ARGANNAH: Mlčel jsem, protože jsem po několika dnech čekání na reakci záložky s nyxem zavřel a věnoval se jiným věcem IRL.
GREAT_R: V našem kulturním kontextu mají pravdu všichni tři,
MICHELLEDANIELS,
MAKROUSEK i
1KA. A
ARGANNAH má pravdu taky (protože se mnou souhlasí :-D).
Nejsme racionální. Žárlíme, bojíme se opuštěnosti, ztráty komfortu... "Úplný" vztah mezi třema může asi existovat jen vzácně, jinak by takových konstelací bylo víc. Kdysi jsem zažil takový spokojený trojúhelník se dvěma kamarádkama, jenže to jsme spolu sice spali a byli celkem nerozlučná trojka, ale nebyla v tom láska a už vůbec ne majetek nebo dokonce potomstvo, takže si nikdo na nikoho nedělal nárok. Možná tak může začít i partnerský trojúhelník, ale už to že se zamilují dva je vzácnost, a synchronizace tří lidí je extrémně nepravděpodobná. A když se na tom citu nesejdou všichni tři (i tak by úspěch vyžadoval, aby všichni byli polyamoristi), ti zamilovaní dva se odštípnou / odhodí třetí(ho).
ARGANNAH se tváří, že píšu nesmysly, ale všechny jeho/její argumenty proti "biologickému determinismu" jsou založené na evoluční biologii a genetice. Přesně jak píše, běžný lidský samec žijící v současné evropě na dlouhodobý trojúhelník MMF nepřistoupí bez násilí, a běžná soudobá evropská samice se bude bát, že MFF bude trojúhelník jen do doby než ji zbylé dva vrcholy odstřihnou. Do jisté míry s tím můžou pohnout morální a legislativní normy, ale vsadím se že i v UAE často lítají talíře, když se první a zatím jediná manželka dozví, že bude další svatba...
ARGANNAH: Nerozumím, jak se dostáváš od fakticky správného popisu reprodukčních strategií a stejně fakticky správného popisu konfliktu mezi naší biologií a morálkou k pozici, že se naše biologická základna "sesype"? Že ty jsi ženská a sere tě mužská promiskuita? Protože tvoje komentáře se zdají být motivované něčím jiným než racionálním pohledem na věc.
Jinak teda musím říct, že se sice bavím nad tím, jak jsem píchl do vosího hnízda, ale trochu mě mrzí, že vlastně jediná podstatná reakce (ARGANNAH) se mnou ani nepolemizuje, jen prská, že realita není fér. Nikde žádný doklad o tom, že by cokoliv z toho co jsem napsal nebyla pravda. Místo toho jen útok na tvrzení, které jsem neudělal, totiž že taková "spokojená trojka" musí být s *vědomou* účastí všech tří. Napsal jsem "Takže stačí aby jeden samec střídal dvě samice a máme tři spokojené lidi. ;-)" - nikde žádná zmínka o tom, že ty samice mají vědět o existenci té druhé.
Teď se zase strhne mela, jenže morálka je úplně jiná debata, já řeším jen naši opičí (a starší) pudovou základnu. Rozčilování nad tím, že mladé holky (a kluci) jsou sexuálně nejpřitažlivější, je krásné, ale marné. A jestli je tahle realita fér nebo ne, to je mimo téma, kterým bylo: možné příčiny klesajícího libida muže v monogamním vztahu.