• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ERRTU: Mínus jedno tvoje měření, moc se do toho nepersonifikuj ;)

    ERRTU: Ohledně toho rozčarování... On se o rozvoj kvantovky zasloužil nejen na začátku. V pozdějších fázích zivota trávil spoustu času tím, že vymýšlel, proč kvantovka nefunguje. Několikrát na něco přišel, někde to zveřejnil a vyvracování toho článku způsobilo výrazný pokrok :)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    stav předmětu je soustava vln a já tím měřením kus té frekvence odeberu takže další pozorovatel za mnou dostavá výsledek mínus jeden já? hergot já snad na stará kolena začnu studovat kvantovou fyziku, to je tak nepředstavitelný bordel, že to musí být neskutečna sranda :)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    SPIKE411: :D no tak to píšu po paté tullamorce no :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Alfred? 🙃
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    oproti obecnému přesvědčení nedostal Alfred Einstein Nobelovku za teorii relativity, anóbrž za vysvětlení fotoelektrického jevu a za zásluhy o teoretickou fyziku. tj, vnořil se do subatomárního světa a vytáhl z něj věci jako fotony. paradoxně se tím dostal na půdu kvantové fyziky ze které byl následně... "rozčarovaný" :)
    což chápu, protože narozdíl od klasické, která předpokládá že všechno lze změřit, kvantová předpokládá že všechno je stav, a i samotné měření stav mění, takže musíme získat řadu stavů které spolu třeba ani nesouvisí abychom... nakonec z jejich rozdílů poznali... foton s frekvencí... cože?? asi něco jako když vám někdo dá hromadu fotek člověka z různých úhlů a vy z toho máte udělat věrnou a živě působící sochu :D
    Albert pak dosáhl daleko větší popularity díky e=mc2 a defakto celý život zasvětil výzkumu toho, čemu dnes řikáme God's Equation, neboli Božská Rovnice, která by obecně vysvětlila všechny vztahy fyzikálních veličin, hmoty, energie, světa, vesmíru, života a vůbec.
    ...a přítom je to tak jednoduchý: 42
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    TRISSIE: na hnělíčko proboha! :))
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    takova nenapadna italska hospudka, jakych je Milano plne, ze?
    akorat v tehle varil budouci vudce vietcongu a prezident povalecneho vietnamu, Ho Chi Minh, kdyz byl v mladi mezi 1911-28 neco jako kuchar-cestak, varil na zaoceanskych lodich, v evrope a usa.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WADER23: natvrdo nebo na hnilicku?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MEJLA77: jako tak pomalé reentry, že by to ohřátí fungovalo jako inkubátor? hmm, hmm, to by musel být velmi zvláštní mix gravitace planety a hustoty atmosféry....
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    možná bychom mohli simulovat i dopad na planetu, kde by byla řidší atmosféra nebo menší gravitace a za letu by se z toho vejce vylíhlo kuře :)
    WADER23
    WADER23 --- ---
    Fun fact, využitelná nutriční energie v jednom vejci by stačila na uvaření 10 vajec, nebo na urychlení jednoho vejce na rychlost Mach 10.

    Samotný proces vaření ( přeměny proteinů ) také část téhle energie uvolňuje.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    jen doplním ilustrační foto od AI :)

    WADER23
    WADER23 --- ---
    MEJLA77: Orientační výpočtem, pokud by bylo vejce z vody, tak kinetickou energie na zahřátí na 100 stupňů má při rychlosti 3000km/h.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MEJLA77: orbitální reentry je už moc... návrat z orbity odpovídá pádu z daleko větší výšky...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    XCHAOS: rohodně bych v první fázi vyslal slepičí misi na ISS a mohli by zkusmo házet vajíčka na Zem, jestli se uvaří, shoří nebo budou na hniličku :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WADER23: já to pochopil, ale baví mi ta šíře názorů.... od zbrždění (uvařeného, nebo syrového?) vajíčka matrací, až po prorážení železných plátů (to by mohlo fungovat při pádu ve vakuu - už jste zvažovali osteřelovat vajíčkama Měsíc?)

    Navrhuju vyhlásit projekt Large Egg Colider, který by do toho vnesl jasno experimentálně! (vegani prominou...)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    WADER23: vakuum není ani ve vesmíru, ale budiž, tam se to blíží, ale ATOMIKS: tvrdí, že to nejspíš půjde jen ve vakuu a na můj argument, že ve vakuu se neuvaří během letu a při dopadu by se nejspíš i rozprsklo, te se mu zase nelíbilo - ATOMIKS:

    Jenže ono to vaření během letu jde jen v atmosféře, teplo vzniká třením o vzduch - proto třeba hoří věci padající do atmosféry a neshoří už během několik světelných let dlouhé cesty vesmírem.

    Pokud by mělo jít jen o přeměnu kinetické na tepelnou energii - tam to podle mě bez deformace a rozbití vejce neproběhne, leda bychom uvažovali nad tím vejcem jako nekonečně pružným a deformovatelným objektem a zanedbali bychom energii spotřebovanou na jeho deformaci při dopadu nebo bychom jej naopak brali jako nekonečně tvrdé a nedeformovatelné, tak bychom se mohli dopočítat k číslu, které by odpovídalo rychlosti dopadu/vzdálenosti nad povrchem při kterém by se v ideální situaci veškerá kinetická energie proměnila v telelnou a skončilo by to tím uvařeným vejcem - k tomu je asi potřeba vědět, kolik energie je potřeba k uvaření vejce a pak už by to mělo jít dopočítat trojčlenkou...
    WADER23
    WADER23 --- ---
    XCHAOS:
    XCHAOS:
    Právě, že ne, protože v okamžik dopadu bude mít jen tu terminál velocity, to pravděpodobně přežil i člověk i přímý zásah. V tomhle odkazu
    KLIP: spočítali, že by měla stačit i obyčejná matrace, aby se to vajíčko při pádu z 30km ani nerozbilo.

    Na vaření vajíčka ho musíš pustit z větší výšky, aby ve vakuu stihlo návrat pořádnou rychlost, uvaří se pak při brzdění v atmosféře.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DARKSUN: to by ovšem mohlo jít využít jako protitanková zbraň, v takovém případě!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam