• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

    MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

    Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

    Sušence ZDAR!!!!

    rozbalit záhlaví
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    PETRAELECTRA: Kontrola kvality muší bejt :))
    PETRAELECTRA
    PETRAELECTRA --- ---
    SIOLA:
    už se těším, až přistane u mně na oddělení Kontrola Kvality
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    BUNDA: Souhlas, já jí dělal podruhý a naposled. Chtěl jsem mít něco "narychlo" nasušené.
    Pečeně je TOP!
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SIOLA: já už panenku nedělal po těch prvních pokusech. Vepřová pečeně slaví větší úspěch a poměr cena - výkon je také jinde :)
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Hej hej! Tak co suchaři? Sušíte? :)

    Panenka:
    1 den cukr
    1 den sůl (příště půl dne, zdá se mi to dost slaný)
    obaleno v drceném hořčičném semínku, pepři a troše nepálského chilli
    13 dní pověšeno ( taky moc, stačilo by 8-9 dní)

    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    MOODYCAT: dělal jsem několikrát, taky mam sušičku na ovoce. oproti hovězímu je to jemnější, ne tak podešvoidní - v zásadě mi asi chutná víc než hovězí. jedu to na cca 45 stupnu, prvních pár hodin na víc.
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    CAMELLA: Jj. I tyhle se daji. Ale dodelal jsem i jedny co jsem jen obratil a poradne umyl. Takze v pohode. A pouzivam je stejne jen na maso.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    POHODAVOLE: nevím jaký má andynesta, ale mnohé cukrářské pytlíky se dajkl hodit do myčky, takže čištění no problem ;)
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    SIOLA: Klarstein Jerky 9 plat. Je peckova. Ale bezedna. Vejde se tam cca 5kg masa. Strasny :-D
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    ANDYNESTA: Btw co máš za sušičku?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    ANDYNESTA: To vypadá moc hezky! To musim zkusit áno :)
    TERRANCE
    TERRANCE --- ---
    POHODAVOLE:
    ANDYNESTA: Nemám strojek, ale dělám "placatou" variantu. Maso rozválím na pečícím papíru na placku cca 1 mm a nakrájím na proužky. Souhlasím, vyhovuje mi to mnohem víc než klasický jerky i chuťově
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    MOODYCAT: Kamos to dela. A taky ma susicku na ovoce. Dal bych to na nejvyssi teplotu a na dyl
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Zkousel nekdo delat kruti jerky? Mam i takovou tu susicku na ovoce, jestli je to k necemu dobry.
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    POHODAVOLE: Taska ma spar. A roztrhne se. Ale je to o zkouseni. Drzim palce
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ANDYNESTA: ten bych pak nechtel cistit, ale verim, ze by mohla pomoci taska nebo petka viz DEVIL
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    POHODAVOLE: Delam to normalnim pevnym cukrarskym pytlikem s kulatym otvorem. Hvezdicku sem zkusil jednou a to rozedrany patro a tvare nejsou nic moc :D ale je to fakt pecka. Petku sem zkousel taky. Ale tolik nadavani… az hanba
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    jako sratko na to maso pouzij velkou pravidelnou petku, jak ji rozriznes tak ten spodek obrat a pouzij jako pist. jestli teda nemas plnicku. nedavej tam moc tuku, ten zlukne
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ANDYNESTA: strojek nemam, ale koukal jsem, ze par kusu delal taky ruco a vypadalo to v klidu. O vzhled mi rozhodne nejde :)
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    POHODAVOLE: Ahoj. Ja to delam casteji nez jerky/klasicky suseny maso. Tycinky jsou akorat voser, ze to jde blbe pokud nemas strojek na to udelat to takhle do valecku. Ale je to prijemnejsi na zvykani - nejsou tam slachy atp. Koreni se to stejne. A nejvetsi vyhoda je, ze na cesty je to skladnejsi - udelate si takovej tvar a velikost co vam vyhovuje. Mam poslednich 5 kousku z 2,5 kg. Delal sem v polovine cervence.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam