• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PSYSBEE: snad někdy loni jsem si toho všimnul.. dá se dojet autem až k tomu, u brány zahnout doleva a po polnacce to skoro celý objet..

    vypadají ty antény teda dost zchátrale.

    i tak je to silný dojem..

    tady nejlepší článek

    MEK - České středisko družicových spojů Sedlec
    https://mek.kosmo.cz/cz/sedlec/index.htm
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    (Filtr mlčí)

    :: Opravdu je velmi mírně zajímavé, ale objevil sem v utery pri pohledu z terasy hotelu Monínec - nejdřív "wtf, česká Oblast 51", fskutečnosti ::

    Středisko družicových spojů Měšetice
    Areál Střediska družicových spojů se nachází 1 km severovýchodně od obce Měšetice, nedaleko města Sedlec-Prčice, v okrese Příbram ve Středočeském kraji. Byl vybudován Správou Radiokomunikací Praha (dnešní České radiokomunikace) v rámci mezinárodního telekomunikačního systému Intersputnik. Středisko zahájilo provoz 30. dubna 1974, jako první svého druhu v Československu.[1] Středisko zajišťovalo mezinárodní televizní přenosy a telefonní spoje, ke kterým později ještě přibyl přenos dat. Probíhala zde výměna televizních příspěvků v rámci Intervize.

    Současně s výstavbou střediska bylo vystavěno v Sedlci dvacet bytů pro zaměstnance, vodovod s vodojemem a koupaliště.[1] Přestože všechnu výstavbu prováděly Vojenské stavby a přestože objekt střediska strážil pro jeho strategický význam zvláštní vojenský útvar, středisko sloužilo výhradně pro civilní účely.
    ...
    Nejnápadnější dominantou střediska je kruhová budova s pohyblivou parabolickou anténou o průměru 12 m, která byla v počátečních letech jedinou ve středisku. Vysílací a přijímací zařízení byly umístěny přímo pod anténou, aby mohly být vlnovody co možná nejkratší.

    Prvních 19 let mělo středisko technické vybavení pouze pro práci v systému Intersputnik, které bylo dodáno ze Sovětského svazu. V roce 1988 byla postavena druhá anténa o průměru 12 m pro spojení se stanicemi v Asii.

    V průběhu provozu docházelo k různým modernizacím, největší však nastala počátkem 90. let 20. století, kdy americká firma Comsat vyhrála soutěž na zařízení stanic Standard a Intelsat. Proto byly na konci roku 1992 nainstalovány dvě antény o průměru 18,3 m. Od léta 1993 funguje toto zařízení nepřetržitě bez jediné odstávky.


    Zdroj: Wiki.cz

    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    Připomíná mi to strategické počítačové hry, které jsem v mládí hrával. Když byl soupeř zkušenější, tak se objevil s tanky, zatímco já měl teprve středověk :-D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Mosin Nagant, StG 44… Nedávno jsem četl hezké historické pojednání, jak kvůli tomu, že vyhráli WW2 s M1 Garand, americká armáda zařadila do standardní výzbroje útočnou pušku až spoustu let po vynálezu StG 44 a AK-47.

    But the M1 had been sufficient to win the war, and therefore the US was in no hurry to replace it after 1945. But satisfaction was an impediment to innovation. By the late 1940s the Soviet Union, which had issued its infantry the clunky Mosin Nagat during the war, approved an automatic rifle in 1947 that was perfected and widely fielded in the early 1950s: the AK 47, which chambered an intermediate power round (7.62mm x 39mm), held a 20 (later 30) round detachable magazine and was capable of both semi-automatic and fully automatic fire. In 1947, the US still fielded the M1 Garand, and would do so for another decade.


    Michael Taylor on The Development of the M1 Garand and its Implications – A Collection of Unmitigated Pedantry
    https://acoup.blog/2023/09/08/michael-taylor-on-the-development-of-the-m1-garand-and-its-implications/

    A M1 Garand ping…

    m1 garand ping without owning an m1 garand
    https://youtube.com/shorts/HbLGkeGLVAM
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    NJAL: kdybych nebyl línej, tak reaguji videem quad maximu z Ukrajiny, který má sundala drony tím, že prostě střílí furt relativně levné náboje.
    NJAL
    NJAL --- ---
    SALVATOR: Jeste vetsi sranda je pouziti vodou chlazeneho kulometu Maxim 1910. Ten je snad az na moznost prakticky neprerusene strelby za prisunu chladne vody totalne dneska prekonan, zatimco ta opakovacka se od dnesnich opakovacek principialne moc nelisi.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    E2E4: Vadná elekrónka E13 z našeho podniku Katoda Olomóc?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CDR: I dřív ta nejčastější závada byla u podsvětlení, výbojky s chladnou katodou, resp v jejím zdroji (invertoru) - vyteklý kondenzátor kamarád takhle spravil mrtě LCD displejů..
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    SALVATOR: StG44 by me rozhodne prisla jako daleko nejvetsi kuriozita. Mosin-Nagant pouziva stejny naboj jako spousta dalsich zbrani v rusky armade a pokud je to treba z vyberovych kusu pouzity coby odstrelovaci puska, tak vlastne proc ne. MP40 strili uplne to samy Parabelum jako kdejaka dnesni pistole, takze zivit to neni problem a vlastne jedinou zajimavosti je, ze dneska vubec nekdo nekoho vyzbrojuje samopaly, protoze to je opravdu v dnesni dobe divny(na dalku se s tim neda trefit a dnesni vesty i helmy to zastavi, takze bojova hodnota je velmi mala). Ale StG44? Moc jich nebylo a strili to 7.92×33mm Kurz, coz vyrabi jedina zbrojovka na svete(neprekvapive v Srbsku) a to jenom v minimalnich seriich, vicemene jako sberatelskou zalezitost. To je opravdu kuriozita.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Věděli ste, že v současný válce na Ukrajině se prej používají i opakovačky Mosin-Nagant, který se v Ruským impériu vyráběly od roku 1891? Tak tyhle pušky se vyráběly do roku 1973, takže je to kuriózní, ale pravděpodobně starší zbraně používaný v tý samý válce sou útočný pušky Sturmgewehr 44, který se vyráběly jen do roku 1945. Měly ji ve výzbroji třeba ukrajinský milice ve válce o Donbas.
    Stg 44 se používají i v pořád eště probíhající syrský občanský válce, používá je prej "Národní koalice sil revoluce a syrské opozice" a uplatnění v ní nacházejí i německý samopaly MP 40 - design z roku 1938, vyráběný taky do roku 1945.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    PALEONTOLOG: zacinal jsem to moc pitvat a motat... nebudu plevelit a necham tu puvodni informaci kterou jsem si jist. howgh :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ERRTU: beztak to horton obšlehnul od greenhorns, podobně jako západ obšlehl většinu českejch hitů a staly se slavnýma i v zámoří ,.-)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    RSZ: ...pricemz jim bridger se nejspis vubec cele te akce neucastnil ciste z toho duvodu ze v 1876 kdy k bitve doslo, bylo jimovi 72 a v roce 1875 se mu zdravotni problemy se zrakem zhorsily natolik ze v podstate totalne oslepl. od 1868 se mu drasticky zhorsovalo revma, artidida a nemoc stitne zlazy. on to byl vubec docela rizek po kterem se jmenuje spousta mostu, pevnosti, hor atd. byl to stopar a horal a ve spouste pripadu prvni beloch ktereho kdy indiani v oblast yellowstonu kdy videli.

    mel tri indianske manzelky po sobe, napocital jsem sest deti, nekterym se dostalo moderniho vzdelani a zivota, nektere zustaly u kmene.
    v dobach svoji slavy znal okoli jako svoje boty. byl vyhledavanym pruvodcem a je pravdou ze pracoval i pro americkou armadu... ale na druhou stranu treba pro mormony a jine skupiny ruznych vericich ktere v americe hledaly svobodu pro praktikovani sve viry.

    a byl to btw ten stejny jim bridger ktery jako mladik zustal hlidat medvedem pozvykaneho huga glasse o cemz pojednava film revenant. jak jim tak huge jsou skutecne historicke postavy.
    NJAL
    NJAL --- ---
    RSZ: Kdyz uz jsme u toho, ten obrat "(stiny) dlouhejch karabin" je take uplne vedle, protoze karabina je puska zkracena. :-)
    RSZ
    RSZ --- ---
    tedy:
    "Tam, kde leží Little Big Horn, je indiánská zem,
    Tam přijíždí PODPLUKOVNÍK Custer se svým praporem,
    ........."
    RSZ
    RSZ --- ---
    Generál Custer nebyl v době bitvy u Little Bighornu generál ale podplukovník, hodnost generála měl propůjčenou jen během občanské války v jednotkách U.S. volunteers (což byly jednotky oddělené od U.S. Army).
    CDR
    CDR --- ---
    V dnešní době je závada nefunkčních televizí v 90 % ve vadném podsvitu. Vadný led pásek/lišta má tak vysoký odpor, že bezpečnostní obvody tv nedovolí zapnout či ji nechají jen "škytnout".
    Oprava běžných modelů stojí s prací okolo 1500 - 1800 Kč.
    Není tomu tak ale bohužel třeba u lcd tv phillips, které mají pětizónový podsvit (plocha televize nemá jednotné podsvícení, ale pět zón s možností různé intenzity jasu), tam oprava vychází na 4 - 5.000,-
    No nic, jdu do servisu pro opravenou tv JVC (která je dnes jen rebrandovaná úplně obyčejná Čína, z japan victor company zbyl jen vyfutrovaný název - chromovaný štítek, nic víc) :3
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    a svářeči mají spojování železa v autogenech :)
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    DRAGON: za prve ja se neptam, to kamarad. A za druhe nepta se na pelech (protoze i veveraci asi spej), ale na to, jestli se veverce mliko spousti genama nebo hormonama. Jestli se teda nasi kamaradi chtej ovsem bavit, ze veverka ma geny pro integrovanou pipinu a hormony a srandy s tim souvisejici, pak ano, pak je to genama.
    Btw zacinam cejtit, jek mi moje geny veli jit umejt nadobi, nebot mi kvuli genum narostla rodidla, ktera jsou nezbytnou soucasti pro vykon domacich praci...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam