• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    jak funguje wiki je snad kazdymu jasny,
    u exaktnich veci v pohode,
    ale tady Bikrama nekdo primo hejtuje (opravnene, jako uz jenom cvicit v pretopenym prostoru mi prijde ujety, ale tady tohle mi fakt nepripada jako normalni kritika :)

    Bikram yoga – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Bikram_yoga

    Puvod Bikram jogy je vykradeny narcistou, egoistou a nasilnikem jmenem Bikram Choudhury>
    ale tak kua rovnou napisu, ze je to prehratej nesmysl.
    coz tam vlastne je, takze jenom info, nebo rant, sam nevim :)
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    Tak zase něco z říše pohádek...

    Velmi zajímavá (a na internetu dosud k sehnání) je sbírka Nizozemských pohádek jménem Bludný bruslař. Pohádky nesou jasné znaky upadající lidové slovesnosti. Většina z nich je skoupých na podrobnosti a řídkých dějově - a není se co divit. Během dvacátého století byla holandská lidová ("národní") kultura poškozena hned ze dvou stran: napřed německými okupanty, kteří zdůrazňovali to, co v ní bylo německé a potírali vše, co německé nebylo, a potom zase poválečnou vládou, která ve strachu z návratu nacismu potírala pro jistotu vše, co bylo národní. Celá holandská lidová kultura tak dostala na frak podobně, jako česká lidová hudba (ostatně kolik českých lidových písní - ne moravských a ne koled - umíte zpaměti zazpívat?).

    Přesto se v té sbírce najdou i zajímavé příběhy, které překladem do češtiny (a s ním souvisejícím zjemněním) neztratily původní ostří. Velmi zábavná je Ďáblova snoubenka, která se z čertových osidel vykroutí (doslova) tak, že jej chytne za ocas. Ano, přesně za ten. A pohádka "O posledním knoflíku" zase formou jinde nevídanou vysvětluje, proč se poslední knoflík u saka nezapíná.
    Nechybí několik přisprostlých přístavních povídaček i lokálních pověstí o strašidlech, podobných jiným evropským pohádkám, ale lišících se kromě kulis občas i rozuzlením - smrt utopením není podávána jako špatný konec, ale jako něco, co se prostě stává.

    Pro moderního čtenáře je ale asi nejzajímavější holandské podání pidimužíků. Jsou to totiž asi dvacet centimetrů vysocí chlapi, co se rádi perou, rádi napijí (opilcům chodívají upíjet kořalku), tu a tam něco ukradnou, a rádi se kouknou na nahaté ženské - i proto, že mezi sebou skoro žádné nemají.
    A, inu - jednoho až napadne, jestli si je z Holandska nevypůjčil Terry Pratchett, neoblékl je do kiltů a neudělal z nich Nac Mac Fígly.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    CROSS: A o to horší, že to druhý zní jako punani

    punani - Wiktionary
    https://en.m.wiktionary.org/wiki/punani
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    MATEEJ: *buzz
    CROSS
    CROSS --- ---
    Ke kakamitě doplnim faktoid, že na jiných trzích Pampers používají kakastrofe nebo poonami. Je to dost hrozný, neznám čísla z testování přímo těch reklam, ale nějaký čísla z testů přímo těch plenek jsem viděl, a je to polarizující. Podle mě to vymyslel někdo, kdo nemá děti.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    Pobavili i potěšili herci a tvůrci, co si osobně došli pro Zlatou malinu, namátkou Bill Cosby, Halle Berry, Sandra Bullock, Paul Verhoeven! a hlavně Ben Affleck :)

    Zlatá malina – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Zlat%C3%A1_malina#Hv%C4%9Bzdy,_kter%C3%A9_z%C3%ADskaly_Zlat%C3%A9_maliny
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Zrovna u kakamity mi přijde, že je to ze strany reklamky cílená hra s cringem, to divný slovo vytváří mezi lidma buff (jako třeba diskuzi zde), kterej chtěj. Stejný je to s alzákem nebo x-x-x-lutz ta-ta-ta-ta.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    FRK_R23: jj debilní nápady klientů, které jim přijdou naprosto skvělé a hrozně vtipné... případně mi přijdou poměrně často debilní i řeči marketérů a ti už v reklamkách bývají... ale třeba si jen všímám těch špatných
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    SALVATOR: Tady bych jen upřesnil, že i když nakrásně přijde reklamka s něčim kvaltním, je tu marketingový specialista na straně klienta. A tak vzniklo například "pežoťák". V ČR maj reklamky obecně nakonec malý slovo v tom, jak výsledek vypadá. Čest vyjímkám. Já například několik let dělal Opel a dodnes se v noci budim hrůzou :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Buď jak buď, snaha reklamek o lidovost má podobnou auru jako memík How do you do, fellow kids s Buscemim.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    OTAVA: V životě sem to před reklamou neslyšel. To samo o sobě nic neznamená, ale po reklamě sem to začal slyšet lidi používat. Když nic jinýho, tak podle mě přispěla k rozšíření.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    SALVATOR: kurizek byl dávno před reklamou.
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    HRAFNAIN: pamatuju si to z dokumentu v TV :D fakt… vyhrabalvali tam hroby a vsmichni vládcové měli příznaky dlouhodobý otravy olovem- no a v hrobech se našli olověný mističky tvaru zadního temene lebky…
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    GANBOY: sauce? ono to nemuselo bejt jenom to olovo, ze jo, kazdopadne zadna civilizace si nemuze bejt jista

    a tož kua ta naše ::: člověk by ček, ok, z toho se vyhrabem, ale nevim nevim
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    HRAFNAIN: nejenom římská…
    Jedna čínská dinastie vymřela přesně proto že v paláci měli ve zvyku pít alkohol z olověných kalíšků…
    Tak to dopadne když se ti lebky mrtvých nepřátel nezdají dost fancy…🤷🏻‍♂️
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ono kdykoliv se reklamka snaží znít lidově, vychází z toho trapno až nechutenství. Staň se pežoťákem. Divil bych se, kdyby i sobě jedinej příčetnej člověk mluvil jako o pežoťákovi.
    To samý kuřízek, ale to set nějakýho důvodu aspoň částečně chytlo.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ERRTU: tam je to aspoň navázané na konkrétní značku, v případě kakamit a čilování se snaží používat pojmy, které jakoby prosazuje pro normální využití. Což může ve výsledku způsobit veliké zlo! :)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    PRAASHEK: existuje jedna spolecnost ktera me pokusama o rychlart chytrart a podobnyma narodne-obrozeneckyma pokusama o tvoreni novych noso-cisto-plen pravidelne dovadi k nepricetnosti.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    jean marais (fantomas/fandor - *1913) byl ve skutecnosti o rok starsi nez luis de funes (inspektor juve - *1914)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    TERRANCE: hmmm, kakastrofa zní o poznání líp :) dokonce velmi dobře
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam