YMLADRIS: Už nevím kde jsem četl, že ten "vývoj muže" funguje cca ve stádiích I) být ceněný (v dětském věku), II) smysluplná práce, III) boj za něco. Že je potřeba stavět postupně, od "mám nějakou bazální hodnotu" k "můžu svoji prací smysluplně ovlivňovat okolí" a nakonec k "bojuju za něco, co považuju za smysluplné."
Jasně, někteří lidi to dokážou přeskočit (jdou rovnou do ekoorganizace na blokádu), ale může se stát, že pak mají někde slepou skvrnu.
Připadá mi, že co kolem sebe vidím, tak to tak je. Kluci, kteří jsou oceňovaní rodiči a posléze vrstevníky (ať už je to za konkrétní schopnost nebo třeba jen za ochotu pomoct), tendují k činnostem, kde se dá "pracovat," ať už je to skaut nebo nějaký sport, na tom rostou a víc věří, že má smysl se postavit za svůj názor a víru v něco. Znám lidi, kteří se vybrousili přímo na práci a do svojí hodnoty pak dospěli sami, ale asi neznám nikoho, kdo se zdravým způsobem vybrousil rovnou na boji za něco.
INK_FLO: Na jednom mužském kruhu jsem ze zvědavosti byl a vypadl odtamtud, protože mi přišlo hodně neupřímné tohle rozebírat s neznámými lidmi, navíc na povel - "3,2,1, klapka, jdem se učit být muži." Vidíš tu kašírovanost v tomhle, nebo v něčem jiném? To mě zajímá.