávačem vzpomínek mě docela vzala a to jsem cynická příšera, v ten moment už vám naplno dojde co vám bílý králik slibuje), co je asi zač signál který na vás začne mluvit a že příšera která vyvražďuje posádku a skrývá se na lodi se možná tak úplně neskrýva na lodi.
to podporuje grafika, stylizace a nasvícení, které umí výborně pohltit, zvlášť se sluchátky večer. v závrtce jsou čtyři patra ale na jejich osvětlení je potřeba v jističi pojistka. začínáte s jednou, víc jak tři nejsou a procházet po paměti vypnutým patrem, kde tma je fakt tma... brr.
a jdeme si remcat.
nechápu proč plazení funguje přítahama. v libovolné šachtě nebo díře zmáčknete w, postava se o půl metru přitáhne a zastaví. asi jestli sem se nerozmyslel a nechci couvat příšeře za mnou přímo do chřtánu. držení klávesy nepomůže, hezky pustit a zmáčknout znova. meh.
scénu s požárem domu bych zkrátil na čtvrtinu i z důvodu že se mi to na konci buglo, i přes to že jsem měl v ruce klíč mi nešly otevřít dveře a já musel celym levelem jít jako všech debilů král deset minut znova.
a obecně nemám rád ve hrách dvě věci, je to čistě sourkomá fobie a ryze subjektivní záležitost. první jsou plačící andělé, kdo zná dr. who, ten má jasno a aktualně i záchvat uzkosti. je to takovéto když se příšera pohybuje pouze když se na ní přímo nedíváte. a druhá jsou právě honící scény, máte v patách stvůru a musíte někam doběhnout a něco udělat. nejlíp ještě s ní být v uzavřené místnosti a muset obíhat nějaká kolečka pro získání náskoku. moment kdy rvu pojistku do rozvaděče a na něm roste stín monstra které se ke mě zezadu blíží, byl velice krizový moment kdy jsem to regulerně ragequitnul a jen s přemlouváním druhý den navázal.
ale sumasumárum, nenáročná nešikanující fps hororovka, která spíš než na jumpscary sází na stísněnou atmosféru a démony minulosti a dělá to velice dobře. nad vším se stačí jen trochu zamyslet a řešení vám dojde.
jo a tohle bylo jedno z absolutně nejoriginálňejší zpracování závěrečných titulků co jsem kdy ever zažil! a to podrthuji! :)
totiž:
titulková scéna probíhá tak že vás to přepne do pohledu vyšetřovatelů kteří ohledávají trosky m-13 a titulky se v těch scénách zobrazují na monitorech a tabulích přimo ve hře, tam kde jste normálně četli zprávy že je rozbitý motor apod. následně se po titulkách přepnete do uřednice na povrchu která si v kanclu v pc přehrává nalezené pásky z m-13 a co čert nechce, na jedné je nakopírovaný králik. nejdřív spadne soft v pc, pak vědomí úřednice, pak celý svět... a pak hra jako taková, normálně se vypne :) po dalším spuštění máte resetovaný progress a cele úvodní menu je v post-apo stylu té hry, podobně jako u farcry 5 před atomovkama a po nich :)
ten konec, to je snad na nějakou herní cenu za scénář, geniální a vynalézavé. fortelná atmosferická zábava na tři večery.