• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

    MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

    Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

    Sušence ZDAR!!!!

    rozbalit záhlaví
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BUNDA: taky mě to zajímalo, ale zas na to, abych vymontoval troubu z linky, to tak horký nebylo :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    Dle mého ti to seriózně řekne jen wattmeter. Koupíš za pár stovek do zásuvky a troubu zapojíš přes něj.

    https://www.gme.cz/meric-spotreby-elektricke-energie-dt-26 - např. tato hračka
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KURE: Podle mě bude ještě míň určitě to není lineární, tj hodina na 200 nežere 4x tolik co hodina na 50 taky to bude záviset na tom, jestli máš zaplý ventilátor, jak máš kvalitní těsnění atd..
    CUTOR
    CUTOR --- ---
    SIOLA: Jo už mi visí první dvě vepřové panenky. tak uvidím jak uspěju.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    CUTOR: Dobrý dotaz....rozhodně já na jerky zanevřel. Nestojí to za to, cena/výkon/práce/chuť je určitě výhodnější klasický sušení. Ale toť jen můj názor....
    KURE
    KURE --- ---
    CUTOR: RUTHLESS: právě že ne, to by bylo moc... já nevim logický.
    místo toho je energetickej štítek, s naprosto debilním údajem spotřeba na "cyklus".

    nicméně, lze z toho usoudit*, že při nějakym "normálním" pečení to žere 0.7kw.
    Sušení na 50°C je afaik o dost míň než "normální" pečení.
    Takže bych čekal o hodně menší spotřebu, třeba 1/4.*
    Když si to zaokrouhlíme na Cutorův příklad, tak 10h sušení, při 0.2kw = 2kwh, ergo cca 20kč i po zdraení eletriky.

    *) tohle je čirá spekulace

    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    CUTOR: to se asi da spocitat, ne? nerikaji navody na trouby spotrebu/vykon pri ruznych teplotach?
    CUTOR
    CUTOR --- ---
    Zdar tušíte někdo jaká je spotřeba bežné nové el. trouby A++ při sušení Jerky? tj +- 9h 50°
    Nějak to nemůžu najít. Ale zatím jsem dlouho negooglil.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    STEVIE: YT kanál: Chatař v kuchyni :D
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    SIOLA: a máš nějaký osvědčený recept?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Pancettu jsem zkoušel jako první, bohužel foto nemám :(. Schlo to asi 4 týdny ve 12st. Jinak naprostá pecka....
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    BUNDA: no to vypadá božský.

    Mimochodem zkoušel jste někdo už něco složitějšího nějaký italský salámy / panciettu nebo tak?

    Protože vyrábět si doma panciettu - that's the dream
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    Aktuální kousek vepřové pečeně, ze které jsem si před chvilkou odkrojil .)

    BUNDA
    BUNDA --- ---
    STEVIE: hovězí byla falešná svíčková. Já to vždy zavěsím kousek před ventilátorem, takže maso visí v průvanu. A ten plísním zrovna nesvědčí. Takže s ní nemám problém. To spíš hrozí v lednici.
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    BUNDA: co děláš za kusy hovězího?

    Pečene mi jednou chytla plíseň :(
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    STEVIE: Odbláňuji po hrobečku :)
    Jinak, jak říká Bunda cena/výkon lepší pečemě.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    STEVIE: já už panenku nedělám, špatný poměr cena/výkon, ale jen vepřovou pečeni nebo hovězí. A tu pečeni vezmu jen nahrubo, velký problém to není díky seschnutí je to pak tenoučké.
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    Hele jak moc se mazlite s tou panenkou z hlediska odblanovani a odřezávání tucnejsich kousků?

    Je velkej problém když se na to vykašlu? ;)
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    BUNDA: Přesně, já už to taky stáhnul na 7-8 dní max
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    JAKOUBEK: panenka byla u mě po deseti dnech skoro kamenná, takže je asi fakt možné, že to šlo tak rychle..
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Visu zdar. Jen drobný dotaz spíše kontrolního charakteru. Po týdnu ve vakuu se solí a cukrem jsem pověsil takovou menší panenku (367g)... na garnýž v síťce, pokojová teplota. Nevím, zda máme doma tak suchý vzduch nebo průvan, ale úbytek váhy je cca 10% denně, takže jsem po čtyřech dnech na 60% původní váhy, což se mi zdá nějaké rychlé. Vydržet nebo ukončit sušení? Jde spíš o případný čas, který maso na vzduchu potřebuje nebo zda je snížení hmotnosti hlavní (jediný?) ukazatel. Aby se mi pak ve vakuu v lednici nezkazilo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam