• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

    MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

    Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

    Sušence ZDAR!!!!

    rozbalit záhlaví
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    PALEONTOLOG: btw kde bereš maso?
    já mam odtud většinou:
    MasoKrecek.cz - E-shop na maso a uzeniny s rozvozem po celé Praze
    https://www.masokrecek.cz/
    https://www.masoodabsolona.cz/
    Na hovězí mam farmáře....má jednou za rok mladé býčky, tak mám objednáno.
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    Zkusím všechny tipy a uvidíme co bude nejlepší.

    Nevím jestli můj mixér úplně dá ten prach taky.. ale myslenka to je super. mohl bych to pak využít na další sušení jako koření - to by bylo meta jako prase :))

    Ještě jsem si vzpomněl, že jsme se kdysi na Antropologii bavili o tomhle kdyby chtěl někdo zkusit:
    Pemikan – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Pemikan
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    Dle mého ti to seriózně řekne jen wattmeter. Koupíš za pár stovek do zásuvky a troubu zapojíš přes něj.

    https://www.gme.cz/meric-spotreby-elektricke-energie-dt-26 - např. tato hračka
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Klobasa vypada skvele. Budu muset prubnout v susicce bez strivka :)

    Tasty Rice Cooker Recipes that are Awesome • Taste Show
    https://youtu.be/w-gT-Xwlrso?t=249
    APPU
    APPU --- ---
    Tak akorát sušim podle tohoto receptu
    Sušené hovězí maso " Jerky ", které zvládnete i doma! Dried meat Jerky
    https://www.youtube.com/watch?v=aOSU4oBVDZM&ab_channel=MistrM%C3%A1lek

    Jednoduchý a musim říct, že to voní nádherně
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    Zkoušel někde vyrábět salám Nduja?
    viz. https://www.greatbritishchefs.com/recipes/homemade-nduja-recipe
    Řeším, jestli by to šlo něchat zrát v průvanu jako maso...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SIOLA: urcite rad zkusim. Nedavno jsem koupil tento pepr a je luxusni:

    GRIZLY Pepř červený celý 50 g | GRIZLY
    https://www.grizly.cz/grizly-pepr-cerveny-cely-50-g
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    Teď zkouším tenhle recept:
    Recept na sušené hovězí maso naložené v soli a sušené ve visu v gáze | masohere.cz
    https://www.masohere.cz/blog/recept-na-susene-hovezi-maso-nalozene-v-soli-a-susene-ve-visu-v-gaze/

    Včera jsem to pověsil tak jsem zvědavej.

    Bojim se že to po těch dnech v soli bude moc.. ale uvidíme
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Zkousel nekdo neco takoveho? Predpokladam spravne, ze docilim podobneho efektu v troube?

    Diky!

    VÝROBA MASOVÝCH TYČINEK | SUŠENÉ TYČINKY Z MLETÉHO MASA
    https://www.youtube.com/watch?v=4uKGtosJtz0&ab_channel=JendavKuchyni
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Ahoj, tak konečně jsem se dostal k nákupu sušičky.
    A mám tu dvě varianty, priorita byl ventilátor a nějaká rozumná plocha. Potřebuju sušit aspoň 5kg naráz.
    Prosím o reakci, či zkušenost, pokud někdo vlastní jednu z nich.
    ETA sušička ovoce Vital Air II 2302 90000 | MALL.CZ
    https://www.mall.cz/susicky-potravin/eta-2302-90000?gclid=CjwKCAjw87SHBhBiEiwAukSeUWFZrtfvfUJ5b6yvVhNSAWQLFG1wO4kwGqooLwvm68sAfJr5Xol0ThoCBg4QAvD_BwE

    SENCOR SFD 6600BK Automatic PRO12 | MALL.CZ
    https://www.mall.cz/susicky-potravin/sencor-sfd-6600bk

    Ta ETA se mě zamlouvá víc…
    ZKAZENYHLEMYZD
    ZKAZENYHLEMYZD --- ---
    SIOLA: https://m.heureka.cz/susicky-potravin/concept-so1020/ používáme tuhle, susim hovězí válečky, recept klasika- naložení sojovka, worcestr, pepř, jablečný ocet a k tomu občas nějakou palivku a za den je to ususeny. Ale rád se priucim, jestli máte někdo další varianty)
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Ahoj,
    chystám se dělat poprvé jerky. Trochu ve větším množství. Potřeboval bych doporučit nějakou sušičku a vaše osvědčené recepty prosím.

    Můj tip na sušičku zde:
    G21 Breezer, nerez | MALL.CZ
    https://www.mall.cz/susicky-potravin/g21-breezer-nerez?gclid=EAIaIQobChMIn9XFj6W68AIVgqOyCh3xawKmEAQYBSABEgJLU_D_BwE
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CAMELLA: tady je navod z naky uni sajty jak to nalozit do oleje s predstupnem machani v kyseline citronovy. sou tam i naky popisy jak ten botulismus bez vymachani v kyseline na bylinach a cesneku v oleji vznika. cet sem to jen tak narychlo ale imho dobrej clanek, co doctu zejtra
    https://www.extension.uidaho.edu/publishing/pdf/PNW/PNW664.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam