• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

    MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

    Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

    Sušence ZDAR!!!!

    rozbalit záhlaví
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NEMESIS: nekape nic, cukr i sůl vodu vytáhnou. zbytek jak píše ANNIKA.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    NEMESIS: Mně nic nekapalo, ale asi může opadavat koření. Balit nemusíš, to je spíš kvůli hmyzu nebo tomu opadavani, ale zabalené je náchylnější plísni.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    Ahoj, možná lama dotaz - ale kape/teče z toho masa při sušení něco? Nemám nikde doma stále otevřenou ventilačku, kde by to mohlo viset, ale mám suchej a chladnější sklep, případně garáž - myslíte, že to můžu zkusit tam? A pochopila jsem správně, že je nutné to maso zabalit do gázy z lékárny? dík.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    A hotovo! První pokus podle Sioly - kilo pečeně, den a půl cukru, den a půl v soli, 21 dní ve visu v cca 12 stupních a vlhkosti kolem 35 %. Potrene jen sojovkou, bez koření.

    Je to vynikající, mazec. Slané dost, ale ne presolene, střed krásně měkký, kraje otvrdle. Vakuovacku nemám, tak to dám do fólie ještě do lednice rozlezet.

    Příště zkusím svázat do kompaktnejsiho tvaru, takhle otvrdly ty tenké boky, plus trošku koření, ale fakt jen malinko. A taky chci zkusit hovězí, jen se dostanu ke zdroji, půjde další! :-)

    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SALAM23: no těm mým panenkám by stačilo tak 8-10 dní. Po 13 dnech už jsou vyschlé až dost. Je teda pravda, že jak cukr, tak sůl z nich také vytáhly překvapivě dost.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Nejde mi odpovídat na novým nyxu - jo po fotce jsem to zasypal , byla by to pak jen fotka soli a cukru v dóze ,zavřel a přes noc dal do ledničky , docela mě překvapilo kolik vody to vytáhlo do rána - teď po 3 dnech to začíná vypadat že to možná bude suchý dřív jak za 14 dni - já to teda radši víc suchý
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    SALAM23: Doporučil bych více zasypat....
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Tak jsem pohřbil 3 kusy

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    tady prosim klasicky suseni bez nitratovejch soli... https://www.youtube.com/watch?v=3SNoryubiwU&ab_channel=FoodInsider holt taliani no
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    POHODAVOLE: ja sem to mel tak ve zrarne, kde sem zlikvidoval vsechny pavuciny a pod, ale na par kusech co byly ve strevech a zevne popepreny, tak se tam udelaly z niceho nic pavucinky takovy obaleny a vevnitr byli naky zmrdi pak a ja to musel vyhazet. pravda, ze to byly velky kusy, co tam byly cca 5 mesicu. taky nevim jak se tam ty brouks mohli dostat
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SIOLA: je to libovy valecek, takze kyta dle google :)
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    POHODAVOLE: Co máš za hovězí?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KURE: urcite ne, je to fotka hned po poveseni. Je tam mlety pepr a pavuciny jsem se snazil zlikvidovat :)
    KURE
    KURE --- ---
    POHODAVOLE: nelezou na to nejaký hmyzácí?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Ja uz jedu bucek, peceni a hovezi :)

    SIOLA
    SIOLA --- ---
    BUNDA: U Bundů se budou teda mít :)))
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    BUNDA: Osobně si myslím, že u sušení masa koření méňě je více :))
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    DEVIL: jo tenhle kousek je placatější, ta druhá bude kulatější. Je slanější, ale méně než Jerky a je tam více chuť sušeného česneku.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    omg to se smrsklo, jak takovej lovecacek. ale cejtim z toho teda tezkyho slanecka...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    Tak po 13 dnech ochutnávka :)

    NAVRY
    NAVRY --- ---
    Technickej dotaz - vídám, že před marinováním se na maso nejdřív nasype suchá část, a teprv pak se naleje sojovka a spol. Proč? aby to nezůstalo v hmoždíři?
    Přijde mi, že by bylo lepší marinádu udělat komplet zvlášť, aby se všechno pěkně a rovnoměrně promíchalo, a třeba aby se rozpustil med, a až nakonec nalejt do masa. Nebo je jinej důvod?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam