• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    SITH
    SITH --- ---
    uprostřed brdských lesů, blízko Padrťských rybníků, stojí nenápadný pomník velkých hrdinů.

    Výsadkářské skupiny Intransitive a TIN

    INTRANSITIVE:

    Složení a úkol
    Výsadek tvořili nadporučík Václav Kindl, četař Bohuslav Grabovský a desátník Vojtěch Lukaštík. Úkolem výsadku bylo poškodit rafinérii minerálních olejů v Kolíně a další sabotážní a destrukční úkoly.

    Činnost
    Skupina byla vysazena 29. dubna 1942 společně se skupinou Tin na Rožmitálsku. Při seskoku ale došlo k rozptýlení členů obou skupin. Ti se po dopadu na zem již nesešli. Lukaštík našel těžce zraněného Cupala z Tinu a dopravil ho na Moravu k příbuzným, Kindl se ukrýval v Bernarticích u Tábora.

    Skupina se sešla poté, co Kindl dal do denního tisku dohodnutý inzerát. Společně s Grabovským pokusili vyzvednout ukrytý materiál, ten však již byl odvezen gestapem. Z důvodu bezpečnosti se skupina znovu rozešla.

    Lukaštík se vrátil na Moravu, kde se ukrýval v lesích, později nalezl úkryt v Jankovicích u rodiny Remešových. Nejprve se s Cupalem pokusili vykonat atentát na protektorátního ministra Emanuela Moravce, což se ale nezdařilo z důvodu ministrovy důkladné ochrany, poté se ještě pokusili u Uherského Hradiště vyhodit do povětří trať, ale neúspěšně. Lukaštíka navíc udal místní konfident gestapu v Uherském Hradišti. 8. ledna 1943 provedlo gestapo u Remešových prohlídku. V následné přestřelce byl Lukaštík zraněn a v bezvýchodné situaci se zastřelil.

    Kindl a Grabovský navázali kontakt s Obranou národa. Odbojáři jim zajistili falešné doklady a úkryt ve východních Čechách. V březnu 1943 byli oba zatčeni poté, co je některý z odbojářů při mučení prozradil gestapu, podle jiných tvrzení se Kindl vzdal dobrovolně.[1] Oba se naoko zavázali ke spolupráci a byli propuštěni. Grabovský byl na podzim znovu zatčen, když jeho lest gestapo prohlédlo. V roce 1944 byl (po zachycení motáku určeného pro Londýn) v Terezíně popraven. Také Kindl měl být za předstírání spolupráce zatčen, podle jiných pramenů se skutečně dopustil zrady a několik lidí kvůli němu skončilo na popravišti, když působil pro gestapo jako agent provokatér.[1] Při jedné pátrací akci v Nasavrkách byl omylem zastřelen příslušníkem gestapa

    TIN:

    Složení a úkoly
    Paravýsadek tvořili rotní Ludvík Cupal a Jaroslav Švarc. Jejich úkolem bylo provést atentát na ministra školství a propagandy protektorátní vlády Emanuela Moravce, jenž se stal symbolem zrady a kolaborace.

    Činnost
    Výsadek proběhl v noci z 29. na 30. dubna 1942 spolu se skupinou Intransitive ve středních Čechách nedaleko vsi Padrť u Rožmitálu. Skupina se však při seskoku rozdělila a nenalezla výstroj. Oba výsadkáři si při doskoku zranili nohu. Cupal si navíc způsobil i vážné vnitřní zranění, ze kterého už se nikdy plně nevyléčil.

    Švarcovi se podařilo dostat přes Plzeň do Prahy a spojit se s Opálkou. Skrýval se s pomocí odbojové skupiny Jindra, doléčil si zranění a hledal kontakt na svého druha Cupala, kterého se ovšem nedočkal. Stejně jako šest dalších výsadkářů se koncem května 1942 ukryl v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje (sv. Karla Boromejského) v Resslově ulici, kde se po tuhém boji s gestapem 18. června zastřelil.

    Zraněný Cupal byl po seskoku nalezen Vojtěchem Lukaštíkem z Intransitive a přesunul se s ním na Moravu. Ukrýval se nedaleko svého rodiště ve Velehradě na Slovácku za pomoci příbuzných a známých. Tam se opět spojil s Lukaštíkem a rozhodli se realizovat sabotážní akce, když původně zamýšlené přemístění do Prahy ztratilo po heydrichiádě smysl. Dne 18. září se pokusili o sabotáž železniční tratě mezi obcemi Polešovice a Nedakonice, čímž zavdali důvod k pátrání gestapa. V noci z 8. na 9. ledna 1943 byl vypátrán Lukaštík, který při následném útoku gestapa zahynul. Cupalův úkryt gestapu prozradil až jeho otec, který gestapu pomáhal i při synově zatýkání. K tomu došlo 15. ledna 1943, kdy byl Cupal obklíčen ve svém úkrytu v cihelně u Velehradu. Zde se v bezvýchodné situaci zastřelil.


    Mapy.cz
    https://mapy.cz/s/cegafonuze

    Operace Intransitive – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_Intransitive
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_Tin

    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    HEDERAHELIX: A chutnají ti jahody? :)
    Snail eating Strawberry in Extreme Macro
    https://www.youtube.com/watch?v=LhXJxUgY46Q
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Já ještě pořád chci být kočka v dobré rodině.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DELIRIUM: v příštím životě chci být šnek!
    HEDERAHELIX
    HEDERAHELIX --- ---
    DELIRIUM: jsem šnek!
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    Že existují šneci, kteří zvládnou spát až 3 roky v kuse.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    Eva tropí hlouposti.
    - autorce předohy bylo v době kdy knihu napsala pouhých 16 let. původně vycházela po dílech jako serial na pokračovní v časopise Ahoj. po natočení filmu knihu přepsala tak aby víc seděla s filmem.
    - příběh se původně odehrával v zahraničí a Eva se jmenovala Patsy
    - Michal Nor předstírá že je italský hrabě Julio de la Costa a nikoliv anglický hrabě John Camel (tuto změnu připisuju osobnosti Oldřicha Nového, kterého si v roly temperamentního švihlého itala moc nedovedu představit).
    - manželé Záhorští nejsou v knize rodiči Elišky anžto se jedná o strýčka a tetičku, sestru skutečného majitele zámku.
    - záliba komorníka Jana v uniformách je daná tím že chtěl být celý život námořním kapitánem.
    - celé křestní jméno tety Pa je Pavlína.
    (ano, byli jsme na tom teď v neděli na Fidlovačce, vřele doporučuju, takhle jsem si smíchy v divadle poplakal snad jen na Pratchettově Maškarádě a Soudných sestrách.)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    HEDERAHELIX: Potřebuješ adresu, abys mi tu knížku mohla doručit? :)
    HEDERAHELIX
    HEDERAHELIX --- ---
    NELLAS: píšu si a zítra podniknu patřičná opatření!
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Na svatého Jiří ve Španělsku dostanete růži nebo knihu :)
    How is St George’s day celebrated in Barcelona? | spain.info
    https://www.spain.info/en/discover-spain/fiesta-sant-jordi-barcelona/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XCHAOS: já se omezila na prokazatelná historická fakta, ovšem ano, ta omáčka kolem je taky roztomilá.
    Včetně toho, že rakouští důstojníci, pokoušející se zarazit chaos tím, že pořvávali "HALT, HALT!" ve skutečnosti situaci zhoršovali, protože ne-rakušáci slyšeli místo toho "Alláh, Alláh!" :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    QUIP: v souvislosti s válkou na UA zaznělo, že z vyzbrojenýho vojáků se většinou reálně brání 60%, útočí jen 30%.

    (Výhodou "veran units" je pak to, že většinou přežijí ti, kdo se dokázali bránit...)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    Navíc se to počítá podle typu munice a tudíž se tam započítává i munice spotřebovana (hlavně) kulomety...
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    QUIP: U té munice jlna počet zabitých jsou desítky tisíc... Většinou se uvádí (aspoň podle US army) cca 25000 za WWII a až 50000 ve Vietnamu. Ale ono to není úplně tak jak se zdá. To číslo je dané hlavně tím že většina střelby se ve skutečnosti vedla na donucení protivnika zůstat v krytu l. Způsobeni ztrát bylo až "druhotny" efekt.
    QUIP
    QUIP --- ---
    TRISSIE: Ke ztratam ve valce se tezko dohledavaji prukazne informace, protoze ztraty protivnika jsou nadhodnocovane, vlastni ztraty podhodnocovane a ztraty vlastni palbou casto uplne zamlcene. I tak existuji odhady, ze se v novodobych valecnych konfliktech jedna o 2 - 2.5% ztrat, coz neni malo, pri tech stovkach tisic az milionech, co pri ruznych valecnych konfliktech zemrelo.

    During Operation Husky, codename for the Allied invasion of Sicily, on the night of 11 July 1943, American C-47 transport planes were mistakenly fired upon by American ground and naval forces and 23 planes were shot down and 37 damaged, resulting in 318 casualties, with 60 airmen and 81 paratroopers killed.

    Vytah tech nejznamejsich nepovedenych akci
    Fatal Errors – The Worst Friendly Fire Incidents of World War Two - MilitaryHistoryNow.com
    https://militaryhistorynow.com/2012/09/19/fatal-errors-the-worst-friendly-fire-incidents-of-world-war-two/

    V jednom dokumentu o prvni a druhe svetove valce byla taky nejaka statistika ze zakopovych valek, kolik munice z rucnich zbrani (myslim, ze to byly tisice) bylo vystreleno na jeden uspesny zasah a jeste zajimavejsi info bylo, ze pomerne velke mnozstvi vojaku nikdy nevystrelilo - proste se bloknou, drzi pusku v ruce, treba i bezi proti nepriteli, ale nikdy nevystreli. Plus tam bylo, ze asi jen 4 lidi ze 100 maji na zabijeni vrozenou povahu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRISSIE: je to ještě vtipnější... porvali se o chlast:
    Soon afterwards, some infantry crossed the river. When they saw the party going on, the infantrymen demanded alcohol for themselves. The hussars refused to give them any of the schnapps and, still drunk, set up makeshift fortifications around the barrels. A heated argument ensued, and one soldier fired a shot.

    Není divu, že Turci, muslimové a abstinenti, získali výhodu! :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    zaútočit omylem na vlastní pozice je trapné, ale je to chyba, k níž ve válkách prostě dochází.
    zaútočit omylem na vlastní pozice a prohrát, to je poněkud trapnějsí, ale i to se stává.
    ovšem zaútočit v ožralosti omylem na vlastní pozice, vyvolat tím totální paniku, kvůli které se celé vojsko stáhne z chráněného města, čímž ho vydá nepříteli, který dorazí až o dva dny později, tak... to už je ten pravý majstrštyk!

    a ne, nebyli to Rusové, ale Rakušáci, a bitva u Karánsebes během osmé rakousko-turecké války:
    Battle of Karánsebes - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kar%C3%A1nsebes
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ...třeba já mám takzvaný "pupíček na vaně" :)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    MEJLA77: to dad bod je to, čemu my starší muži říkáme "pupíček" :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MOIRAIN: nechal bych k tomu udělat úpravu na dusadlo a sbíječku :)
    ______________________________________________________________________

    hledal jsem, co znamená "dad bod" z komixu z jednoho auditka tady a znamená to tohle:
    "the body of a man who is slightly too fat and does not appear to do a lot of exercise"

    DAD BOD | English meaning - Cambridge Dictionary
    https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/dad-bod

    strip here
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam