• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CDR: to si pak člověk říká jak to asi vypadalo v sovětském svazu, že?

    ale i v tý Americe toho bylo dost

    Neetické pokusy: Saul Krugman infikoval děti žloutenkou - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/xman/styl/saul-krugman-staten-island-zloutenka-hepatitida-vakcina-mentalne-postizene-deti-willowbrook.A181031_143937_xman-styl_fro

    Víra, viry a armáda. Adventisté si vojnu odsloužili jako pokusní králíci - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/xman/styl/operace-whitecoat-adventiste-armada-usa-pokusy-na-lidech-bakterie-viry-nacismus-valecny-zlocinec.A200331_181603_xman-styl_fro
    CDR
    CDR --- ---
    E2E4: je to svatý grál konspirátorů a je to ještě horší, než jak to popisuješ .)

    Experimenty na lidech: americký stát potají plošně šířil bakterie - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/xman/styl/operace-seaspray-bakterie-civiliste-armada-san-francisco.A180220_173117_xman-styl_fro
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Operace Sea Spray byla tajná vojenská operace prováděná Spojenými státy americkými v roce 1950. Jejím původním úmyslem bylo testovat vliv aerosolových částic na šíření radiace ve vzduchu. V rámci této operace byla z amerického námořního letadlového lodi vypouštěna směs bakterií s názvem Serratia marcescens, která byla zamýšlena jako simulace biologického útoku. Předpokládalo se, že bakterie budou sledovány na trase letadla a měřeny ve vzduchu, aby bylo zjištěno, jak rychle a daleko se mohou šířit.

    Avšak výsledek operace Sea Spray byl nečekaný. Bakterie se rozšířily mnohem dále, než se předpokládalo, a způsobily vážné následky. V San Franciscu, kde byla operace prováděna, došlo k rozsáhlému výskytu pneumonie u obyvatel, kteří byli vystaveni bakteriím. Několik lidí dokonce zemřelo v důsledku těchto komplikací.

    Operace Sea Spray se stala kontroverzním případem a vyvolala rozsáhlou diskuzi o etice a bezpečnosti provádění takových experimentů na civilní populaci.

    Operation Sea-Spray - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Sea-Spray
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Today I learned: "About a movie called "100 Years", starring John M…" - Noc.Social
    https://noc.social/@todayilearned/110550265631848208
    100 Years (film) - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/100_Years_%28film%29
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: (pardon, u odkazu na wiki musíte odmazat vykřičník, nějak se mi tam přimotal...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Bohužel zdrojem je video a ne nějaký souhrnný text, ale mimořádná informační hodnota to myslím vyvažuje.
    How China Got the Bomb
    https://www.youtube.com/watch?v=ZpBxBuIzbV8


    Sám jsem některé detaily nevěděl - sino-soviet split sice znám, ale ne detaily toho, jak hluboce to bylo svázané s předáním tajemství jaderné bomby. Vtipným paradoxem je, že Stalin podle tohohle videa nikdy Číně technologii bomby předat nehodlal, ale vnější záminkou roztržky se pro Maa stalo vlastně odsouzení kultu osobnosti Stalina Chruščovem - inu, takové typicky čínské :-) Na Wiki je mezi důvody roztržky uvedeno kromě zdržování předání jaderných technologií ještě odmínutí podpory pro potlačení povstání v Tibetu a proti útěku Dalajlámy do Indie (!) - že by hrálo roli i tohle, to slyším poprvé.

    Zajímavé je taky to, co Čína provedla, když se ukázalo, že nic nedostanou: vyvinuli nakonec jinou variantu bomby, než Západ (od kterého zejména původní štěpnou bombu zpočátku skrze špionáž okopíroval Stalin, než SSSR vyvinul vlastní termojadernou technologii). Čína šla cestou implozivní koule z U235, což podle videa výše totálně zmátlo tajné služby, které neočekávaly úspěch (v podstatě postavili plutoniovou bombu bez plutonia)
    Project 596 - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Project_596#Design_and_testing!
    KLIP
    KLIP --- ---
    MATEEJ: psi jsou, zda se tak trochu, vlci s Williamsovym syndromem

    Science on Saturday: Dogs and humans with Williams Syndrome | Princeton Plasma Physics Laboratory
    https://www.pppl.gov/events/2023/science-saturday-dogs-and-humans-williams-syndrome

    Abstract: “In 2017, my team discovered that dogs and humans with Williams Syndrome share a handful of genetic variants that both are connected to friendliness. This sharing goes even further where the same genes carry these variants across the two species, indicating a shared common genetic mechanism. Williams Syndrome is diagnosed when people are missing a large chunk of DNA, composed of ~27 genes, and produces a suite of mental and physical traits, which includes a bubbly, extroverted personality. Of these 27 genes, a handful appear to be critical for the Syndrome to manifest and also found to be altered in the most social of dogs and gray wolves when it comes to their distractibility for humans. While dogs are more human-sociable than the average wolf, there is still variation between individual canines. While William Syndrome is due to a large deletion that removes these genes, canines have novel insertions of tiny bits of DNA that work to disrupt those donor genes. Thus we find that both species have the end result of disrupted genetic function of the same genes. We cannot rule out the impact of hundreds of other genes and early life experiences, we find that a small number of genes playing a surprisingly large role in shape social behaviors of dogs and wolves.”
    RSZ
    RSZ --- ---
    ERRTU: jen jestli nejsou všichni Sheeranove vzdálení prasynovci :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    QUIP, další klíčové slovo je dřevoplyn, viz STARE_CASY.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    QUIP:
    Počátky vývoje syntetického benzínu v Německu jsou spojeny především se jménem profesora Friedricha Bergiuse, který už roku 1913 získal patent na technologický postup zkapalňování uhlí. Převod uhlíku z uhlí na uhlovodíky podobné ropě prováděl hydrogenací za vysokých teplot, přičemž jako katalyzátor sloužil oxid železitý.

    Průmyslově se podařilo tento proces využít až roku 1926 v koncernu IG Farben. Produkt však v mírových podmínkách nemohl ropným derivátům konkurovat. Díky přípravám na novou válku přesto do dalšího vývoje proudily nemalé investice.

    Ne náhodou se rovněž v Německu objevila roku 1920 další metoda vyvinutá Lewisem Karrickem. Jde o tzv. nízkoteplotní karbonizaci. Postup je podobný jako při výrobě koksu, probíhá však za nižších teplot: mezi 450 a 700 stupni Celsia. Vzniklé dehty obsahující velký podíl lehkých uhlovodíků jsou následně snadno zpracovávány na kapalná paliva.

    Nejznámější z těchto metod je tzv. Fischer-Tropschův proces. Vyvinuli jej roku 1920 Franz Fischer a Hanz Tropsch z Kaiser Wilhelm Institute. Jedná se rovněž o působení vodíku na uhlí (přesněji na oxid uhelnatý vzniklý nedokonalým spalováním uhlí) prostřednictvím katalyzátorů, meziproduktem však je plynná směs vodíku a kysličníku uhelnatého, tzv. syngas. Z něj se pak vyrábí kapalná paliva.

    Za druhé světové války představoval syntetický benzín strategickou surovinu, která Německu umožňovala pokračovat v bojích i bez přísunu ropy. Část výroby probíhala i na našem území – a pokračovala tu až do 50. let.



    U nás to bylo pomocí té Fischer-Tropschovy syntézy. A vstupní surovinou nemusí být nutně uhlí, ale v podstatě jakékoliv uhlíkovodíkové palivo včetně dřeva (to se nevyužije přímo), bioplynu nebo zemního plynu.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    QUIP: Fischer tropsch a coal liquefaction
    QUIP
    QUIP --- ---
    STARE_CASY: Jak se z uhli vyrabi benzin / nafta? Zkousel jsem to najit na netu, ale asi nedokazu pouzit spravnou frazi.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    E2E4: ten benzín z uhlí se mimo jiné vyráběl v Litvínově. Z deseti tun uhlí byla tuna benzínu. A vyráběl se tam ještě po válce v padesátých letech, minimálně jeden z výrobních bunkrů tam stojí dodnes.
    KURE
    KURE --- ---
    Kačeři mají penis do vývrtky
    Why are duck penises corkscrew-shaped and how do they mate? | BBC Science Focus Magazine
    https://www.sciencefocus.com/nature/duck-penis-corkscrew/

    How the battle of the sexes left the duck with an awkwardly long, corkscrew-shaped penis
    Ducks' bizarre genitalia is a result of a sexual arms race. Forced mating is common among ducks, so while males' long, flexible penises increase their chances of successfully fertilising a female, the females' anticlockwise vaginas give them a level of control.
    "Those complex structures prevent full eversion of the penis of unwanted males, so their sperm ends up closer to the cloacal entrance where the females can get rid of it more easily." That is, Brennan's research found that female ducks can prevent fertilisation from unwanted males.

    However, if the female wants to mate with a certain male, she can relax her cloacal muscles to allow easier access.
    NJAL
    NJAL --- ---
    E2E4: Mirne zajimavy fakt: Firma/majitel/konstrukter se jmenoval Messerschmitt.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Nemci za valky pouzivali mnoha alternativni paliva z uhli, pac nemeli ropu.

    Umely nizkooktanovy benzin do V-1 a Messerschmidtu
    Alkohol z brambor do V-2
    umely diesel z uhli do Messerschmidtu

    Fuel supply in third reich. - Axis History Forum
    https://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=8639
    Junkers Jumo 004 - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Junkers_Jumo_004
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ERRTU: ja ho znam z tradnicnich Unixovych humoru:

    % [Where is Jimmy Hoffa?
    Missing ].

    Sergiu Hart / humor / Unix
    http://www.ma.huji.ac.il/hart/humor/unix.html
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    Ed Sheeran, irsky to zpevak je podle svych slov vzdalenym prasynovcem jisteho Franka Sheerana. tento potomek irskych pristehovalcu do ameriky se stal hitmanem mafie a udajne stoji za vrazdou odboroveho predaka Jimma Hoffy (Hoffa, nevim...), jehoz byl puvodne bodyguard, nez se jim Jim (na tuto formulaci jsem zvlast pysny :D) urval z retezu. o jeho zivote pojednava (za me skvely) film Irishman (netflix, 2019). narozdil od filmu kde Frank mlzi az do hrobu, realny Frank se preci jen nakonec vykecal spisovateli Charlesi Brandtovi, ktery o nem napsal knihu "slysel jsem ze malujes domy", coz byla kodova veta ve smyslu "rekli mi ze zabijis lidi za penize".
    O zivote Jimma Hoffy(a) pojednava film Hoffa z 1990 v hlavni roly s Jackem Nicholsonem. (je tedy mozne ze Sheeran ktery zemrel 2003 film videl). otazkou je jak moc Brandtovi kecal protoze podle svedectvi jineho mafiana udajne sice Hoffa zabil ale ne tak jak je uvedeno ve filmu. Hoffa je udajne pohrben na "velice vlhkem miste". jeho telo se nikdy nenaslo.
    Sam Frank byl dost psychopat, podilel se na masakru valecnych zajatcu v Dachau a byl znam tim ze nechaval sve obeti vykopat si vlastni hrob. za valky byl nasazen mimo jine v italskem Anziu diky cemuz byl asi jedinym irem v usa ktery mluvil plynne italsky.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TRISSIE: Tebe ty hrdlucky nějak motivivaly :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Že je ve Hře o trůny spousta sexu, to asi ví každý.
    Ne každý ovšem ví, že je tam taky spoustu... želvího sexu!

    zvuky draků totiž zvukaři namíchali mimo jiné z reprodukčního řevu želv obrovských, lépeřečeno želváků obrovských (samice až tolik neřve). Takový želví řev trvá 10-20 minut a ve volné přírodě je slyšet několik kilometrů daleko.
    a co jste se dneska dozvěděli vy?

    Aldabra Giant Tortoises Mating Loudly || ViralHog
    https://www.youtube.com/watch?v=8iShZ-FEyxE
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Dnes má narozeniny Lisa Gherardini, kterou znáte spíše pod jménem Mona Lisa.



    https://twitter.com/culturaltutor/status/1669524177454243841
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam