• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    XCHAOS: Ale záleží, jak padáš. Rekord je 396 km/h ve wingsuitu. Jinak zajímavý je, že terminální rychlost veverky je tak nízká, že přežije pád z jakýkoli výšky. Teoreticky by ji však šlo zabít shozením z 4800 mil - to by padala tak dlouho, že chcípne hlady.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Rychlost volného pádu v atmosféře je 190 km/h, ale rychlostní sjezdové lyžování tuhle rychlost překračuje (zřejmě na lyžích lze zaujmout aerodynamičtější posed, než při pádu v atmosféře...)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    GREATDRAKE: nám kdysi myši rozeziraly telefonní kabely, takové ty průsvitné, normální ethernet jim nehchutnal..
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    GREATDRAKE: Přidám jednu související loňskou "vtipnou" událost:
    Reddit - Dive into anything
    https://www.reddit.com/r/interestingasfuck/comments/xy0a1q/the_squirrel_stocked_about_150_kilos_of_acorns/?rdt=43130
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Electrical disruptions caused by squirrels - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Electrical_disruptions_caused_by_squirrels
    Pozor na veverky


    It has been hypothesized that the threat to the internet, infrastructure and services posed by squirrels may exceed that posed by cyber-attacks.Although many commentators have highlighted humorous aspects of the concern, squirrels have proven consistently able to cripple power grids in many countries, and the danger posed to the electrical grid from squirrels is ongoing and significant
    CROSS
    CROSS --- ---
    ERRTU: neměl bych to asi už dál dřenit, ale ruská wiki k tomu podotýká, že Andráš nebyl v psychiatrický léčebně náhodou, asi neunesl příhody ze zajetí a nucenýho cestování po sojuzu. Byl mimořádně uzavřenej, zpočátku agresivní, a rusky se naučil (nebo používal) akorát "nekřič", což asi taky o něčem vypovídá. Skamarádil se s místním instalatérem, alkoholikem Genadijem.

    Řečený Moravčík byl podle ruský wiki Slovák, kterej nastoupil jako ředitel dětskýho výchovnýho ústavu, a kterej uměl plynule maďarsky. Podle nějakýho textu, na kterej se wiki odvolává, pocházel Moravčík ze západní Ukrajiny. :-] S Andrášem si přišel promluvit potom, co si o něm přečetl článek v místních novinách.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    NJAL: a po +10 letech bych se vubec nedivil kdyby regulerne zacal zapominat tu madarstinu jako takovou. jestli byl obklopen chovanci kteri se vyjadrovali jen skreky nebo mumlanim nesmyslu pod vousy a personal ho akorat napral sedativama a jinak ho pokladali za lobotomika, tak ani nemel moc sanci jak tu rustinu odposlouchat nebo se ji od nekoho naucit. ja treba po stredni skole mluvil relativne slusne nemecky se solidni slovni zasobou ale pres cvrt stoleti jsem tu rec nevzal do huby a dneska z toho vim maximalne Ich liebe Rammstein a par naposlouchanych hlasek z druhovalecnym pc her. takze verim ze jde bez problemu zapomenout i materstina pokud nejste zvykli ve slovech a vetach myslet. a ono to neni zas tak uplne nezvykle, pochazel ze nejake zoufale prdele jmenem Sulyánbokor, coz je i dneska podle google par baraku zoufale se drzicich hlavni silnice si je lisky neodtahaly do nor, od ctyr let bez matky, ja ho nechci podcenovat ale on to taky nejspis nebyl ten nejostrejsi nuz v supliku...

    to ze karel moravcik poznal ze jeho rec snad kdysi mohla byt madarstina je za me neskutecne a hluboke poklony hodne. ono to neni jen o reci jako takove, jestli padesat let poradne nemluvil tak mu museli zaroven atrofovat hlasivky jako prase. vite proc tolik duchodkyn ktere ziji samy mluvi na sve psy v souvetich kterym ty neme tvare nemuzou nikdy rozumet? protoze jim to poradil doktor prave proti zakrneni hlasivek. je to normalni sval jako kazdy jiny a telo nebude investovat zdroje do urdzovani neceho co nepouzivas.

    zaroven sa hluboko opsravednujem lebo karel moravcik bol vo skutocnosti slovakom, dlho zijucim v madarsku :) a cituji wiki "který začal Andráse navštěvovat a podařilo se mu s ním navázat kontakt.". z toho bych vyvodil ze ono fakt zabralo nez ho trochu rozkecal do te miry aby byl schopny tu rec urcit...

    jak moc byl v cvokhausu odstrizen od toho co se deje venku nam imho hezky ilustruje tato veta: "Když jsme mu řekli, že se podíváme na filmy o válce, posunul si židli až dozadu ke zdi. Pak byl zklamán, že je obrazovka tak malá, pamatoval jen filmy na plátně biografu," popsal Andrásův tlumočník Col Erdos. on v roce 2000 vubec netusil ze existuji televize!
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    ERRTU: Vlasto, ty nejsi Vlasta?
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    MONIOUS: vzapeti se od rodicu dozvedel ze neni divkou :)
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    ERRTU: to je jak z cicmrmana :D kor kdyz si prectes tuhle vetu:

    "Teprve v roce 2000 tím směrem vítr osudu zavál českého lingvistu slovenského původu Karla Moravčíka, který v jeho řeči poznal maďarštinu."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WADER23: diagnóza: Maďar :-)
    NJAL
    NJAL --- ---
    WADER23: Take ho mohli nejak drogovat, aby od nej byl pokoj.
    WADER23
    WADER23 --- ---
    SALVATOR: Za tím musí být nějakej sauce ještě, pokud by měl zájem komunikovat, tak není možné za 50 let nenaposlouchat jakejkoliv jazyk i kdyby to byla mimozemšťina.

    Třeba se nechtěl dostat zpátky do zajateckého tabora ( kdo by chtěl v té době ), tak se mu ten psychiatrickej ústav vyhovoval ... tam se nechtěl taky prozradit, jenže pak nemohl odhadnout kdy válka skončila, no a pak mu to už asi přišlo blby.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Because Toma never learned Russian and nobody at the hospital spoke Hungarian, he had apparently not had a single conversation in over 50 years...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ERRTU: tvl wtf indeed
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    tohle imho zaslouzi uchovani... wtf...

    András Toma padl do zajetí Rudé armády v lednu 1945 v Polsku, načež byl přemístěn do zajateckého tábora poblíž Leningradu. Tam onemocněl, takže ho přeložili do nemocnice v jiném zajateckém táboře poblíž Kirova, 1000 km dál na východ až někde za Moskvou. V nemocnici ale nikdo nikdy neslyšel maďarštinu a jeho řeč považovali za dementní blábolení, takže ho poslali do psychiatrického ústavu. Tím také přestal být válečným zajatcem a byl vyškrtnut ze seznamu, takže v r. 1954 byl maďarskými úřady prohlášen za mrtvého. Teprve v roce 2000 tím směrem vítr osudu zavál českého lingvistu slovenského původu Karla Moravčíka, který v jeho řeči poznal maďarštinu. V srpnu toho roku se vrátil domů a jeho identita byla potvrzena pomocí testů DNA. Jelikož byl technicky vzato stále ve službě, byl povýšen na nadrotmistra a zpětně mu byl vyplacen žold (asi tři miliony forintů). Zemřel o čtyři roky později.

    ©KENJIRO ve Zjisteni
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    SPIKE411: co pouzival, na Ruzyni se pouziva dosud jako fukar na listi. Snih a led rozmrazujou rolbama, to je ucinnejsi, ale na listi maji porad Mig. (Mel jsem toho i fotku, ale pred zhruba pul rokem jsem menil SD kartu v mobilu a o nejake fotky prisel, takze mi holt budes muset verit.)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    HNILOB: jo, absurdity bolševických poprav...

    Monty Python - Execution in Russia (Firing Squad)
    https://youtube.com/watch?v=QzDCH_MGQXI
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam