• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    ZKAZENYHLEMYZD
    ZKAZENYHLEMYZD --- ---
    SIOLA: https://m.heureka.cz/susicky-potravin/concept-so1020/ používáme tuhle, susim hovězí válečky, recept klasika- naložení sojovka, worcestr, pepř, jablečný ocet a k tomu občas nějakou palivku a za den je to ususeny. Ale rád se priucim, jestli máte někdo další varianty)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Tak další fešák hotov. Kilo kulaté plece, tři dny hrob, tři týdny vis. Obaleno trochou uzené papriky. Kůrka kamenná, vnitřek úžasně měkký, až mě to překvapuje. Dám ještě do fólie odležet, ať kraje změknou. Za mě mnohem lepší než vepřové, ale ta uzená paprika mi moc nesedla, přijde mi, že z ní zbyla taková trochu zatuchla chuť. Ale já mám hodně citlivý nos, ostatním chutná. Teda mě chutná taky, ale hovězí dám příště bez koření a vepřové kořeněné, to mi zase přišlo nic moc samo o sobě.

    CHOCHA
    CHOCHA --- ---
    SIOLA: Nepodařilo se mi najít rozměry. Podle obrázků mi přijde malá. Jinak za ty prachy vypadá parádně.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    SIOLA: já suším jerky i v obyčejné sušičce bez regulace teploty co stála 700,- ale záleží, kolik do toho chceš investovat.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Ahoj,
    chystám se dělat poprvé jerky. Trochu ve větším množství. Potřeboval bych doporučit nějakou sušičku a vaše osvědčené recepty prosím.

    Můj tip na sušičku zde:
    G21 Breezer, nerez | MALL.CZ
    https://www.mall.cz/susicky-potravin/g21-breezer-nerez?gclid=EAIaIQobChMIn9XFj6W68AIVgqOyCh3xawKmEAQYBSABEgJLU_D_BwE
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GALE: mam to v technicky mistnosti, uvidkm co panenka po 14 dnech, t 19C
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    GALE: V paneláku u ventilačky v pohodě :). Nesmí na to svítit hlavně.
    GALE
    GALE --- ---
    Sušíte někdo v paneláku/na krytém balkoně? Sbírám odvahu zkusit sušit a tak se nejdřív ptám.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    MUTHA: Teplota je ok. Vlhkost bych řešil přednostně.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    ZATAMOKO: Nejlepší jerky co jsem měl bylo tento týden. Kombinace chilli a zázvoru=pecka!
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Zdravím vespolek,
    zkoušel jste někdo sušit maso marinované v teriyaki omáčce nebo něco na ten způsob?
    Dělávám zcela suché jerky (hovězí a krůtí), žádná vodnatá žvejka a kámoš se mě ptal na tuhle příchuť (sladko-sladko-pálivé).
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KELDA: u mě rozhodně vede nad panenkou. Přece jen jak je to větší kus masa, tak je to znát.
    KELDA
    KELDA --- ---
    BUNDA: boží
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    RUTHLESS: slintali jsme u Siolova popisu a fotek v jiném auditku :D
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Hele... co jste dělali před mesicem, když todle auditko ještě neexistovalo? :-)
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Včera jsem nařízla tu zapomenutou panenku , je slanější, ale pořád to jde :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    tak pečené byla po 11 dnech akorát. Slaná přesně podle mého gusta.

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    VOZKA: ja teda taky jen teoretizuju, ale kdyz sem pred casem vyrabel cheddar, tak v nakym clanku ho pred dozravanim mas namocit do octa (coz ma zabranit mnozeni nezadoucich bakterii a pak ho polejt cheesewax. v jinym navodu zas pisou, ze kdyz ho zalejes beeswax, tak ho nemusis polejvat predtim nicim, pze ten prirozene zabranuje bakt. rustu. coz muze bejt mozna preneseny i na ten med... jakoze je vysoce alkalickej a i pres to nikdy nezplesnivy. a z vcelich produktu se delaj ruzny tinktury a tak.. tak to dava smysl, asi by to chtelo nazor nakyho titulistu v medicinsky biologii nebo kde
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DEVIL: VOZKA: díky moc, mrknu na to a nastuduju :)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    CAMELLA: Já jako důvod předpokládám to, že botulismus má problém s kyselým prostředím a med je afaik kyselejší než olej (plus v medu s česnekem pomaličku běží kvašení které ho dál trochu okyseluje), ale to co píšeš je taky pravda. Odhaduju že v medu navzdory mírné kyselosti nějaké zbytky botulismu potenciálně nebezpečné pro malé děti můžou přežít, zatímco v oleji se můžou přímo dál množit, ale nikdy jsem to nestudoval a jsou to jen domněnky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam