• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    RSZ
    RSZ --- ---
    MAKROUSEK: každopádně celkové hodnocení nic moc:

    Though this event garnered wide and lasting media attention, solar researchers generally agree that the Concorde's flight has had limited scientific impact.[7] Kevin Reardon of the National Solar Observatory said of the flight, "Strangely no significant results were ever published from the effort. [...] The overall science output was not as notable as the flight itself."[8] Léna himself has admitted, "The five experiments all succeeded, but none of them revolutionized our understanding of the corona" and that "[the experiments] all played their role in the normal progression of scientific knowledge, but there were no extraordinary results."[9]
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    MAKROUSEK: wtf is zvukové vlny v tomto kontextu?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MAKROUSEK: Tady to je pro ty, co neradi ctou:

    The Longest Solar Eclipse Ever
    https://youtu.be/mzwwofB5_Nc
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MEJLA77: Já o nich taky psal. Eště kdysi do Zjištění:

    [SALVATOR @ Zjištění]
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Nejdelsi zatmeni slunce, ktere kdy lide zazili, bylo 74 minut, kdy v roce 1973 vyslali Francouzi Concorda, aby letel pres Afriku v mesicnim stinu. Vzletl z Kanaru a mel toleranci 15 sekund (asi kilometr), aby se trefil na zacatek drahy stinu a pak letel pres hodinu rovne. Byl napechovan vedeckymi pristroju a zjistil napriklad, ze slunecni korona pulzuje zvukovymi vlnami. Tenhle rekord nebude nejspis nikdy prekonan.

    1973 Concorde eclipse flight - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/1973_Concorde_eclipse_flight
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    https://en.wikipedia.org/wiki/Magyarab_people - někde jsem to tady na nyxu zahlédl, ale nedaří se mi to znovu dohledat, možná je to smazáno...
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    CDR: Já měl za to, že to je Felix the cat...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    vědci (sice američtí, ale adresně z Center for Cognitive Neuroscience, Duke University Medical Center, Durham, North Carolina) zjistili, že makakové jsou ochotní platit za fotky makaků s vysokým sociálním statusem (a nebo makačí porno), ale vyžadují, aby jim vědci platili za to, že se budou koukat na fotky makaků s nízkým sociálním statusem.

    not lost in translation:
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S096098220500093X
    Summary
    Individuals value information that improves decision making. When social interactions complicate the decision process, acquiring information about others should be particularly valuable [1]. In primate societies, kinship, dominance, and reproductive status regulate social interactions [2, 3] and should therefore systematically influence the value of social information, but this has never been demonstrated. Here, we show that monkeys differentially value the opportunity to acquire visual information about particular classes of social images. Male rhesus macaques sacrificed fluid for the opportunity to view female perinea and the faces of high-status monkeys but required fluid overpayment to view the faces of low-status monkeys. Social value was highly consistent across subjects, independent of particular images displayed, and only partially predictive of how long subjects chose to view each image. These data demonstrate that visual orienting decisions reflect the specific social content of visual information and provide the first experimental evidence that monkeys spontaneously discriminate images of others based on social status.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Britská Královská pošta se omlouvá za zpoždění způsobené racky. Ptáci útočí na doručovatele

    Na zpoždění pošty si občas lidé stěžují všude. S tímto problémem se potýkají také obyvatelé města Liskeard v hrabství Cornwall na jihovýchodě Anglie, kteří dostali vysvětlující dopis od Královské pošty. Ta se jim za pozdně doručovaná psaní omlouvá – a to s tím, že za to můžou racci.

    Podle Královské pošty se zpoždění poštovních služeb týká jisté zóny v městečku Liskeard. Když se tam pošťáci přiblíží, racci na ně útočí. Pošta dala lidem na dotčených adresách na vybranou – buď musí období, kdy racci agresivně brání svá mláďata, prostě přečkat a smířit se s tím, že pošta bude chodit pozdě. Nebo můžou nahlásit novou adresu, kam mají psaní dočasně směřovat.

    Britskou Královskou poštu trápí útoky racků na doručovatele | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/britska-kralovska-posta-se-omlouva-za-zpozdeni-zpusobene-racky-ptaci-utoci-na_2406291309_tko
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KEJML: ja jsem tu zdejsi praxi s profilovanim objemu uz nekdy zminoval, ted jsem ji nezminil proto, ze zastavenej vyhled neni pravne relevantni duvod ke stiznosti, pokud ty rozmery te planovane stavby splnuji predpisy pro dany pozemek tak je to bezpredmetny jestli ztratis vyhled i kdyby byl sebehezci. To jestli je splnuji zkontroluje stavebni urad, ty profily kontroluje uredni geometr. Kdyz ty predpisy splneny nejsou, tak nedostanes stavebni povoleni tak jako tak.
    KEJML
    KEJML --- ---
    NELLAS: Ještě k tomu japonskému domu, co budou bourat kvůli blokování výhledu. Divím se, že BLOW_UP nezmínil řešení, které na to mají ve Švýcarsku, a o kterém jsem se nedávno dozvěděl:

    Když totiž Švýcaři plánují něco postavit, vytyčí na místě obrys stavby pomocí tyčí, aby si sousedé mohli přesně představit co je čeká a aby se k tomu mohli vyjádřit:

    What's up with the building poles dotting Swiss landscapes?
    https://www.newlyswissed.com/building-poles-dotting-swiss-landscapes/
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SALVATOR: Díky!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Česky otočník.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Heliotrop jsem vždycky znala jenom jako kámen, a ona je to i vůně.

    Heliotrop | KrasneVune.cz
    https://www.krasnevune.cz/slovnik-pojmu/parfemy-s-vuni-heliotropu--krasnevune-cz/

    (Vůně to fakt je, zdroj je z jedné pradávné knížky Fan Vavřincové, ale "rostliny čeledi heliotropovitých" jsem teda na jiném zdroji než tomhle nedohledala, neví někdo?)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: netopýr (vlevo, kdyby někdo měl problém to odlišit) se jmenuje Krimpet a je to netopýr rudohnědý.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    existuje netopýr, co vypadá skoro jako kobliha!

    SILECIA
    SILECIA --- ---
    CDR:

    ERRTU:

    Náhoda? Nemyslím si... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam