• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Zdravím vespolek,
    zkoušel jste někdo sušit maso marinované v teriyaki omáčce nebo něco na ten způsob?
    Dělávám zcela suché jerky (hovězí a krůtí), žádná vodnatá žvejka a kámoš se mě ptal na tuhle příchuť (sladko-sladko-pálivé).
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KELDA: u mě rozhodně vede nad panenkou. Přece jen jak je to větší kus masa, tak je to znát.
    KELDA
    KELDA --- ---
    BUNDA: boží
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    RUTHLESS: slintali jsme u Siolova popisu a fotek v jiném auditku :D
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Hele... co jste dělali před mesicem, když todle auditko ještě neexistovalo? :-)
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Včera jsem nařízla tu zapomenutou panenku , je slanější, ale pořád to jde :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    tak pečené byla po 11 dnech akorát. Slaná přesně podle mého gusta.

DEVIL
    DEVIL --- ---
    VOZKA: ja teda taky jen teoretizuju, ale kdyz sem pred casem vyrabel cheddar, tak v nakym clanku ho pred dozravanim mas namocit do octa (coz ma zabranit mnozeni nezadoucich bakterii a pak ho polejt cheesewax. v jinym navodu zas pisou, ze kdyz ho zalejes beeswax, tak ho nemusis polejvat predtim nicim, pze ten prirozene zabranuje bakt. rustu. coz muze bejt mozna preneseny i na ten med... jakoze je vysoce alkalickej a i pres to nikdy nezplesnivy. a z vcelich produktu se delaj ruzny tinktury a tak.. tak to dava smysl, asi by to chtelo nazor nakyho titulistu v medicinsky biologii nebo kde
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DEVIL: VOZKA: díky moc, mrknu na to a nastuduju :)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    CAMELLA: Já jako důvod předpokládám to, že botulismus má problém s kyselým prostředím a med je afaik kyselejší než olej (plus v medu s česnekem pomaličku běží kvašení které ho dál trochu okyseluje), ale to co píšeš je taky pravda. Odhaduju že v medu navzdory mírné kyselosti nějaké zbytky botulismu potenciálně nebezpečné pro malé děti můžou přežít, zatímco v oleji se můžou přímo dál množit, ale nikdy jsem to nestudoval a jsou to jen domněnky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CAMELLA: tady je navod z naky uni sajty jak to nalozit do oleje s predstupnem machani v kyseline citronovy. sou tam i naky popisy jak ten botulismus bez vymachani v kyseline na bylinach a cesneku v oleji vznika. cet sem to jen tak narychlo ale imho dobrej clanek, co doctu zejtra
    https://www.extension.uidaho.edu/publishing/pdf/PNW/PNW664.pdf
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    HONCKA: záleží kolik z toho chceš dostat vody a jak to máš rád suchý. já ji nechal 10 dní a příště zkusím 12 - 14 dní. měl jsem podobnou hmotnost.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    VOZKA: jsou někde k tomu botulismu studie? Po pravdě my doma právě česnek do oleje dáváme, tak proto, ale hlavně mě zajímá, jakto, že česnek v medu neva, když zrovna med se třeba nesmí dávat malým dětem, protože z něj už u dětí případy botulismu byly...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Včera jsem pověsil cca 400g (po cukrovým a slaným hrobu) panenku, jak dlouho to necháváte viset při pokojový teplotě?
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    DEVIL: Díky. Tak já zkusím oboje (do soli do lednice a s trochou soli do mrazáku) a udělám srovnávací studii :-)

Na konzervaci soli jsem četla cca 25 - 30 % hmotnosti, to už by nic dělat nemělo. Ale zase to má pak omezené využití, takhle slané... Tak uvidíme.

Zbývají tři měsíce, pak půjde ven další várka. A mezitím budou ještě výhonky, takže nějak jo dlouho to skladovat nechci.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ANNIKA: tak to muzes taky no, nicmene v mrazaku (ja nevim jak dlouho to tam budes mit) vzdycky bude dochazet k premrzani a sublimaci. taky sem mel cesnek v mrazaku (naloupanej nekrajenej ve dvojitym ziploc bag) a ke konci roku sem uz tahal ven jen takovy zkrabately nic moc cesnekem nechutnajici bily 'mandlicky'.
    jinak s tim olejem je to jak rika VOZKA: kvuli pripadnemu botulismu
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VOZKA: jo to jsou 3-5% láky, u těch 15% se počítá se zalitím vodou
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Na mléčný kvašení se většinou dává 3% - 5% celkové hmotnosti (i s vodou) pokud vím, s 15% jestli to bude kvasit, tak bych čekal že to bude obzvlášť v chladu tak pomalý že to nebude hrát roli.

Jinak uchovávat česnek kvašením určitě změní chuť, ale není to marný. Chutná to jinak, ale velmi dobře a po nějaké době v nálevu se chuť už nemění. A pokud byste chtěli něco fakt spešl, tak lidi občas zkoušej dlouhodobý pomalý kvašení v medu, většinou se to nechává fermentovat měsíce až roky a čím dýl, tím unikátnější je chuť. Recept pochází odněkud z blízkého východu, možná z Íránu, spousta rodin tam nakládá každý rok trochu a vždycky otevírá až po letech.

Olej se tuším u česneku nedoporučuje kvůli botulismu, to u mléčného kvašení ani medu nehrozí.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    DEVIL: Ještě mě zaujalo rozmixovat s troškou soli a dát do mrazáku udusane na placku a z té pak odlamovat podle potřeby. To teď zkusím a dám vědět.

A proč ne do oleje?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    serete mě, pánové, už mi leží panenka v cukru !
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam