• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MARASAN: hagu [dům] ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    FEEDER
    FEEDER --- ---
    V jazyce Ghari, který se používá na Šalamounových ostrovech, mají dvě různá slova pro označení "můj". Rozlišují jestli se subjekt dá jíst nebo ne. Můj chleba se řekne "hagu [chleba]" a můj dům "nigu [dům]", ale nejde říct "nigu [chleba]".
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    MEJLA77: tak ony si urcite nejaky informace predavaj pres vajicko, ale asi ne vsechno, no :/
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    AVATAR: No není to jediná možná implementace chobotnice, žeano.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    AVATAR: důležité věci je potřeba zapsat/zaznamenat :)
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    MEJLA77: stačí když v tý kouli budou mít ponořenou hlavu

    AVATAR
    AVATAR --- ---
    MEJLA77: chobotnice zijou 3 roky a nemaj rodice, kteri by jim predali zkusenosti. To je pak tezky neco budovat :(
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    CDR: chystal jsem se to napsat - existuje docela dost exoplanet, které nemají souš/pevninu a i tam se může vyvinout inteligentní život, který techniku nejspíš nevyvine - na Zemi by obdobou byly např. chobotnice - i když ty by hypoteticky mohly cestovat vesmírem ve velké vodní kouli - kdo tady sepisuje ty náměty na povídky? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ERRTU: on uhlík je celkem extra prvek a ta variabilita života asi nebude moc být úplně neomezeně velká, po té biofyzikálně-biochemické stránce, teda.

    na druhou stranu ale ohledně toho, jak by vědomí jinde ve vesmíru vnímalo ten vesmír či samo sebe, asi žádná omezení neexistují :-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ERRTU: A pak je tu ještě teorie temného lesa, která mě docela uchvátila.
    CDR
    CDR --- ---
    jestli to nebude tím, že se v moři kurva špatně rozdělává oheň :3
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    KUATO: “….formy života vzešlé z opic jsou tak úžasně primitivní, že se dosud domnívají, že digitální hodinky jsou docela šikovný nápad.”
    KUATO
    KUATO --- ---
    HOWKING: ještě dotaz - inteligentní formou života myslíš formu, která si libuje v technice, nebo i živočišné druhy typu delfíni, velryby nebo nějakou rasu divochů, kteří sice umí telepaticky mluvit s kdekým kolem nich, ale jsou moc chytří na to, aby si komplikovali život tak jak my a u toho prakticky otrávili a zničili svoji planetu..? Protože z určitého pohledu my lidé nejsme moc úspěšná rasa. V moderní technické podobě tu jsme řekněme 3000 let a jsme kousek od kolapsu..ve srovnání se zmiňovanýma delfinama atd, kteří tu jsou miliony let je to dost bída..
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    HOWKING: ja si taky prilozim kdyz jsme tady vsichni chytry :) me se na tehle uvahach hrozne libi ten optimismus, ze v tom rozpeti miliard a miliard let se dve vesrmirne rasy cirou nahodou schodne vyvinou ausgerechnet ve stejnou dobu plus minus do faze ze by spolu mohly mezihvezdne navazat vesmirne pratelstvi. pevne verim ze nekde ve vesmiru je / byl / bude dalsi zivot. ale ze by se zrovna tohle tak hezky klaplo...
    daleko pradepodobnejsi mi prijde ze se v zemske kure aktualne jadrem recykluji posledni zbytky prvni pozemske civilizace inteligentnich telepatickych trifidu, zatimco o pet tisic svetelnych let dal se prave v oceanu tekuteho metanu spojil prvni chomac asi-bunek aby davno pote co z nas zbytou trosky mest na marsu, tento chomac poprve placnul snad-ploutvi o plaz a zkusil se nadechnout cehokoliv-z-ceho-tam-bude-atmosfera...
    my tak maximalne jednou pri tezbe na titanu najdeme trista milionu let stary sonicky sroubovak nebo mimosinasky telekineticky nuz :)
    ale moznost ze dojde na "nauc me ten pozemsky zvyk zvany libani" nebo aspon "my vam koralky vy nam generator cernych der", nedej boze "ve jmenu daleckeho imperia, vyhladit! vyhladit!" je imho miziva i kdybysme nakrasne zitra vynalezli mezihvezdny teleport.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    HOWKING: no to právě nevíme

    Silurian hypothesis - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Silurian_hypothesis
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    LOPIK: na zrekonstruovaný bych se jel podívat, každý jsme jiný.)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    MEJLA77: Jak já ti nevím, ale já na těch fotkách vidím možná díru v zemi (a popravdě i to je silný slovo) a ne rondel. Možná nejsem úplně správnej vzorek turisty, ale to bych radši snad na ten Křivoklát než koukat na louku..

    Čistě technicky se to zachová líp i kdyby to vylili betonem, než aby to nechali takhle odkrytý - to tam rondel nepoznáš za tři roky..
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    Domorodý kmeny východní Afriky používají tzv. army ants, případně siafu (nelíbí se mi český výraz "nájezdní mravenci"), rodu Dorylus jako přírodní "šití". Když se o něco říznou (trn v křoví, větev...cokoliv), vemou milýho mravce, přiložej ho k ráně a nechaj se jím kousnout, páč má megasilný kusadla. Pak mu urvou zbytek těla, nechaj tam hlavu et voilá no need for band-aids.

    Healing Seekers - Army Surgery Ant and Stitches
    https://www.youtube.com/watch?v=EK65_PpEVzA
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: obrázek rekonstrukce rondelu v Německu jsem blbě nalinkoval, nicméně je i v tom wiki odkazu... ale zkusím to ještě jedno :)

    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    NELLAS: jj díky, pocházím ze SLezska a s tímhle mám problém - pak ještě s užítím kde a kam a ještě pár věcí, jestli to trhá oči, tak se omlouvám...

    DARKSUN: jen pár upřesnění - v článku tvrdí něco trochu jiného - přiznávám, že nejsem znalec rondelů, tak netuším, kde je pravda, pokud máš někde zdroj potvrzující tvá čísla, děkuji za uvedení:
    "Co vím, tak v Evropě jich je asi kolem dvou stovek. V samotné ČR jich je asi 35. Z toho v Čechách 25 na devatenácti lokalitách. Na Moravě jich je deset na osmi lokalitách," připomněl vedoucí terénního výzkumu Miroslav Kraus, který působí v pražském Archeologickém ústavu AV.

    Tedy ne přes 50 v čr... ten náš je trochu výjimečný počtem vchodů - "je neobvyklý svým půdorysem, je totiž jeden z mála, který má tři vstupy".
    ... a pak taky by to mohla být turistická atrakce - kolik je v čr rondelů, na které se dá zajet podívat a je tam aspoň cedulka, že tady bývalo neolitické osídlení? Ono to totiž je nejspíš tak, že i kdyby se tam našly pyramidy, stejně se tam postaví sídliště, není nějaký mechanismus, který by určoval hodnotu vykopávek a jestli by je stát měl chránit, takže se max vyzvedne pár předmětů, které jde vykopat a odnést a stavby se ignorují.

    "Jedinečný je podle odborníků i rozsah probíhajícího terénního výzkumu. Cílem je odhalit asi 90 procent celkového půdorysu a to je pro archeologii mimořádná příležitost. V Evropě se takto odkrylo jen kolem deseti rondelů." - tady si říkám, když už si s tím dali tolik práce a je to tedy tak vzácné, proč se to zasype a zastaví? Že se komunisti chovali jako hovada k naší historii, nechávali chátrat i zámky a historická centra měst, to se ví, ale komunismus skončil a sice se zámky a historické budovy (pokud to přežily) už udržují, k těm starším památkám máme IMO pořád takový trochu komunistický přístup... takže se můžeme jet podívat na rekonstrukci rondelu třeba do Německa:
    /media/Soubor:Museum_Quintana_-_Unternberg_1.jpg">

    Ještě jsem z wiki článku o rondelech - https://cs.wikipedia.org/wiki/Rondel_(prav%C4%9Bk%C3%A1_stavba) zjistil, že "V roce 2013 vydal experimentální bubeník a skladatel Lucas Perny sólové album The Rondel,[11] které bylo inspirováno rondely, o nichž napsal svou vědeckou práci." - a to bych si docela poslechl... jo a je to asi Lukáš Perný :D

    tak kdybyste chtěli poslouchat se mnou:
    Lucas Perny (Lukas Perny) - The Rondel (Studio P, 2013) [Full Album]
    https://youtu.be/8g77oPyowTg
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam