• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Robert Andrews Millikan (1868-1953) původně studoval "klasická studia" (latinu, řečtinu, historii, archeologii, umění, mytologii a tak podobně". Na konci druhého ročníku ho jeho učitel řečtiny požádal, aby v příštím akademickém roce vyučoval kurs Základy fyziky. Millikan sice protestoval, že o fyzice neví vůbec nic, ale nakonec si koupil pár knížek, o prázdninách si je přečetl a kurs s úspěchem odučil.
    Zanechalo to na něm tak silnou stopu, že si z fyziky udělal doktorát a v roce 1923 dostal Nobelovu cena za fyziku, za výzkum elementárního elektrického náboje a fotoelektrického jevu.

    (sám Millikan byl historicky poněkud kontroverzní postava, krom nepopiratelného přínosu k fyzice zastával taky eugenické názory, takže po něm pojmenované ceny / školy / budovy se postupně přejmenovávají, ale tak to už se stává. A měl taky očividně velmi kvalitní geny, protože všichni tři jeho synové byli vědecky činní; ten prostřední, Glenn Allan Millikan, navrhl přenosný oximetr, který se stal součástí vybavení bojových pilotů během WW2)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Tak zrovna papyrus jako základ…
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ATUARFIK: tam bych byla ochotná uznat, že slova tapír a vampýr by mohla mít jiný původ :-)

    mimochodem další takové napřesdržku spojení je mlít a mlýn. Jasně, vím, že staroněmecké mühlen a staroslovanské melti, ale proč??? to při té kodifikaci nikoho nenapadlo, že by to třeba mohli sjednotit?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TRISSIE: A taky tapír a papír. :)))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ATUARFIK: není to úplně jasné, může jít taky o indoevropské označení pro noc (nyktopteros v řečtině).

    zajímavé je ovšem i to, že v češtině je netopÝr, vampÝr - ale upÍr, a že i v dalších jazycích je v tom bordel, někde je vampir, někde vampyr, a dokonce i v té češtině se dřív psávalo vampír, ale ustálilo se to ve finále na vampýr a upír.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Zajímavý fakt etymologický. (Aneb natrefila jsem na germánské netopýry a dostala nutkání podívat se, jak je na tom "létající myš" v češtině.)

    "Netopýr (ve staročeštině netopýř, v dialektech nedopejr, letopeř, litopéř aj.) se zřejmě vyvinul z lepetyry (od lepetati – trhaně poletovat). Na první poslech je zřejmé, že jde o zvukomalebné slovo, jak si tak zvířátko lepetá vzduchem a tu a tam tichounce lopne křídly, když náhle změní směr."

    Více zde:

    Jak se netopýr a motýl dotřepetali k svým jménům - Časopis Vesmír
    https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/1998/cislo-8/jak-se-netopyr-motyl-dotrepetali-k-svym-jmenum.html
    NJAL
    NJAL --- ---
    https://twitter.com/WorldAndScience/status/1599110264129028101
    NJAL
    NJAL --- ---
    https://twitter.com/HistoryInPics/status/1599171977020723200
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Ze zvědavosti jsem klikl na clkickbite titulek.... a vlastně by mě zajímalo, jestli smažená jídla zhoršují inteligenci, nebo jen méně inteligentní lidé jedí více smažených jídel...

    https://www.cnbc.com/2022/12/02/harvard-nutritionist-and-brain-expert-shares-worst-foods-that-weaken-memory-and-focus.html4
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    SPIELMANN: Na těch zmíněných obrazech jde zřejmě o stále stejný pokoj, např. to okno údajně použil na devíti různých obrazech (ale velmi podobně zde vypadají i židle, polička na zdi, stůl s ubrusem, přehoz, ...)
    JON
    JON --- ---
    Jo, australie je fakt divna zeme:
    20s America had Al Capone while 20s Australia had Kate Leigh and Tilly Devine
    Tilly and Katie: How 2 gangland Queens started a war – F Yeah History
    https://fyeahhistory.wordpress.com/2018/05/03/tilly-and-katie-how-2-gangland-queens-started-a-war/
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Nedávno jsem měl při práci puštěnou televizi, ve které běželo Místo činu - Drážďany a mě zaujalo jeho velmi retro intro

    Tatort Intro HD
    https://www.youtube.com/watch?v=k0pV2faxne4


    A tak jsem si zaprokrastinoval.

    Tatort - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tatort

    Televizní seriál (nebo spíš série) Tatort (Místo činu) se začal vysílat 29. 11. 1970. Vznikl pod hlavičkou ARD, což je asociace devíti německých veřejnoprávních televizí. ARD provozuje hlavní celostátní veřejnoprávní kanál Das Erste, pro který v koprodukci všech členů asociace vznikl i seriál Tatort. Přesněji řečeno, každý díl vždy vyrobí některá ze členských televizí, poprvé běží na Das Erste a následují reprízy na kanálech regionálních televizí.

    Z toho pramení koncept, kdy pod jednou seriálovou hlavičkou existují díly odehrávající se v různých německých městech s různými týmy vyšetřovatelů. Touha producentů po pestrosti prostředí s tím paradoxně nemá co dělat, byť díly z Berlína, Drážďan nebo Duisburgu samozřejmě využívají specifičnosti prostředí.

    V rámci originálních sérií se tedy díl od dílu přeskakuje mezi městy. Česká televize nicméně podle všeho kupuje vysílací práva ne na celé původní série, ale vybere si z několika sérií díly z určitého města, které pak tvoří logičtější celek. V poslední době to bylo Místo činu Berlín, Místo činu Frankfurt a Místo činu Drážďany.

    K podniku se záhy přidala rakouská ORF a po roce 2000 i Schweizer Fernsehen, takže existují i Místo činu Vídeň a Místo činu Zürich.

    Každý díl má 90 minut, takže to jsou spíš televizní filmy než seriál.

    Každý rok se (v současnosti) natočí cca 30 dílů, vždy se vysílají v neděli večer (ve všech třech státech). Dohromady jich už je cca 1050, prakticky se jedná o nekonečný detektivní seriál.

    Přinejmenším u nás je neznámější detektiv z této série Horst Schimanski (a jeho parťák Christian Thanner) z Duisburgu (29 dílů). Tato postava dostala i samostatný stejnojmenný spin-off seriál.

    Podobný koncept jako Tatort měl a má i původně východoněmecký seriál Polizeiruf 110.

    Aktuálně existuje 24 aktivních detektivních týmů:

    Alle Kommissare - Tatort - ARD | Das Erste
    https://www.daserste.de/unterhaltung/krimi/tatort/kommissare/tatort-filter-aktuelle-kommissare-100.html
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    It took nearly 500 years for researchers to crack Charles V’s secret code | Ars Technica
    https://arstechnica.com/science/2022/11/cracking-charles-vs-secret-code-reveals-suspected-assassination-attempt/
    NJAL
    NJAL --- ---
    TERRANCE: Ja pouzivam jednodussi nemecke schnitzelkoma.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    TRISSIE: Bylo to absurdní i tak, neboj.
    HONZAS
    HONZAS --- ---
    Kokcidie kočičí, mnohem známější jako Toxoplasma gondii, je velmi populárním vnitrobuněčným parazitickým prvokem. Toxoplazma se proslavila jako velký manipulátor, který jako ďábelský loutkář ovládá psychiku svých mezihostitelů. Mají jediný cíl, a to dostat se do definitivního hostitele, kterým jsou kočkovité šelmy. Jejich hrátky s mozky mezihostitelů mají ale celou řadu nezamýšlených důsledků, které fascinují odborníky.
    Mezihostitelem může být prakticky jakýkoliv teplokrevný živočich. Infekce toxoplazmou má velmi zajímavé důsledky pro lidi. Nejsou ale jediní. Nová studie amerických odborníků ukazuje, že toxoplazma pozoruhodným způsobem ovlivňuje vlky, kteří žijí v Yellowstonském národním parku.
    Najevo přitom vyšla pozoruhodná věc. Samci vlků, kteří jsou nakažení toxoplazmou, se stávají vůdci smečky 46krát pravděpodobněji než samci bez této infekce. Jen se špetkou nadsázky se možné říct, že vlkům, přinejmenším v Yellowstone, velí toxoplazma.

    :: OSEL.CZ :: - Vlci nakažení toxoplazmou se mnohem častěji stávají vůdcem smečky
    https://www.osel.cz/12605-vlci-nakazeni-toxoplazmou-se-mnohem-casteji-stavaji-vudcem-smecky.html
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    dávala by ta debata smysl, kdyby mě Harant neměl v DI, nebo by to bylo absurdní i tak? :-)
    TERRANCE
    TERRANCE --- ---
    LORD_DE_SEIS: S tím kdysi přišel kolega. Kde k tomu přišel on nevím, ale jsem rád, že se tenhle geniální termín dostává do všeobecného povědomí
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam