• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMANTNetoxická maskulinita - Pozitivní mužnost - fanklub denisy pokorne




    Jak obstát výzvám 21. století a sublimovat touhu po střetu do uspokojení jiných potřeb

    Pokud o mě nějaký muž má zájem, tak to bývá už většinou docela statečnej exemplář :)

    Vítejte u tématu, které se snad brzo nevyčerpá:)

    Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.

    K založení tohoto klubu mě přivedlo (bohužel nikoliv první) setkání s opačným tématem, toxické maskulinity.
    Toxickou maskulinitu opisně vnímám jako něco, co je mužům někdy okolím, sobě navzájem i sobě samými vštěpováno například pomocí frází "kluci/chlapi/muži nikdy:
    Nebrečej, nevoněj se, netulej se k mámě, neprosej, neuhnou, neprebalujou deti, moc necuchaj ke kytkam a necumej na motyly, nevesej zaclony a nektery prej ani vyprany kalhotky wtf, v Sopranos mafiozove ani nepriznavali, ze lizou zencky, protoze kdyz jo, tak bys to urcite udelal i chlapovi cili ses jasna/y/ej %dosadte si ve vasi komunite oblibeny hanlivy vyraz pro gaye%"
    (davejte klidne do klubu dalsi priklady, co pravi chlapi nikdy nedelaj, rad doplnim a zasmeju se, nejspis uz jsem to delal;))

    Zaroven jsou udajne veci, co prej pravi chlapi vzdycky musej umet.

    Rad bych se ale nejdriv bavil o tom mechanismu NIKDY a zajimal by me vas pohled na soubor takovych zakazu jakozto prispevku k rozvoji chlapce v plnohodnotneho muže:)
    Domnivam se obecne, ze vychova pomoci zakazu neni dobra a minimalne polovina vyse zminenych "nikdy" vede k velke emocni frustraci jedince pripadne jeho okoli a naopak rozvoji cloveka brani.
    A v pripade, ze se takove imperativy jeste opiraji o jeho genderovou/pohlavni/sexualni roli, muze dojit k mylnym zaverum, zbytecne omezujicim jeho schopnost vstupovat do mezilidskych a /nebo partnerskych vztahu a udrzovat je (a pripadne je vcas ukoncit;))

    Nehledam uplakane prevonene muze pritulene k mame, co celou dobu prosej a pak stejne uhnou do posranych plinek a cumej radsi na motyly a uprimne doufam, ze takovy clovek neexistuje ani jeden!:))

    Chci se bavit o muzich, kteri se neboji priznat, ze maji emoce, davaji je okoli najevo, dokazi s nimi pracovat a zaroven v nich zeny neztrati opravneny pocit opory, duvery a spolehlivosti.
    Myslim, ze urcity strach z dojmu slabosstvi a z neho vyplyvajici ztrata vyse zminenych atributu muzstvi v ocich zen, je jeden z hlavnich duvodu, proc takovou vychovu mnozi muzi nakonec akceptuji a nektere vzorce chovani je pro ne i v dospelosti velmi tezke menit.

    Pojdme si o tom povidat z pohledu muzu, z pohledu na muze a i ze vsech jinych, ktere jsou vam vlastni nebo blizke.

    Prosim zadne 18+, pripadne jako spoiler s upozornenim.
    Omlouvam se za prechody do a z diakritiky, opravim. carky v souvetich uvitam, uz je moc neumim:)
    rozbalit záhlaví
    ZURG
    ZURG --- ---
    AMANT: "nakolik" = jak moc (ne, nechci, diky), "a pokud" = a pote na zaklade vysledku / dle toho, jak odpovime. (Lepsi?:-)
    AMANT
    AMANT --- ---
    ZURG: ty otazce nerozumim, chces neco kvantifikovat a pak tam mas binarni podminku POKUD, na to se rozumne odpovedet neda.
    ZURG
    ZURG --- ---
    AMANT: Mně na tom přijde zajímavá ta část o strachu. Což je docela zvláštní, protože mám pocit, že strach se často podává jako něco negativního. Namátkou příklad, který je mi blízký: Lord of the Rings ( a nazgulové; méně dovedně pak Harry Potter a Dementoři). Kde je to tedy nějaká epická báje z dávného věku spíše než současné vyprávění o lidech v dnešní společnosti, že ;-) Ale stejně. Nakolik se v příbězích vyskytuje "Strach jako rádce" a nebo "Odvaha", případně "Strach je v pořádku"? Přitom, co říká nebo zdůrazňuje třeba i český Radkin Honzák, tak psychopat je člověk beze strachu. A teď, má otázka, nakolik se strachu bojíme, nakolik se přijímá a pokud je to tak, co naše ostatní emoce? :-)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    AMANT: teď si čtu wilki, ale když někdo zabije před svým dítětem psa, aby ho potrestal - tak sice má rodinu, ale hodně daleko od nějakého zdravého normálu..
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    AMANT: člověk si musí uvědomit, že spoustu vojáků v historii lidstva mělo zdravé rodiny i děti. Důležité si je uvědomit, jak ti lidé sami vnimají, to co dělají. Tj. jak si své činny rámují.

    Má to občas komickej rozměr, člen vietkongu vnimá zabjíení jako boj za svobodu své země, kluci z USA si z toho nesou celoživotní traumata. Myslím, že kriminálník to může mít podobě.

    Plus je samo ve společnosti nemalá část sociopatů, který cit k utrpení ostatních nemaj, ale to už je jiná píseň.
    AMANT
    AMANT --- ---
    AMANT: ten clovek v nahledu je ten psycholog, ne ten hitman:))
    AMANT
    AMANT --- ---
    RUDOLF: no, to vnimam jako soucast ty "pruvodcovsky" casti rodicovsky role. existujou lidi, ktery maj treba oproti ostatnim posunuty prahy vnimani v nekterych oblastech, at uz emocnich nebo i fyzickych a pokud tu empatii (at uz dovnitr nebo ven) neznaji, muzou se toxifikovat az prilis.

    ja sem dam neco podle me kontroverzniho. tady ten clovek je bejvalej mafianskej hitman s desitkama obeti.
    i tak mel normalne rodinu a chodil do prace, ale kdyz prisla zakazka, tak ji splnil. tohle je uryvek z nejakyho dokumentu, kde ho rozebira psycholog, kterej rika, ze clovek s jeho charakterovejma dispozicema a zdravym rodinym zazemim by jinak klidne moh bejt zkusebni pilot, kosmonaut, pyrotechnik. akoratze diky ty atmosfere dospivani neciti zadnou sounalezitost s okolim a tak nema tu vuli obrazne tu svoji schopnost riskovat vyuzit "to protect the world". ten monolog je od treti minuty.
    The Iceman Interview - Analysis of Kuklinski
    https://www.youtube.com/watch?v=S-4nzmdYQTA
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Já k tématu půjdu jinudy. Mám teorii, že aby děti byli schopní mluvit o svých emocích, musí mít pro ně adekvátní slovník. Je to jen jeden z předpokladů. Imho by děli měli být konfrontování s dospělejšími texty, než se jim předkládá. Aby viděli, jak třeba jiní lidé popisují svoje životní situace. Dost v tom pomáhá čtení, ale i konzumace mediálních obsahů, které nabízí prožitek utrpení s katarzním potenciálem. Tj. když si začnou uvědomovat, že netrpí sami, ale i že ostatní. V podstatě pochopí, že za některým zlým chování je třeba nezvládnutá bolest. Defakto se začnou učit z příběhů něco, to co se pak naučí vnímat u lidí kolem sebe. Je to jen ale jen část, musí se naučit být sami sebou, přijmout sebe v dobrém i zlem, naučit se sebou pracovat a sledovat, jakým způsbem působí na ostatní a učit se s z toho. Tj. je potřeba i nějaká orientace ve smyslu dobré a špatné působení na svět kolem sebe. Je to proces dospívání, někdo na něj přijde dřív, někdo později, někdo nikdy. Ale nemám svoje děti, zatím takhle působím třeba svoji partnerku a tu jsem si vybral, děti už můžou být různé a to je velká neznámá.
    EKG
    EKG --- ---
    AMANT: Zase kdyby z toho mel treba srdecni zastavu, tak bych mu rad poskytl neprimou masaz srdce. Tech prasklejch zeber, a jeste by mi musel bejt vdecnej...
    AMANT
    AMANT --- ---
    EKG: tak to ses peknej betasamec teda, jaky lito? prece kdyz vidim nekoho v nesnazich, tak predevsim vnimam prilezitost neco ziskat na jeho ukor, kdyz ma snizenou moznost se branit...soucit je vhodny mozna tak pro tabuizujici pracovniky moderni (liberalni) akademie:))
    EKG
    EKG --- ---
    AMANT: Jo pockej, to s tim mlikem mel bejt vtip? To je debil, mne ho bylo lito, ze ma nejakou hroznou alergii...
    AMANT
    AMANT --- ---
    R_U_SIRIOUS: ne nestane. ani zadny "5 minut zidi - 5 minut hitler" tady probihat nebude. kdybych na to nestacil, pocitam s tebou jako se spoluspravcem;)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Prosím, prosím pěkně, nestane se z tohoto zajímavého tématu další antišovinisticko-antifeministický klub na Nyxu v řadě, že ne?
    Amant si zatím vede dobře, jen tedy vydržet. Už jen to by mohlo být vzor(k)em pozitivního mužství...
    AMANT
    AMANT --- ---
    "Zabývá se výzkumem kontroverzních témat která jsou v moderní (liberální) akademii často tabuizována. "
    tak to bejvaj takovyty slusny nackove a rasisti..nojo, uz to tak bude.

    promin, kontroverzni je neco jako diskutabilni, tzn existuji aspon 2 +- vyvazene pohledy na vec a pojdme se bavit o opravnenostech a vaze jejich argumentu a tak nejak se hipizacky pokusit o vhled na situaci, jak ji vnima ten druhy a pochopit, proc se nase pohledy lisi..
    v tomhle jsem konzervativni a kontroverzni pro me fakt neznamena, ze kdokoliv muze zpochybnovat nebo hlasat cokoliv a tim, ze to do verejnyho prostoru v nejakym pochybnym mediu prezentuje se z toho automaticky nestava soucast sirokyho polemickyho proudu na dane tema. rasista je rasista a sovinista je taky pomerne znamej pojem, tak at je na to hrdej a nerika si kontroverzni.
    Edward Dutton (anthropologist) - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Dutton_(anthropologist)

    jestli se chces nejak vyjadrit k tematu, ktery pro tebe neni realnej "problem", tak prosim, klidne vysvetli proc to podle tebe neexistuje..ale takovyhle pany uz sem spis nelinkuj a bez popisku uz vubec ne. jako co sem si z toho mel vzit? napije se sojovyho mlika a zacne se dusit..a to ma bejt jako napinavy a vzbudit ve mne touhu si pockat na nakou pointu ve tvaru akvaduktu z oslich mustku? ne dik.
    EKG
    EKG --- ---
    RIVA: Varovani predem se dava predem, ne az uplne na konci. Mohl jsem byt o pet minut zivota bohatsi. Tak dlouho trva, nez se problaboli k obsahu sdeleni.
    RIVA
    RIVA --- ---
    RIVA: Ok, jenom stručně (vypisovat na telefonu mě hrozně ničí, sorry):

    Edward Dutton je britský antropolog, v současnosti žijící ve Finsku. Zabývá se výzkumem kontroverzních témat která jsou v moderní (liberální) akademii často tabuizována. Například úbytek inteligence v moderní populaci, rozmnožovací strategie K & R, militantní feminismus, Virtue Signalling, Cancel Culture atd. Jeho práce není na západě příliš populární a díky jeho nepokrytě libertariánsky, pravicovým postojům mají jeho přednášky tendenci hodně lidí nasírat. Ve spojitosti s výzkumem páňe Duttona si dovolím také doporučit práci jeho kolegy Sira Michaela Woodleye.

    Varování předem: Pokud máte pocit že toxická maskulinita je reálný problém, doporučuji můj post úplně ignorovat.
    AMANT
    AMANT --- ---
    RIVA: poprosim aspon kratkej komentar, videl(a)/nevidel(a), puvod?, pripadne dojem, nazor..jen tak sem embedovat YT video mi nejak neni dost dobry, nic ve zlem:)
    RIVA
    RIVA --- ---
    Why Are Testosterone Levels Collapsing Among Western Men?
    http://www.youtube.com/watch?v=imUnyRE5h88
    EKG
    EKG --- ---
    To Cesko je fakt muzeum historie.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    NYA: Jé Silvi to fajn slyšet že mi někdo taky rozumí. :-D No dyť co to je za chování, srát ostatním chlapům na hlavu před holkama abych se jim zalíbil... Ještě si za to nechat dát medaili. (facepalm) Imho to je na facku.

    K tomu dalšímu - kéž by to tak bylo. Jako já jsem pro sebevědomý, vzdělaný, šťastný a se sebou spokojený a sebe-reflektující ženský. Všema deseti. Každej člověk jehož potenciál/talent se naplní maximálně je požehnání pro všechny. Jenom prostě nejsem rád když vidim něčí snahu dosahovat nějakých cílů kydáním hnoje na chlapy a maskulinitu, zatímco zároveň harvestuju jejich energii a produktivitu.

    Ještě jednou cenim tvojí ochotu poslouchat. V týhle oblasti je toho jak šafránu...
    NYA
    NYA --- ---
    LAKSHMANA: já s tebou v zásadě v tom, co píšeš tady LAKSHMANA souhlasím (já gendermany taky "žeru",))

    ale chtěla bych říct k tomu feminismu, nebo to nějak zkusit vysvětlit z mýho point of view. že pokud feminismus pojmenovává toxickou maskulinitu a nějak se vůči ní vymezuje, tak to není vyvazování se ze zodpovědnosti. je to spíš pochopení nějaký nezdravý dynamiky, ze který jde vystoupit (nebo jde změnit) tak, že žena bude silnější, seběvědomější, míň vulnerabilní.

    dík že to k tomuhle tématu zmiňuješ, že to rozhodně není jenom o mužích, ale celkově o dynamice mezi ženami a muži. to je fakt
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam