• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    TMA
    TMA --- ---
    SALVATOR: myslím, že oficiálně byly ty mince možná demonetizované, jako u nás haléřové mince. Když ti nějaké haléřové mince zbyly, tak teď máš kousky duralu, ne kousky koruny. Jinak jak píše SATAI.

    Jinak je to vlastně ukázka toho, že je hodnota peněz založena čistě na důvěře. A že funkci peněz může hrát cokoliv, co není snadno falšovatelné, dá se rozdělit/rozměnit a není příliš nepraktické ke skladování.

    SALVATOR: zdroj nemám, četl jsem to velmi dávno, takže ani browser history už není.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: No, logika zákona sice jo, ale reálně není žádný důvod, aby dvě kovový padesátikoruny měly stejnou hodnotu jako papírová stovka - kromě toho, že zákon říká "tohle je ta samá číselná řada."

    Když si to představím jako "mince vlastně nejsou koruny český, ale třeba jim budem říkat lvi český, a jejich hodnota není vázána na koruny český," tak ta druhá, paralelní, měna *vznikne*, čistě z úzu.
    KURE
    KURE --- ---
    TMA:
    SALVATOR: a ještě by mě zajímalo co znamená "předinflační hodnota" jako že když za "desetikačku" byla kola z automatu, tak je za ni pořád? i když oficiálně stojí kola 5Mega?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TMA: To mi zní strašně divně. Těmhle věcem teda vůbec nerozumím, ale logika by mi říkala, že to je pořád jedna a ta samá měna a že není moc důvod, aby různý její denominace měly různou hodnotu, ať už reálnou, nebo jen vnímanou uživatelem. Nemáš nějakej zdroj?
    TMA
    TMA --- ---
    ERRTU: Neviděl jsem to na vlastní oči, ale nedávno v Zimbabwe, kde také měli pocit, že hyperinflace je dobrý nápad, mince místy obíhaly se svou starou předinflační hodnotou. Zatímco bankovky tiskli jako diví, tak mince nerazili, takže na mincích inflace nevznikala.
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    jeden potencialny prispevok na nastenku:

    podcast: Random Interesting Facts
    Random Interesting Facts by Thoughty2 | Podcast on Spotify
    https://open.spotify.com/show/58HcDTGbX60m59n7blZnTM

    a YT kanal stejneho autora stejneho razenia
    https://www.youtube.com/channel/UCRlICXvO4XR4HMeEB9JjDlA
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    NJAL: mea culpa, bylo to po ww1.
    zde momentka z 1923.

    NJAL
    NJAL --- ---
    ERRTU: Prosim prekontrolovat fakt ;-)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    kdyz se po druhe svetove rozjela v nemecku hyperinflace do levelu ze bochnik chleba stal miliardu a uz to neslo kloudne pocitat, tak se markama platilo tak, ze se bankovky davaly na vahu.
    NJAL
    NJAL --- ---
    Prekvapive Z ma symbolicky valecny vyznam v Japonsku.

    The Z flag has special meaning in Japan (as well as in naval history generally) due to its connection with and symbolizing of the Japanese victory at the Battle of Tsushima.

    At the Battle of Tsushima on May 27, 1905, Admiral Tōgō raised a Z flag on his flagship Mikasa.[3] By prearrangement, this flag flown alone meant, "The fate of the Empire rests on the outcome of this battle. Let each man do his utmost." The Battle of Tsushima was one of the most important naval battles of history and this signal is, along with Nelson's signal "England expects that every man will do his duty" at the Battle of Trafalgar, one of the two most famous naval flag signals; the battle is of especial importance in Japanese national mythology.

    The Z flag was raised on Vice-Admiral Nagumo's flagship Akagi before the aircraft were flown off for the 1941 Attack on Pearl Harbor (called Operation Z in its planning stages), explicitly referencing Tōgō's historic victory.[3][4][5][6][7]

    Z flag - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Z_flag#In_Japan
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Převzato od Věda 24 na FB:

    První silikonové prsní implantáty byly voperovány před 60 lety, 16. března 1962. Jejich příjemkyní byla Američanka Timmie Jean Lindseyová v Houstonu. Operace proběhla úspěšně a Lindseyová žije s úpravou bez problémů dodnes. Pokusy se zvětšením ňader se prováděly už dříve, například německý lékař českého původu Vincenz Czerny už v roce 1895 vytvořil implantát z tukové tkáně pacientky z nezhoubného nádoru na jejích zádech. Na začátku 20. století se k vycpávání ňader používala guma, slonovina, hovězí chrupavka nebo skleněné kuličky, a později silikonové injekce, které ovšem způsobovaly bolesti.

    Lindseyová si nejdřív chtěla nechat odstranit rozsáhlé tetování na hrudi. Za tímto účelem navštívila plastického chirurga v nemocnici v Houstonu. Chirurg Frank Gerow byl členem skupiny, která vyvíjela koncept prsních implantátů, a zrovna hledal dobrovolnice, co by podstoupily příslušnou operaci. Lindseyová mu řekla, že by měla větší zájem o úpravu uší, a chirurgové souhlasili, že udělají i tento zákrok. Operace se zdařily. Lindseyová ale o svých úpravách dlouho mlčela, a svému okolí je prozradila až mnohem později. Původní implantáty má dodnes.

    Pokusy se zvětšováním ňader se prováděly i v ČR. V roce 1964 vytvořil proslulý vědec profesor Otto Wichterle se svým týmem model prvního českého implantátu. Jeho výplň tvořil hydrofilní gel, ze kterého se vyráběly i celosvětově první kontaktní čočky.

    Dnes představuje zvětšení prsů pomocí silikonových implantátů nebo vlastního tuku nejčastější formu plastické operace, podstoupily ji již miliony žen. Zákrok se provádí v celkové anestezii a náplní implantátu může být silikonový gel, solný roztok či jiné substance. (ČTK)
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    Who Came Up With the Idea of Using a Tinfoil Hat to Protect Your Mind?
    https://www.youtube.com/watch?v=bTOz4kO9GuQ
    CROSS
    CROSS --- ---
    NELLAS: stran Douglase Adamse doplním tvrzení, že koupil první počítač Macintosh prodaný v Evropě. :-]

    I like to claim that I bought the second Macintosh computer ever sold in Europe in that January, 30 years ago. My friend and hero Douglas Adams was in the queue ahead of me. For all I know someone somewhere had bought one ten minutes earlier, but these were the first two that the only shop selling them in London had in stock on the 24th January 1984, so I’m sticking to my story. (Stephen Fry)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Dovolím si zase nahodit článek, tentokrát o životě Douglase Adamse. Moc se mi líbí styl článku o výběr informací.

    Lidstvo se už dvacet let toulá galaxií bez průvodce. Douglas Adams změnil žánr sci-fi — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/3301725-lidstvo-se-uz-dvacet-let-toula-galaxii-bez-pruvodce-douglas-adams-zmenil-zanr-sci-fi
    NJAL
    NJAL --- ---
    Kdyz jsem si shledl tohle: [JASMINOVA @ PŘED A PO ] tak jsem si byl overit jeden faktoidek, a zjistil jsem, ze Her Majesty Queen delkou vlady prekonala Franze Josefa I. teprve v roce 2019. Nicmene kdyby zacala vladu ve stejnem veku jako on (18), tak by nyni vladla 77 let, a ne 70.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    OMNIHASH: To mi připomíná…

    Roman Mars: Why city flags may be the worst-designed thing you've never noticed | TED Talk
    https://www.ted.com/talks/roman_mars_why_city_flags_may_be_the_worst_designed_thing_you_ve_never_noticed
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SALVATOR: co by za to americký státy daly, aby jejich vlajky vypadaly takhle dobře, většina z nich je jenom obtisknutá pečeť na modrým pozadí, pro jistotu se jménem danýho státu, páč ani jejich obyvatelé je nejsou schopný rozlišit od sebe:
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    ERRTU: jeste trocha kecani
    The Battle of Iwo Jima and the unbreakable Navajo Code - VAntage Point
    https://blogs.va.gov/VAntage/71737/the-battle-of-iwo-jima-and-the-unbreakable-code/
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    PLAVEVA: proc se drzet tak pri zemi? :)
    Navajo Code: DIBEH, AH-NAH, A-SHIN, BE, AH-DEEL-TAHI, D-AH, NA-AS-TSO-SI, THAN-ZIE, TLO-CHIN
    Translation: SHEEP, EYES, NOSE, DEER, BLOW UP, TEA, MOUSE, TURKEY, ONION
    Deciphered Code: SEND DEMOLITION TEAM TO...

    Kód Navajo – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3d_Navajo
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    NELLAS: neco podobneho pry pouzivali za 2. Svet americani, hesla mela obsahovat co nejvic “L” pze to japonci neumi vyslovit
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PESTRYPAPOUSEK: Taky mi tam primárně nešlo o tu současnost, fakt mě nejvíc zaujaly ty příklady z historie (reálné i vymyšlené).
    PESTRYPAPOUSEK
    PESTRYPAPOUSEK --- ---
    NELLAS: NELLAS: tady akorát je blbý, že zejména ve východní části UA je hodně jednoznačně ukrajinských a proukrajinských obyvatel, kteří ale mluví rusky, často jako mateřským jazykem (manžel tam 15 let pracoval). Podobně města u Černého moře, např.Oděsa - jasná ruština, současně- aktuálně zřetelně viditelná - touha Rusa vyhnat. Jinak ale článek mne taky dost potěšil.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Ulrajina pozadala Muska o internet ze starliku a uz ho maji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam