NYA: jeste jsem si vybavila, co jsi davala do sexualni vychovy a co je presne k veci:
Ad přechodový rituály (nebude to vůbec o sexu)
Viděla jsem v klimahnutí, mezi aktivistama ochotnýma dělat občanskou neposlušnost, hodně mladých lidí, co na tom vyrostli vyloženě před očima, v řádu týdnů, měsíců.
Přijde mi to jako super možnost, je to dobrodružství, trochu hrdinství, zasazují se za důležitou věc, který věří, vlastně tak trochu zachraňujou svět... sami si to vymyslí, organizují, realizují, mají zodpovednost za svoje rozhodnutí, mají zodpovednost za svoje hranice (do čeho chci jít, do čeho nechci jít), nachází svoje místo a svoji roli v kolektivu dalších lidí, mají svoje kompetence.
A rozhodně je to něco, co jim neorganizují jejich rodiče (pokud rodiče nejsou aktivisti).
Přijde mi to dobrý.
--
no a to jsou ciny, skrz ktere mladi muzi i zeny muzou rozvijet svou maskulinitu ("hrdinstvi, dosazeni cile, neustupnost, ..."). jenomze je to hrozne HC. kdybych tady udelala anketu Co si myslite o pubertacich, kteri delaji ekologickou blokadu nekde neceho, prevazujici odpoved bude "naprosti magori, dej pane boze at moje dite neni mezi nima jednou"
cili jestli na ty fakt konfrontujici ciny (covidarium, obcansska neposlusnost) lidi vlastne nepotrebuji uz hodne velkou sebeuctu a integritu a neni to pro zacatecniky