já jsem si dneska zrešeršovala a ozdrojovala počet ztrát na životech R-U armády během první světové a počet civilních obětí ukrajinského hladomoru 1932-1933 (2 miliony ku 3-5 milionům) a zmizelo to taky, takže do zjištění už fakt píšu jen takové ty bonmoty a nekontextové věci, protože s fakty tam člověk moc neuspěje.
mmch ten Holodomor je hodně zajímavá otázka, ač historii oblibuju a jednu dobu jsem docela vrtala i do té ukrajinské, tak tohle šlo naprosto mimo mě, nebo spíš se o tom vlastně vůbec začalo psát během posledních několika málo let, minimálně teda v českém prostředí.
A v souvislosti s tím, docela zajímavé zjištění, Pullitzerova cena může být odebrána, a to i posmrtně a po mnoha desetiletích. Nebo minimálně může být zahájena revize toho, jestli měla být udělena, jak se to stalo v případě amerického korespondenta New York Times Waltera Durantyho, který svou cenu dostal v roce 1932 za reportáže z Ruska, a o němž bylo doloženo, že znal rozsah toho, co se na Ukrajině děje, ale veřejně všechno popíral a zastával značně prostalinské názory. Cena mu nakonec zůstala, bohužel.