• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

    MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

    Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

    Sušence ZDAR!!!!

    rozbalit záhlaví
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    POHODAVOLE:
    Zapomněl jsem uvést, že sušičku chci primárně na jerky.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak jsem to uz vcera nevydrzel a zarizl po cca mesici a tydnu tento bucek, ktery ma zatim ubytek 35%. Dal jsem na zkousku jeden platek a zatim asi nejlepsi, co jsem kdy mel, tak to snad pujde po rozpuleni rychleji :)



    SIOLA: ja jedu v te klasicke krabici podle "Jenika" a jsem max spokojenej. Nejaky mensi kousky proschnou i za mene nez tyden.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Ahoj, tak konečně jsem se dostal k nákupu sušičky.
    A mám tu dvě varianty, priorita byl ventilátor a nějaká rozumná plocha. Potřebuju sušit aspoň 5kg naráz.
    Prosím o reakci, či zkušenost, pokud někdo vlastní jednu z nich.
    ETA sušička ovoce Vital Air II 2302 90000 | MALL.CZ
    https://www.mall.cz/susicky-potravin/eta-2302-90000?gclid=CjwKCAjw87SHBhBiEiwAukSeUWFZrtfvfUJ5b6yvVhNSAWQLFG1wO4kwGqooLwvm68sAfJr5Xol0ThoCBg4QAvD_BwE

    SENCOR SFD 6600BK Automatic PRO12 | MALL.CZ
    https://www.mall.cz/susicky-potravin/sencor-sfd-6600bk

    Ta ETA se mě zamlouvá víc…
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    Panenská svíčková 1kg (Makro):
    - očistit od tuku, odblanit (co šlo, možná zbytečně pečlivě)
    - podle rady nechat 2h v mrazáku - blbec jsem to tam dal všechno v krabičce, takže něco bylo do půlky zmrzlý, něco vůbec. Akorát mě zábly prsty, příště to vynechám.
    nakrájet na plátky - hodně ostrý nůž. něco se mi povedlo cca 4mm, něco cca 8mm (snažil jsem se kolmo na vlákno). ideální by bylo něco mezi (viz shrnutí na konci).
    - marináda: lžíce oregana (zhmoždit). lžička česneku, lžička tymiánu. půl lžičky soli a třtinového cukru. 1dl sojovky obyč, 4 lžíce Kikkomana. Worcester mi ujela ruka, tak 0.5dl, byl bych dal tak třetinu. (stejně jsem to lil od oka). Posledně byly stížnosti, že to je moc ostrý, a málo slaný.
    - cmrndnout marinádu do krabičky, vyskládat vrstvu masa, lžičkou polejt, další vrstvy (aby bylo namočený všechno ze všech stran). Nechtěl jsem riskovat míchání rukama, hodně se trhá.
    - 12h v lednici, pak do sušičky - 1h na 80°C, pak 12k na 40°C. Tenčí kusy vyndat, (technologická přestávka přes noc, abych to nepřesušil), dosušit cca 5hodin, než to vypadalo dobře.

    Maso je krásně měkký, rozhodně na poměry jerky. Krásně se žvejká, hlavně ty tlustší kousky. Snad je to ošetřený dostatečně, já si teda libuju. Chuť je (možná kvůli worcestru a cukru) zbytečně sladká, ale jinak super jemná. Dá se mlsat samostatně (chodí mi na to tříletá, co nerada páivý. To přepepřený minule se krásně chladilo pivem).

    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SIOLA: mam 2x Ezidri FD1000 Ultra s dohromady 30 platy. Tu prvni mam snad uz 15 let.
    GALE
    GALE --- ---
    SIOLA: Suším hovězí s trochou wolchesteru (lžička až dvě na kilo masa) a pak jen sůl a pepř. Množství soli asi 1 zrnko na 1 mm². Pepř dle chuti.
    Nakrájené maso v misce promíchat s omáčkou a na platě pak osolit a opepřit. Během sušení to chce přehazovat plata častěji než u ovoce.
    ZKAZENYHLEMYZD
    ZKAZENYHLEMYZD --- ---
    SIOLA: https://m.heureka.cz/susicky-potravin/concept-so1020/ používáme tuhle, susim hovězí válečky, recept klasika- naložení sojovka, worcestr, pepř, jablečný ocet a k tomu občas nějakou palivku a za den je to ususeny. Ale rád se priucim, jestli máte někdo další varianty)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Tak další fešák hotov. Kilo kulaté plece, tři dny hrob, tři týdny vis. Obaleno trochou uzené papriky. Kůrka kamenná, vnitřek úžasně měkký, až mě to překvapuje. Dám ještě do fólie odležet, ať kraje změknou. Za mě mnohem lepší než vepřové, ale ta uzená paprika mi moc nesedla, přijde mi, že z ní zbyla taková trochu zatuchla chuť. Ale já mám hodně citlivý nos, ostatním chutná. Teda mě chutná taky, ale hovězí dám příště bez koření a vepřové kořeněné, to mi zase přišlo nic moc samo o sobě.

    CHOCHA
    CHOCHA --- ---
    SIOLA: Nepodařilo se mi najít rozměry. Podle obrázků mi přijde malá. Jinak za ty prachy vypadá parádně.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    SIOLA: já suším jerky i v obyčejné sušičce bez regulace teploty co stála 700,- ale záleží, kolik do toho chceš investovat.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Ahoj,
    chystám se dělat poprvé jerky. Trochu ve větším množství. Potřeboval bych doporučit nějakou sušičku a vaše osvědčené recepty prosím.

    Můj tip na sušičku zde:
    G21 Breezer, nerez | MALL.CZ
    https://www.mall.cz/susicky-potravin/g21-breezer-nerez?gclid=EAIaIQobChMIn9XFj6W68AIVgqOyCh3xawKmEAQYBSABEgJLU_D_BwE
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GALE: mam to v technicky mistnosti, uvidkm co panenka po 14 dnech, t 19C
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    GALE: V paneláku u ventilačky v pohodě :). Nesmí na to svítit hlavně.
    GALE
    GALE --- ---
    Sušíte někdo v paneláku/na krytém balkoně? Sbírám odvahu zkusit sušit a tak se nejdřív ptám.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    MUTHA: Teplota je ok. Vlhkost bych řešil přednostně.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    ZATAMOKO: Nejlepší jerky co jsem měl bylo tento týden. Kombinace chilli a zázvoru=pecka!
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Zdravím vespolek,
    zkoušel jste někdo sušit maso marinované v teriyaki omáčce nebo něco na ten způsob?
    Dělávám zcela suché jerky (hovězí a krůtí), žádná vodnatá žvejka a kámoš se mě ptal na tuhle příchuť (sladko-sladko-pálivé).
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KELDA: u mě rozhodně vede nad panenkou. Přece jen jak je to větší kus masa, tak je to znát.
    KELDA
    KELDA --- ---
    BUNDA: boží
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    RUTHLESS: slintali jsme u Siolova popisu a fotek v jiném auditku :D
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Hele... co jste dělali před mesicem, když todle auditko ještě neexistovalo? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam