• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    ERRTU: začíná to bolet, hledám 1 krysy
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    v navaznosti: slavny upir mel jedineho syna, Belu George Lugosi. dnes je mu 85 a profesi byl pravnik.
    hrabe Drakula ma tedy ctyri vnoucata :) zminim ze B.G. byl se svoji zenou 64 let do jejiho skonu v roce 2tisice2II.
    (doufam ze ocenujete ze drzim nastaveny trend :D)
    Bela G. Lugosi - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bela_G._Lugosi
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    ERRTU: Jednou ho zabila chobotnice...
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ATUARFIK: o tom napiš po1ní
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    STARE_CASY: tyjo tak upir morfinu Bela Lugosi prekvapil s cislem 36 me. ja furt ziju v predstave (opakovane vyvracene) ze natocil Drakulu a tak nejak uz dal... nebyl :D
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    STARE_CASY: Ale kdo ví, jak to počítají, když Danny tam má jenom 43.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    MONIOUS: Taky mě to zarazilo, takhle napsané to vidím po1.vé.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MONIOUS: prej jich má jenom 25

    Most Deaths on screen - IMDb
    https://www.imdb.com/list/ls020977832/
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    MONIOUS: to je jen takova typografickogramaticka hricka:-)
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    HAR4NT: 70co???
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    MONIOUS: o tom se rika, ze "umre vzdycky", ale asi to bylo na platne minkrat, nez 70desatkrat;))
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    ERRTU: a co takovej Sean Bean? :)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    nejvic umirajicim hercem na filmovem platne byl Christopher Lee (Saruman, budiz mu stredozem lehka), 70 smrti ve filmu.
    za nim se drzi tesne Danny Trejo (Machette), 65 smrti. vzhledem k nefilmove smrti Christophera Lee v roce 2015, je stale nadeje ze to Danny dozene.
    (btw Christopher byl za ww2 clenem bristkych dalkovych hlidek v africe, defakto takove mobilni reznictvi, takze kdyz mu Peter Jackson vysvetloval jak ma hrat kdyz ho Grima Cervivec bodne do zad, sundal nestastneho rezisera odpovedi ze jako byvalej vojak co bojoval s nacisty, vi moc dobre jak se chova a vypada clovek ktereho nekdo bodl nozem do zad.)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    TRISSIE: tak zrovna Háchu bych z kapitulace vinil nejméně. On převzal okleštěné Československo poté, co Beneš Československo zradil, porušil ústavu, následně abdikoval a jako srab následně zdrhnul. Hácha už jen udělal to, že kapitulaci stvrdil de iure. Dávno před ním, ještě před Mnichovem fakticky kapituloval Beneš.

    O tom, jak celá Mnichovská dohoda je vlastně úplně jinak, než jsme se učili v dějepise a rozhodně nebyla "o nás bez nás" mluví třeba

    Benešův tajný předmnichovský plán ho mohl stát funkci. Ministra Nečase i život | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/historie/mnichovska-dohoda-edvard-benes-zrada_1909290856_zit

    nebo

    ▶ Mnichov 1938: Někteří historici odmítají tezi o zradě, šlo podle nich o vítězství Benešovy diplomacie — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/mnichov-1938-nekteri-historici-odmitaji-tezi-o-zrade-slo-podle-nich-o-vitezstvi-benesovy-diplomacie-75427


    Emil Hácha byl takový Otakar Motejl první republiky. Šéf Nejvyššího správního soudu, naprosto zásadově apolitický člověk. Funkci prezidenta přijal poté, co mu zemřela druhá žena a neměl úplně nejlepší vztahy v rodině. Podle svědectví jeho blízkých spolupracovníků vzal funkci zcela vědomě s tím, že nepovede k ničemu dobrému, ale byl přesvědčen o tom, že lepší, aby to vzal člověk, který má zájem o Československý stát, než člověk přidělený nacistickou mocí. Byl starý a neměl další budoucnost. Nakolik to je pravda, se dá spekulovat, každopádně za celou dobu své funkce nemá na triku žádný přímý akt proti občanům protektorátu, naopak je dost dokladů o tom, že s Němci trvale vedl spory a bránil větším represím - viz jeho vypjaté vztahy s Heydrichem.

    Zmiňovaná hrozba, které Hácha podlehl, byla předpokládám ta od Göringa v březnu 1939. Podle dostupných informací nechali Háchu zcela úmyslně Němci čekat do nočních hodin, někdy do půl druhé. Během jednání se Hácha zhroutil (infarkt?) a podepisuje kolem čtvrté hodiny, kdy je u něj lékař. Nechtěl bych být v jeho kůži. V tu dobu jsme už dávno přišli o velkou část území (Sudety) a tím praktickou o veškerou možnost obrany. Opět se vracím k Benešovi, který nejen stál u návrhu Mnichovské dohody, ale byl to právě on, kdo nesáhl k mobilizaci a ozbrojené obraně Československa. Navíc v momentě, kdy na Háchu tlačili Němci, byla velká část armády na Slovensku, kde Tiso chtěl vyhlásit nezávislost. Zůstal tedy bez spojenců, se zrádcem Tisem v zádech, s okleštěným územím... Co mohl reálně udělat lépe?

    Emil Hácha: Odhodlal jsem se v hodině dvanácté | Témata
    https://temata.rozhlas.cz/emil-hacha-odhodlal-jsem-se-v-hodine-dvanacte-7983949
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    STARE_CASY: tak Háchovi to ke kapitulaci stačilo... občas výhružka vyjde. akorát že občas to nevyjde a pak to musíš aspoň zkusit splnit, protože jinak té výhružce příště nebude věřit nikdo.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    RSZ: mně to přijde, že tohle je neustále opakované schéma - napadneme civilní infrastrukturu, vždyť to je ta slabá nefunkční společnost, která se pak lekne a nebude se už bránit. A ono to opakovaně nefunguje. Amerika, tedy USA, se takhle dostala jak do první, tak i druhé světové války, Británii bombardování vlastního území reálně nasralo taky tak, že znásobili válečné úsilí, totéž další a další konflikty až po ty současné. Ta hrozba funguje chvíli, vlastně jenom do doby, kdy jsou to jenom výhrůžky. Jakmile dojde k reálnému útoku, tak to ve spoustě případů naopak způsobí tak silnou reakci, že tím ten útočník prohrál (ne hned, ale je to ten začátek porážky).
    RSZ
    RSZ --- ---
    STARE_CASY: o explozi vím, ale ta část o veřejném mínění mě zaujala, obvykle se v té souvislosti zmiňuje hlavně potopeni Lusitanie
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---


    This photo shows the Statue of Liberty seen from the torch. The torch has been closed to the public since 1916 when it was damaged in an explosion caused by German spies.

    The event is known as the Black Tom explosion, which happened on July 30, 1916. At that time, the United States had not yet joined World War 1, but they were selling weapons to the Allied powers.

    Germany sent saboteurs to destroy production lines and supplies. Around 100,000 pounds (45,000 kg) of TNT were stored on a barge on the night of the explosion. Guards noticed small fires and left, fearing an explosion.

    At 2:08 am, the first and biggest explosion occurred. It was one of the largest non-nuclear explosions in history, equivalent to 5.0 and 5.5 on the Richter scale. The blast was felt in Philadelphia and shattered windows in Times Square.

    The explosion caused $20,000,000 in damages and claimed four lives. This incident turned public opinion against Germany and eventually led the United States to join World War 1 on April 16th, 1917.






    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Když už nám ten rok pomalu končí...
    Jedna drobnost pro matematické duše.

    HANZO
    HANZO --- ---
    FRK_R23: Určitě?
    Is “‘Green Boots” still present on Mount Everest?
    Contrary to popular belief, “Green Boots” continues to be a part of Everest’s landscape over 25 years since the fatal climb in 1996. At the same time, there have been efforts to cover the body with snow and stones respectfully. Upon the request of the climber’s family, it still marks the trail toward the summit.
    Green Boots: An Enigmatic Fallen Climber on Mount Everest - endorfeen
    https://endorfeen.com/green-boots-an-enigmatic-fallen-climber-on-mount-everest/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam