Serious Sam II (2005/2025) / Steam Machine / 22 hodin / #dohranoDočetl jsem se, že většina hráčů považuje tenhle díl za nepovedený krok stranou a i samotní tvůrci se od něj v podstatě distancují. Něco na tom asi bude, protože oproti předchozím dvěma dílům zůstala dvojka dodnes locknutá jen na Windows a původním Xboxu. Plánovaná verze pro X360 tehdy nakonec nevyšla, hra není součástí žádné z kolekcí a nedostala ani oficiální remaster nebo dokonce remake. A já byl docela zvědavý, proč tomu tak je.
Na druhou stranu Steam verze obdržela v roce 2021 překvapivý update (ovšem zaštítěný komunitou; v podstatě se jedná o
InSamnity! 2 mod) a v roce 2025, tedy ke dvacátým narozeninám, pak přišel další dárek (vylepšené textury a opět komunitní mod
Renovation). Čili díky péči těch hráčů, kteří dvojku zjevně nehejtují, nevypadá hra ani po dvou desetiletích vůbec špatně a je srovnatelná třeba s oficiální
Serious Sam HD Collection.
Trivia: Tahle ^^ kolece zahrnuje
First Encounter,
Second Encounter a
Serious Sam 3: Before First Encounter, čímž opravdu vzniká dojem, že žádná dvojka neexistuje ¯\_(ツ)_/¯ Resp. že druhým dílem je
Second Encounter, což ovšem platí právě jen v kontextu téhle série. Uffffff... Lhát se prostě nemá.
Letos na jaře navíc do
římské dvojky konečně přibyly Steam achievementy! A já mám trofeje rád, k smrti rád :-) Navíc mi zrovna tak nějak kolem narozenin dorazila Gabe Cube - a tak co si na tomhle předraženém overhypovaném artefaktu jako první zahrát lepšího, než bezduchou prastarou FPS? V rámci postupného plnění
IB challenge Serious Encounter bych tomu stejně neuniknul, a tak jsem se do dvojky tedy pustil... A k mému překvapení jsem se naprosto nehorázně bavil.
Vůbec nevím, co proti téhle hře může kdo mít. Že je to celé vesele barevné? Že to místy vypadá jako outlinový komiks? Že smrtící těžkotonážní buvoly pohání ze hřbetu trčící natahovací klíček? Že nejotravnější enemák je ježibaba na létajícím koštěti (!), která na vás z výšky hází výbušné kotle s žíravým lektvarem? Že jeden mezi-boss se jmenuje Hugo (pun intended)? Že zvukové efekty jsou stejně psychedelicko-zhulené jako hudební doprovod? Že finální boss má podobu futuristické pyramidy křížené s kombajnem?
No a co jako? Hraje se to naprosto perfektně. Obtížnost není tak frustrující jako u předchozích dvou dílů. Díky nové verzi Serious Engine jsou levely mnohem propracovanější (resp. konečně se jim dá říkat levely, ne jen holé pláně s občasnou budovou). Každá z několika planet, které postupně navštívíte a vyčistíte od šmejdů z vesmíru, má svůj jedinečný vizuál, obyvatele i protivníky. A možnost mít v jedné ruce raketomet a ve druhé dvouhlavňovou brokovnici je prostě k nezaplacení.
Mohl bych zmínit ještě hromadu popkulturních narážek (včetně těch na Chorvatskou fotbalovou reprezentaci, které jsem nepochopil), boření čtvrté zdi, zábavné secrety, z nichž některé by bylo lepší nenajít, dělaní si srandy z herní série samotné nebo totálně vypečené cutscény (ty bohužel zůstaly v původním nizoučkém rozlišení, a protože jich je hodně, působí přechody maličko rušivě...), ale asi by to bylo zbytečné. Toho, komu dvojka nesedla, by to ke změně názoru už stejně nepřesvědčilo.
Ovšem já se hrdě zařadím do druhého táboru! A protože tohle píšu ve chvíli, kdy jsem dohrál už i trojku (report je v přípravě), tak můžu zodpovědně říct: z prvních čtyř her téhle série je dvojka jediná, kterou si určitě ještě někdy zahraju.