úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
Sušené maso
Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec
MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......
Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)
Sušence ZDAR!!!!
rozbalit záhlaví
SIOLA
---
---
15:49:09 5.10.2021
PETRAELECTRA
: Kontrola kvality muší bejt :))
PETRAELECTRA
---
---
15:31:55 5.10.2021
1 odpověď
+1
SIOLA
:
už se těším, až přistane u mně na oddělení Kontrola Kvality
SIOLA
---
---
15:18:09 5.10.2021
+1
BUNDA
: Souhlas, já jí dělal podruhý a naposled. Chtěl jsem mít něco "narychlo" nasušené.
Pečeně je TOP!
BUNDA
---
---
15:14:15 5.10.2021
1 odpověď
SIOLA
: já už panenku nedělal po těch prvních pokusech. Vepřová pečeně slaví větší úspěch a poměr cena - výkon je také jinde :)
SIOLA
---
---
14:36:58 5.10.2021
4 odpovědi
+10
Hej hej! Tak co suchaři? Sušíte? :)
Panenka:
1 den cukr
1 den sůl (příště půl dne, zdá se mi to dost slaný)
obaleno v drceném hořčičném semínku, pepři a troše nepálského chilli
13 dní pověšeno ( taky moc, stačilo by 8-9 dní)
AUDIAC
---
---
21:48:18 22.9.2021
+1
MOODYCAT
: dělal jsem několikrát, taky mam sušičku na ovoce. oproti hovězímu je to jemnější, ne tak podešvoidní - v zásadě mi asi chutná víc než hovězí. jedu to na cca 45 stupnu, prvních pár hodin na víc.
ANDYNESTA
---
---
11:21:59 22.9.2021
CAMELLA
: Jj. I tyhle se daji. Ale dodelal jsem i jedny co jsem jen obratil a poradne umyl. Takze v pohode. A pouzivam je stejne jen na maso.
CAMELLA
---
---
10:29:18 22.9.2021
1 odpověď
+1
POHODAVOLE
: nevím jaký má andynesta, ale mnohé cukrářské pytlíky se dajkl hodit do myčky, takže čištění no problem ;)
ANDYNESTA
---
---
10:11:51 22.9.2021
+2
SIOLA
: Klarstein Jerky 9 plat. Je peckova. Ale bezedna. Vejde se tam cca 5kg masa. Strasny :-D
SIOLA
---
---
9:14:32 22.9.2021
1 odpověď
ANDYNESTA
: Btw co máš za sušičku?
SIOLA
---
---
8:23:45 22.9.2021
+2
ANDYNESTA
: To vypadá moc hezky! To musim zkusit áno :)
TERRANCE
---
---
18:00:04 21.9.2021
+3
POHODAVOLE
:
ANDYNESTA
: Nemám strojek, ale dělám "placatou" variantu. Maso rozválím na pečícím papíru na placku cca 1 mm a nakrájím na proužky. Souhlasím, vyhovuje mi to mnohem víc než klasický jerky i chuťově
ANDYNESTA
---
---
12:32:35 21.9.2021
MOODYCAT
: Kamos to dela. A taky ma susicku na ovoce. Dal bych to na nejvyssi teplotu a na dyl
MOODYCAT
---
---
12:18:37 21.9.2021
2 odpovědi
Zkousel nekdo delat kruti jerky? Mam i takovou tu susicku na ovoce, jestli je to k necemu dobry.
ANDYNESTA
---
---
12:15:15 21.9.2021
2 odpovědi
+9
ANDYNESTA
---
---
12:13:58 21.9.2021
+2
POHODAVOLE
: Taska ma spar. A roztrhne se. Ale je to o zkouseni. Drzim palce
POHODAVOLE
---
---
11:41:01 21.9.2021
2 odpovědi
ANDYNESTA
: ten bych pak nechtel cistit, ale verim, ze by mohla pomoci taska nebo petka viz
DEVIL
ANDYNESTA
---
---
11:32:47 21.9.2021
1 odpověď
POHODAVOLE
: Delam to normalnim pevnym cukrarskym pytlikem s kulatym otvorem. Hvezdicku sem zkusil jednou a to rozedrany patro a tvare nejsou nic moc :D ale je to fakt pecka. Petku sem zkousel taky. Ale tolik nadavani… az hanba
DEVIL
---
---
11:13:44 21.9.2021
1 odpověď
jako sratko na to maso pouzij velkou pravidelnou petku, jak ji rozriznes tak ten spodek obrat a pouzij jako pist. jestli teda nemas plnicku. nedavej tam moc tuku, ten zlukne
POHODAVOLE
---
---
11:11:00 21.9.2021
1 odpověď
ANDYNESTA
: strojek nemam, ale koukal jsem, ze par kusu delal taky ruco a vypadalo to v klidu. O vzhled mi rozhodne nejde :)
ANDYNESTA
---
---
10:20:09 21.9.2021
2 odpovědi
POHODAVOLE
: Ahoj. Ja to delam casteji nez jerky/klasicky suseny maso. Tycinky jsou akorat voser, ze to jde blbe pokud nemas strojek na to udelat to takhle do valecku. Ale je to prijemnejsi na zvykani - nejsou tam slachy atp. Koreni se to stejne. A nejvetsi vyhoda je, ze na cesty je to skladnejsi - udelate si takovej tvar a velikost co vam vyhovuje. Mam poslednich 5 kousku z 2,5 kg. Delal sem v polovine cervence.
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam