• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    87HIGHFLYER: Římani podle všeho milovali čmarykat po stěnách. Jen z Pompejí samotnejch se dochovalo na 11 tisíc nápisů a zdaleka ne všechny sou latrinálie typu "Restituta, odlož, prosím, tuniku a ukaž nám tu svoji chlupatici", nebo "Secundus rád prcá chlapečky". Spousta toho jsou různý vzkazy, namnoze banální, jako "Byl jsem tady, Sextus', poezie, často milostná, recenze restaurací ("Císařský výběrčí daní tvrdí, že jídlo tady je utrejch") dokonce i hry, rebusy... Ten záběr témat je tak širokej, že nápis o tom, že někdo upek chleba vlastně ani moc překvapivej není.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SALVATOR: jako...proč?:D
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    STARE_CASY: mně celá ta kauza vlastně vůbec nezajímá, zajímalo mě jenom to "dokoázala sedět i po sto letech" :)) což mi zní takhle formulované jako strašná kravina
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    PRAASHEK: neměla držení těla odpovídající většině lidí daného věku, ale naopak výrazně mladších - o 20 až 30 let. Není to tak těžké chápat, fakt si ty jejich argumenty přečti, většinou jsou srozumitelné, pravděpodobnostní výpočty kolem nejsou pro pochopení podstatné.
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    SALVATOR: plus minus dve ste let :D
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    STARE_CASY: a tys to teda taky nepochopil (míněno to sezení po stovce)? Já třeba když něco nechápu, tak to nepřepisuju pro ostatní. Ale budiž.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    PRAASHEK: můžeš si počíst a zeptat se přímo těch, kdo tvrdí, že jejímu věku nevěří.

    Evidence That Jeanne Calment Died in 1934—Not 1997 - PMC
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6424156/
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ad PRAASHEK: co tím tedy STARE_CASY myslely? Nebo to neví ani ony?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Dnes je velmi zhruba dvoutisící výročí toho, že v Pompejích někdo upek chleba a pak o tom napsal na zeď gladiátorskejch ubikací (XIII K MAIAS PANEM FECI). XIII K MAIAS znamená 13 dní před květnovými kalendami (kalendy jsou první den v měsíci a od toho máme slovo kalendář). Je potřeba samozřejmě započítat rozdíl mezi gregoriánským a juliánským kalendářem.
    Římani měli vůbec divnej způsob počítání dnů v měsíci. V každým byly tři pevně stanovený data - kalendy (vždy prvního), nony (pátýho nebo sedmýho, podle měsíce) a idy (13. nebo 15.) a dny se počítaly jako kolik zbývá do dalšího data. Akorát to z nějakýho důvodu brali tak, že aktuální den se taky ještě počítá.
    Takže když třeba v březnu jsou idy 15. den, tak III IDUS MARTII znamená tři dny (včetně dneška) do březnových id, čili 13. března.
    ALI
    ALI --- ---
    uz dlouho jsem si rikal, co to je za divny jmeno brandu .)

    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PRAASHEK: zalezi asi, ve kterym lapaku.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    STARE_CASY: symtě, co znamená "dokázala sedět i ve věku nad 100 let"? Já viděl sedět celkem dost lidí nad sto let a nikdo z nich se tím nechlubil...
    VICKE
    VICKE --- ---
    STARE_CASY & ELIZHANNAH: No, pokud by to byl podvod, tak by v tom muselo jet jejich všechno poměrně početné příbuzenstvo a taky asi nemalá část tehdy třicetitisícového města Arles, nemluvě o nějakém ochotném a rychlém plastickém chirurgovi, protože matka a dcera měly každá dost jiný nos. Považoval bych to rozmarnou konspirační teorii, nic víc.
    NJAL
    NJAL --- ---
    Neco k vyzdvizeni lodi Vasa ve Svedsku.

    https://twitter.com/Sahiluoma/status/1523934419723116545
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    STARE_CASY: pokud to skutečně byl podvod, tak by to skutečně bylo drsné - Yvonne měla v roce 1934 sedmiletého syna, probůh. Nedovedu si představit, že se moje matka zcvokne a tváří se náhle, že je moje babička a že moje matka zemřela :-((
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FRK_R23: šotoušina par excellence, ale jako jo
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---


    https://twitter.com/shingle_man/status/1643635343797764101
    JON
    JON --- ---
    Ze na https://www.colorhexa.com/ff3636 se je dole na strance simulator barvosleposti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No je to matika, ale současně i mírně zajímavý fakt a velká média si toho dnes po asi 2 týdnech všimla, takže sem s tím:
    A geometric shape that does not repeat itself when tiled
    https://phys.org/news/2023-03-geometric-tiled.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam