• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

    MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

    Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

    Sušence ZDAR!!!!

    rozbalit záhlaví
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SIOLA: mam 2x Ezidri FD1000 Ultra s dohromady 30 platy. Tu prvni mam snad uz 15 let.
    GALE
    GALE --- ---
    SIOLA: Suším hovězí s trochou wolchesteru (lžička až dvě na kilo masa) a pak jen sůl a pepř. Množství soli asi 1 zrnko na 1 mm². Pepř dle chuti.
    Nakrájené maso v misce promíchat s omáčkou a na platě pak osolit a opepřit. Během sušení to chce přehazovat plata častěji než u ovoce.
    ZKAZENYHLEMYZD
    ZKAZENYHLEMYZD --- ---
    SIOLA: https://m.heureka.cz/susicky-potravin/concept-so1020/ používáme tuhle, susim hovězí válečky, recept klasika- naložení sojovka, worcestr, pepř, jablečný ocet a k tomu občas nějakou palivku a za den je to ususeny. Ale rád se priucim, jestli máte někdo další varianty)
    CHOCHA
    CHOCHA --- ---
    SIOLA: Nepodařilo se mi najít rozměry. Podle obrázků mi přijde malá. Jinak za ty prachy vypadá parádně.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    SIOLA: já suším jerky i v obyčejné sušičce bez regulace teploty co stála 700,- ale záleží, kolik do toho chceš investovat.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Ahoj,
    chystám se dělat poprvé jerky. Trochu ve větším množství. Potřeboval bych doporučit nějakou sušičku a vaše osvědčené recepty prosím.

    Můj tip na sušičku zde:
    G21 Breezer, nerez | MALL.CZ
    https://www.mall.cz/susicky-potravin/g21-breezer-nerez?gclid=EAIaIQobChMIn9XFj6W68AIVgqOyCh3xawKmEAQYBSABEgJLU_D_BwE
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GALE: mam to v technicky mistnosti, uvidkm co panenka po 14 dnech, t 19C
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    GALE: V paneláku u ventilačky v pohodě :). Nesmí na to svítit hlavně.
    GALE
    GALE --- ---
    Sušíte někdo v paneláku/na krytém balkoně? Sbírám odvahu zkusit sušit a tak se nejdřív ptám.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    MUTHA: Teplota je ok. Vlhkost bych řešil přednostně.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    ZATAMOKO: Nejlepší jerky co jsem měl bylo tento týden. Kombinace chilli a zázvoru=pecka!
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Zdravím vespolek,
    zkoušel jste někdo sušit maso marinované v teriyaki omáčce nebo něco na ten způsob?
    Dělávám zcela suché jerky (hovězí a krůtí), žádná vodnatá žvejka a kámoš se mě ptal na tuhle příchuť (sladko-sladko-pálivé).
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KELDA: u mě rozhodně vede nad panenkou. Přece jen jak je to větší kus masa, tak je to znát.
    KELDA
    KELDA --- ---
    BUNDA: boží
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    RUTHLESS: slintali jsme u Siolova popisu a fotek v jiném auditku :D
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Hele... co jste dělali před mesicem, když todle auditko ještě neexistovalo? :-)
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Včera jsem nařízla tu zapomenutou panenku , je slanější, ale pořád to jde :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    tak pečené byla po 11 dnech akorát. Slaná přesně podle mého gusta.

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    VOZKA: ja teda taky jen teoretizuju, ale kdyz sem pred casem vyrabel cheddar, tak v nakym clanku ho pred dozravanim mas namocit do octa (coz ma zabranit mnozeni nezadoucich bakterii a pak ho polejt cheesewax. v jinym navodu zas pisou, ze kdyz ho zalejes beeswax, tak ho nemusis polejvat predtim nicim, pze ten prirozene zabranuje bakt. rustu. coz muze bejt mozna preneseny i na ten med... jakoze je vysoce alkalickej a i pres to nikdy nezplesnivy. a z vcelich produktu se delaj ruzny tinktury a tak.. tak to dava smysl, asi by to chtelo nazor nakyho titulistu v medicinsky biologii nebo kde
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DEVIL: VOZKA: díky moc, mrknu na to a nastuduju :)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    CAMELLA: Já jako důvod předpokládám to, že botulismus má problém s kyselým prostředím a med je afaik kyselejší než olej (plus v medu s česnekem pomaličku běží kvašení které ho dál trochu okyseluje), ale to co píšeš je taky pravda. Odhaduju že v medu navzdory mírné kyselosti nějaké zbytky botulismu potenciálně nebezpečné pro malé děti můžou přežít, zatímco v oleji se můžou přímo dál množit, ale nikdy jsem to nestudoval a jsou to jen domněnky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CAMELLA: tady je navod z naky uni sajty jak to nalozit do oleje s predstupnem machani v kyseline citronovy. sou tam i naky popisy jak ten botulismus bez vymachani v kyseline na bylinach a cesneku v oleji vznika. cet sem to jen tak narychlo ale imho dobrej clanek, co doctu zejtra
    https://www.extension.uidaho.edu/publishing/pdf/PNW/PNW664.pdf
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    HONCKA: záleží kolik z toho chceš dostat vody a jak to máš rád suchý. já ji nechal 10 dní a příště zkusím 12 - 14 dní. měl jsem podobnou hmotnost.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    VOZKA: jsou někde k tomu botulismu studie? Po pravdě my doma právě česnek do oleje dáváme, tak proto, ale hlavně mě zajímá, jakto, že česnek v medu neva, když zrovna med se třeba nesmí dávat malým dětem, protože z něj už u dětí případy botulismu byly...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Včera jsem pověsil cca 400g (po cukrovým a slaným hrobu) panenku, jak dlouho to necháváte viset při pokojový teplotě?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam