• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    HAR4NT: ta původní verze Má jí motorovou a Za tresty co byly na tom sampleru Ultra Metal, to byl dost vostrej trash :)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    kabáti fakt hrál spíš trash než, ehm, thrash.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    FRK_R23: dekuji za doplneni pane, tu puvodni informaci mam iirc od vas pane a nebyl jsem si jisty;)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    HAR4NT: Kabáti kdysi měli na stránkách náhrobní kámen se svym logem a textem "Všem fanouškům naší trash metalové éry"
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    PRAASHEK: no ja mam dojem, ze tam probehlo neco jako omluva puvodnim fanouskum, ze uz nehrajou ten puvodni "trash"..
    a Devky ty to znaj sem poslouchal v prvaku na lyzaku s, ehm, pozdejsi Djkou IMCyber, snad uz to mohu prozradit, puvodne byla metalacka a o polednim klidu sme se tajne slezli u nas na pokoji a hulili cigara a poslouchali Kabaty a naky audiohumory slovenskyho Lorda a jeho sluhy,nevimjak uz se jmenoval, ale jeho uhlavni sok byl Lord Fusakel a jeho zena, Fusakelka, ta dvoverciva matrjoska:)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MEJLA77: to je ozkousenej fakt. Devcata to bezne delaji. Pouzivaji metodu kdy hezka holka je "hodna" na osklivejsi a berou ji sebou na akce aby se seznamila coz se casto povede kdyz dvojice devcat narazi na dvojici chlapcu a ti si musi devcatka jaksi rozebrat. Ze ta hezci je ten kdo si vybira prvni asi nemusim vysvetlovat :D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    V poslední době je hodně zmiňována ukrajinská Kachovská přehrada. Byla postavena v 50. letech jako poslední (šestý) stupeň na řece Dněpru před jeho ústím do Černého moře. Rozlohou je asi 44x větší než Lipno a má 25x větší objem než Orlík. Jejím hlavním úkolem je výroba elektrické energie, dodávka chladicí vody pro Záporožskou jadernou elektrárnu, zdroj vody pro zavlažování a přes Krymský kanál také jako zdroj pitné a užitkové vody pro Krymský poloostrov.
    Vodní elektrárna je osazena 6 vertikálními Kaplanovými turbínami o celkovém výkonu 357 MW (3x58,5 MW, 3x60.5 MW), poslední rekonstrukci strojní a elektro části provedla v r. 2013 charkovská firma Turboatom. V poslední době byl plánován upgrade a rozšíření.
    V současnosti jsou 3 (dle některých zpráv 2) soustrojí mimo provoz.
    image image image
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MEJLA77: ... a teď se zase nezbavím básničky.. v Klánovickém lese je plno básniček o zvířátkách a některé jsou poněkud... jiné.

    Když vám někde koňadra kouká přímo na ňadra, dobře víte, že ten ptáček bude asi koňadráček.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    STENNY: anglicky jsou sýkorky = tits - už jsem viděl poprsí na rakvi - zemřelý "loved only tits" - proběhlo to v ústavu - tak jsem si myslel, že i ta koňadra bude mít nějakou spojitost s poprsím, bohužel tedy ne...
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    kdyz se v realnem zivote zenil Mitch Pileggi (reditel FBI Walter Skinner), za svedka mu sel David Duchovny (agent Fox Mulder).
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    CERNYRYBIZ: což mi připomnělo jednu přednášku z TEDu, kde říkali, že pokud se chcete seznámit, máte s sebou vzít do baru někoho, kdo je vám podobný, ale je ošklivější než vy, pak máte velkou šanci se seznámit :D Můžu ji zkusit dohledat, kdyby byl zájem, tuším, že to mohl být Dan Ariely, kdo to říkal, ale nejsem si jistý...
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    STENNY: ATOMIKS: jj, jsou to orgaizovaný gangsteři, fakt tlupa;
    napřed přiletí průzkumník, očíhne situaci, odletí,
    pak další, začne zobat, a když je situace dobrá, tak se sletí.

    No a když se přichomejtne někdo jinej, tak hurá do něj.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    SALVATOR: a taky ste opomenout plzeňska vietnamska thrash ska skupina "Rákoska"
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    HAR4NT: on to je hodně velký trash pořád
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    HAR4NT: Čekal jsem, kdo první na mě vytáhne Skatalites :)
    HAR4NT: Jj, hráli trash.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    SALVATOR: treba je povazujou za mrtvy, kdyz se nebranej...a to by bylo skoda nechat shnit... priroda je nechutna.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    a Kabati snad puvodne hrali trash...
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALAMAN: wut?
    Guns of Navarone - The Skatalites
    https://www.youtube.com/watch?v=wtESlTKBa4s
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Tento příběh ze 13.století sice není předobraz písně Šla Nanynka do zelí, ale klidně by mohl.

    Francouzští rytíři! Střezte se žen z aragonské Peralady!

    Ramon Muntaner [1] byl měšťan, vzdělaný člověk, rádce aragonských králů a princů a účetní Katalánské válečné kompanie [2].

    Měl na starosti výživu, ošacení a výzbroj až pět tisíc vojáků i s rodinami, příležitostně vedl menší vojenské oddíly nebo úspěšně velel posádce obléhaného města. Král mu na čtyři roky udělil držbu ostrova Džerby u Afrických břehů. Muntaner měl z prvé ruky desítky let zkušeností s logistikou, hospodařením s velkými částkami peněz, velením, válčením, pleněním, rozdělováním kořisti i aktivní diplomacií mezi západokřesťanským, byzantským a muslimským světem.

    Kompanie byla společnost žoldnéřů vzešlých z aragonsko-granadského pohraničí. Byli to profesionální vojáci, mezi jejichž zakázky patřilo například hlídání hradeb města Konstantinopole, zničení tureckých invazních sil v Anatolském království, aj. Kompanie se skládala převážně z otužilých pěšáků zvaných almugavaři [3] s podporou lehké jízdy, velení měli na starosti aragonští rytíři-veteráni. Almugavaři byli zvyklí na život v horách, dlouhé pochody, zocelení mnoha šarvátkami i bitvami francouzsko-aragonských válek. En Muntaner ke sklonku života napsal Kroniku [4], kde věnuje hodně prostoru vzniku a fungování Katalánské kompanie. Je to silně čtivá kniha, dokáže chytnout, zaujmout i pobavit. Existuje dokonce výborný anglický překlad od lady Goodenough [5].

    Při čtení Kroniky jsem narazil na zajímavý příběh o boji měšťanky s francouzským rytířem a rád bych se o něj s vámi podělil. Je rok 1285, doba francouzské křížové výpravy proti Aragonu, válek o Sicilské dědictví po rodině říšských Hohenstaufů. Aragonské město Peralada [6] vzdoruje invazi francouzského krále.

    Kapitola CXXIV

    Jak žena z města Peralady, oblečená do mužského šatu a vyzbrojená kopím, opásaná mečem u boku a se štítem na paži, zajala urozeného francouzského rytíře ve zbroji.

    V Peraladě žila žena, kterou jsem znal a viděl a která se jmenovala Na Mercadera, protože vedla obchod. A byla to velmi chytrá žena, velká a vysoká. Jednoho dne, když Peraladu obléhalo vojsko Francouzů, si vyšla z města a šla do své zahrady, aby si natrhala zelí. Oblékla si mužský šat, vzala kopí a opásala se mečem, na paži si vzala štít a šla do zahrady. Když byla na zahradě, uslyšela zvuk rolniček a podivila se a hned nechala trhání zelí a šla se podívat, odkud ten zvuk vychází, aby zjistila, co se děje.
    Když vyhlédla ven, uviděla, že v příkopu mezi její a další zahradou jede francouzský rytíř na koni, který měl na postroji na prsou rolničky a jezdil sem a tam a nevěděl, jak se dostat ven z bludiště zahrádek. Když ho spatřila, rychle vykročila a bodla ho kopím do stehna přes suknice tak silně, že mu hrot prošel stehnem a sedlem a zabodl se do koně. Kůň ucítil bolest ze zranění, zaržál a vzepjal se, takže by rytíř spadl, kdyby nebyl k sedlu připoutaný řetězy. Co vám budu povídat? Tasila meč, zamířila na další odkryté místo a zasadila koni ránu do hlavy, což ho omráčilo. Co vám budu povídat? Popadla koně za otěže a vykřikla: "Rytíři, vzdej se, nebo jsi mrtvý muž!"
    Rytíř se vyděsil, odhodil bordon [7] a vzdal se jí. Na Mercadera si vzala jeho bordon, pak z něj vytáhla kopí, které mu dosud trčelo ve stehně, a tak ho přivedla do města Peralada. Pan král a pan princ tomu hrozně smáli a měli z toho veliké potěšení a mnohokrát ji žádali, aby o té příhodě vyprávěla. Co vám budu povídat? Rytíř a jeho zbraně jí patřily a rytíř jí zaplatil výkupné ve výši dvou set zlatých florénů.

    obraz: Antoni Caba, olej na plátně 1864

    1. https://en.wikipedia.org/wiki/Ramon_Muntaner
    2. https://en.wikipedia.org/wiki/Catalan_Company
    3. https://en.wikipedia.org/wiki/Almogavar
    4. https://en.wikipedia.org/wiki/Chronicle_of_Muntaner
    5. http://www.yorku.ca/inpar/muntaner_goodenough.pdf
    6. https://ca.wikipedia.org/wiki/Peralada
    7. dřevec, jízdní kopí
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    nedostatek vitamínu D zvyšuje riziko demence a mrtvice
    Vitamin D and brain health: an observational and Mendelian randomization study | The American Journal of Clinical Nutrition | Oxford Academic
    https://academic.oup.com/ajcn/article/116/2/531/6572356
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam