• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MEJLA77: čtu si tu díky tobě o Dvořákovi a on to byl šotouš! :)

    Antonín Dvořák: Všechny symfonie bych dal za to, kdybych vynalezl parní lokomotivu - Praha Křížem Krážem
    https://www.prahakrizemkrazem.cz/antonin-dvorak-vsechny-symfonie-bych-dal-za-to-kdybych-vynalezl-parni-lokomotivu/
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ERRTU: že by mi to vysvětlovalo tu Dvořákovu Humoresku, která prý je inspirována vlaky, ovšem vlaky mají dneska jiný rytmus a i za mého mládi - a to už je snad skoro blíže k Humoresce než dnešku :) - byly vlaky mnohem rychlejší, ještě ten název - člověk by si skoro mohl myslet, že je to ironie :)

    #kecy

    Skladatel byl nejen obdivovatel železnice, ale veškerého technického pokroku doby. S vlaky bývá spojována Dvořákova Humoreska, jejíž tečkovaný rytmus má vyjadřovat jízdu lokomotivy. Jde však pouze o nepotvrzený mýtus, který se s oblibou traduje v dvořákovské literatuře.

    Humoreska - Národní muzeum
    https://www.nm.cz/navstivte-nas/objekty/muzeum-antonina-dvoraka/humoreska

    #fakt
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    ale tak když už ty vláčky....
    za první světové zjistilo rakousko uhersko že má obrovský logistický průser. zatímco německo bylo v rámci železnic relativně homogení, díky čemuž dokázalo poměrně rychle přepravovat vojáky kam libo, v mocnářství v podstatě co stát to jiný rozchod kolejí, jiný typ napojování vagonů a defakto na každé vnitrostátní hranici se muselo překladat z vlaku do vlaku. zárověň se v plné nahotě ukázalo že staré a pomalé vlaky jsou odsouvány ke službě na okrajích říše, zatímco čím blíž k Vídni, tím rychleji se jezdilo.
    díky tomu v prvních měsících války vznikaly naprosto neuvěřitelné choke-pointy a hrozil kolaps a vzpoura vojáků kteří místo na frontě už týden hnijou o vodě a sucharech někde na nádraží ve vagoně.
    a generalita rakouska uherska to vyřešila v pravdě generalitálně: nařídili že se všechny vlaky na všech kolejích v celé říši mohou pohybovat maximální rychlostí nejpomalejšího z nich. ten nejpomalejší jezdil cca 15 kmh. což je zhruba rychlost bicyklu na příjemné poobědní projíždce.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    XCHAOS: Obávám se, že ne:

    Reconstruction:Proto-Slavic/ulica

    Etymology

    From *ula +‎ *-ica, from Proto-Balto-Slavic *aul-, from Proto-Indo-European *h₂ewlós.

    Baltic cognates include Old Prussian aulis (“shin”).

    Indo-European cognates include Ancient Greek αὐλός (aulós, “pipe, flute”), αὐλών (aulṓn, “hollow, channel, strait”); Low German ōl, аul (Westphalian); Old Armenian ուղի (ułi, “road, way, route; journey; passage”).

    Reconstruction:Proto-Indo-European/h₂ewlós

    Etymology

    Unknown. Possible so-called "chiming root" with *kawlós, whence Ancient Greek καυλός (kaulós, “stem, shaft”), Proto-Balto-Slavic *káuˀlas (“bone”).[1]

    Noun

    *h₂ewlós[2]

    something hollow, hollowed out
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SULTHAN: no a jinak to nebyl náhodný výběr, ale byl to Stephensonův rozchod:
    The not-so-glamourous origins of standard track gauge | by Gareth Dennis | Medium
    https://garethdennis.medium.com/the-not-so-glamourous-origins-of-standard-track-gauge-2b5f1ae7e3bc
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SULTHAN: Rusky/ukrajinsky(?) vulica = ulice = cesta pro voly, volská stezka :-)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    DARKSUN: SULTHAN: Škoda.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    TOOMIX: Je to hezká internetová historka, ale na internetu už také mnohokrát vyvrácená. Respektive jsou tam určité nepřesnosti.

    Obecně ta šířka silnic, ať už římských nebo středověkých, se odvozuje od šířky dvou koní/volů, kteří jdou vedle sebe. Není tedy pravda, že šířky všech středověkých silnic se odvozovaly od římských, ale prostě nezávisle na sobě potřebovali stejné šířky silnic.

    No a nic z toho nemělo vliv na rozchod kolejnic. Ve skutečnosti na začátku 19. století neexistoval žádný standard a každá kolej byla jinak široká. A to jak v Británii, tak v USA. Existuje dokonce termín "gauge wars", protože všechny firmy na trhu používaly jiné rozchody a pokoušeli se ty svoje prosadit. Nakonec se k tomu sešla Britská komise, která (víceméně náhodně) vybrala jeden z rozchodů, který se standardizoval. A USA se tomu časem přizpůsobila, protože chtěli používat britské lokomotivy.

    Ta část o britských inženýrech je kravina.

    Track gauge in the United States - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Track_gauge_in_the_United_States
    Track gauge - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Track_gauge
    British Gauge War - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/British_Gauge_War
    DARKSUN
    DARKSUN --- ---
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    The US standard railroad gauge is 4 feet, 8.5 inches. That's an exceedingly odd number. - Aviation Humor
    https://aviationhumor.net/the-us-standard-railroad-gauge-is-4-feet-8-5-inches/

    https://twitter.com/BillHolohanSC/status/1177631604186996737?s=20

    A history lesson for people who think that history doesn't matter:
    What's the big deal about railroad tracks?
    The US standard railroad gauge (distance between the rails) is 4 feet, 8.5 inches. That's an exceedingly odd number.
    Why was that gauge used?



    Well, because that's the way they built them in England, and English engineers designed the first US railroads.
    Why did the English build them like that?
    Because the first rail lines were built by the same people who built the wagon tramways, and that's the gauge they used.
    So, why did 'they' use that gauge then?



    Because the people who built the tramways used the same jigs and tools that they had used for building wagons, which used that same wheel spacing.
    Why did the wagons have that particular odd wheel spacing?
    Well, if they tried to use any other spacing, the wagon wheels



    would break more often on some of the old, long distance roads in England . You see, that's the spacing of the wheel ruts.
    So who built those old rutted roads?
    Imperial Rome built the first long distance roads in Europe (including England ) for their legions. Those roads have been used ever since.



    And what about the ruts in the roads?
    Roman war chariots formed the initial ruts, which everyone else had to match or run the risk of destroying their wagon wheels. Since the chariots were made for Imperial Rome , they were all alike in the matter of wheel spacing.



    Therefore the United States standard railroad gauge of 4 feet, 8.5 inches is derived from the original specifications for an Imperial Roman war chariot. Bureaucracies live forever.
    So the next time you are handed a specification/procedure/process and wonder 'What horse's ass came up with this?', you may be exactly right.



    Imperial Roman army chariots were made just wide enough to accommodate the rear ends of two war horses. (Two horses' asses.)
    Now, the twist to the story:
    When you see a Space Shuttle sitting on its launch pad, there are two big booster rockets attached to the sides of the main fuel tank.



    These are solid rocket boosters, or SRBs. The SRBs are made by Thiokol at their factory in Utah . The engineers who designed the SRBs would have preferred to make them a bit fatter, but they had to be shipped by train from the factory to the launch site.



    The railroad line from the factory happens to run through a tunnel in the mountains, and the SRBs had to fit through that tunnel. The tunnel is slightly wider than the railroad track, and the railroad track, as you now know, is about as wide as two horses' behinds.




    So, a major Space Shuttle design feature, of what is arguably the world's most advanced transportation system, was determined over two thousand years ago by the width of a horse's ass. And you thought being a horse's ass wasn't important? So, Ancient horse's asses control almost everything and...




    CURRENT Horses Asses are controlling everything else.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ATUARFIK: *Pushpull. To nebyla invektiva, to byl překlep.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Zatímco ve faerštině znamená jméno Faerských ostrovů "Ovčí ostrovy", irské jméno Na Scigirí znamená "Země vousatých mužů" a má to souvislost s faerským (a vůbec skandinávským) slovem "skeggi", vousy.

    Faroe Islands - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Faroe_Islands#Etymology
    https://en.wiktionary.org/wiki/skeggi

    (Musela jsem se četbou na wikipedii nějak uklidnit poté, co mi v Zábavném kvízu vyfoukl Puchpull správnou odpověď Potlachu na Švestce o několik vteřin před nosem. :))
    DARKSUN
    DARKSUN --- ---
    ERRTU: uz jsou k tomu novejsi informace... V tuhle chvili by je (73 kusu) meli odchytavat a distribuovat do ruznych zoo po celem svete...
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    ackoliv v africe hrochy ohrozuje pytlactvi, na jinem kontinente zvesela prosperuji. kde, ptate se? v jizni americe! a kde se vzal hrosik africky v kolumbii?
    v dobach vrcholu medellinskeho kartelu si jako spravny sultan nechal tri hrosice a jednoho hrocha dovezt z afriky sam pablo escobara. nekdo tygry, nekdo hrochy, no. a kdyz pak pablo prodelal v roce 93 necekanou transformaci z cloveka na cednik, hrosi vyuzili situace a zamirili na svobodu.
    zahnizdili v povodi mistni reky Magdalena a do roku 2020 se jim povedlo namnozit na uctyhodnych vic jak 100 kusu. posledni pocitani s pomoci dronu uz hovori smerem ke 200. neprekvapive prevazuji mladata.
    neni se cemu divit. v africe spousta mladych hrosat padne za obet krokodylum (nejcasteji), lvum (vzacne ale prece), hyenam a dalsim potvoram. zaroven v africe casto dochazi k vyschnuti velkych vodnich ploch v dusledku obdobi sucha. v jizni americe nic takoveho pochopitelne nehrozi :)

    kolumbijska vlada si s celou kauzou "hrosi" moc nevi rady. logicky se boji invazniho druhu, zejmena kdyz tak krasne prosperuje a zkusenost s australskym kralikem hovori jasne. jenze prevoz hrochu z kolumbie by vysel na miliony dolaru ktere kolumbijska vlada proste nema. doslo to az tak daleko ze v roce 2009 naridila armade "kokainove" hrochy zlikvidovat. to vydrzelo samozrejme jen do okamziku nez internetem prosvistela prvni fotka kolumbijskeho vojaka s kourici m16 jak se culi na rozstrilenym hrosatkem. whole-world-rage na sebe nenechal dlouho cekat. takze ten nechavaji hrochy v klidu, jen je zkoumaji protoze i pres velice priznive prostredi a absenci prirozenych nepratel proste nejsou biologove sto zodpovedet zakladni otazku: proc se v jizni americe mnozi hroch asi 3x rychleji nez doma.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    WAMP_ELF: Wikipedie má tendenci, ba stylovou příručku, k "encyklopedickému vyjadřování" - TLDR je to "když nemáš zdroje, nefabuluj; a kromě toho nedělej z popisu kovbojku". Jistě, šlo by s tím jít za ChatGPT a byl by ten příběh mnohem čtivější. A fiktivní:(
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    E2E4: ok, ja zas neresim detaily ve smyslu ci to byl napad a co to melo dokazat. stejne tak vubec neresim, jestli je to realny, nebo ne. Spis v legraci poukazuju na to, ze lidi sou obecne blby a nepoucitelny, a ze to presne vypada, jako ze to neci blbej napad byl, takze se budu hodne smat, jestli se nahodou nekdy v budoucnu ukaze, ze to tak fakt bylo :D
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MONIOUS: no mně přijde nepravděpodobné že by měli takhle blbý nápad. jo a navíc, tyhle věci nedělají civilní vyzkumaky, nota bene v mezinárodní spolupráci a ausgerechnet s USA..
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    XCHAOS: všimni si že to píší velmi.. nadneseně.
    Tohle uvádí třeba Wiki.

    On Tuesday, January 3, 1961, SL-1 was being prepared for restart after a shutdown of 11 days over the holidays. Maintenance procedures required that Rod 9 be manually withdrawn a few inches to reconnect it to its drive mechanism. At 9:01 pm MST, this rod was suddenly withdrawn too far, causing SL-1 to go prompt critical instantly.

    Pravda je v tomhle případě IMHO "někde mezi", tak jako ostatně téměř vždy...
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    E2E4: ja taky nerikam, ze to byl dobrej napad, nebo ze se to povedlo ;)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MONIOUS: no akorát že ti Číňani o akci seaspray už jistě věděli, viděli, jak se to může vymknout.. a to ani nebyl patogen kterej by se šířil mezí lidma.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam