• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    CERN prý slaví 70 let od založení.

Podívejte se: Miliardová továrna na božské částice slaví 70 let - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-technologie-podivejte-se-miliardova-tovarna-na-bozske-castice-slavi-70-let-261769

Což mi připomnělo, že jsem nedokoukal tenhle dokument o tom, jak jednou v něčem USA ujel vlak.

The $21,000,000,000 hole in Texas
    https://youtu.be/3xSUwgg1L4g
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SALVATOR:
    List of English words of Japanese origin - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_English_words_of_Japanese_origin
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    V japonštině není úplně běžné množné číslo, až na nějaká zájmena (třeba boku - já (typicky používané chlapci, mladými muži), bokura - my) a speciální případy

U personifikovaných/domácich zvířat by asi dítě řeklo něco jako nekotači (neko - kočka, tači - další pluralizující sufix, používá se spíš ve watašitači, anatatači - my, vy).
    (Kdyžtak mě opravte někdo, kdo se japonštině nepřestal věnovat před takřka dvaceti lety.)

Podstatná jména se i v případě, že vyjadřují více než jeden kus, nemění. Množné číslo buď není důležité, nebo vyplývá z kontextu.

A pokud je potřeba specifikovat počet, používají se tzv. numerativy, kterých je několik podle toho, do jaké kategorie zhruba spadá počítaný předmět - zda je to dlouhý objekt, plochý objekt, kniha, malé zvíře, velké zvíře, pták…

Japanese counter word - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_counter_word

Takže dvě kočky jsou neko ni hiki nebo ni hiki no neko.
    (Obávám se, že ani mainská mývalí neprojde jako velké zvíře - tó.)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    NELLAS: Suffix, máš pravdu. Dneska mám nějak vypnuto, radši toho nechám. :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ATUARFIK: Suffix, takže coon-ra?
    Yes, I'm not fun at parties.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    A hordě mainských koček se říká ra-coon.

等, ら, ra - Nihongo Master
    https://www.nihongomaster.com/japanese/dictionary/word/100668/ra-%E7%AD%89-%E3%82%89
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ATUARFIK: Někdy bych chtěla takovou šelmu obdivovat osobně.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    NELLAS: Švagrová má, a ta velikost fakt souhlasí.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ATUARFIK: Úplně upřímně, tohle mě zalehnout, tak už se nezvednu.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    A tohle je největší coon ze všech:
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ATUARFIK: Pf, já coon, ty coon.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    SALVATOR: Já pán, ty pán, ale kdo má peňauze, je tycoon!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SPIKE411: VELKOPÁN!
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SALVATOR: Velmož? :) Jinak též magnát.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Vždycky mi přišlo divný slovo tycoon (Transport Tycoon, ZOO Tycoon, Rollercoaster Tycoon...) a znělo mi hrozně neanglicky. No, protože je to z japonštiny. Tai = velký, kun = vládce, pán, velitel a podobně. Taikun = velkopán..
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Kdybych toho sdílela až příliš, tak do mě dloubněte, ale mně to poslední dobou přijde všechno hrozně fascinující.

V oblasti Vádí Baht nedaleko marockého hlavního města Rabatu našel mezinárodní tým archeologů rozsáhlý zemědělský komplex starý pět tisíc let. Místo sloužilo k produkci a skladování jídla pro velké množství lidí. Jeho objevení dokazuje užší kontakty mezi africkým a evropským kontinentem, než se předpokládalo, napsal francouzský deník Le Monde.

Na objevení neolitické vesnice, kterou lze velikostí přirovnat k městu Troja na začátku doby bronzové, se podílel mezinárodní tým složený z Maročanů, Britů a Italů. Archeologové odhadují, že zde žily až dva tisíce lidí. „Nejméně po dobu pěti století se na ploše devíti až deseti hektarů rozvinula zemědělská práce. Stalo se tak někdy mezi čtvrtým a třetím tisíciletím před naším letopočtem,“ upřesnil archeologický tým.

Největším přínosem je objev obilnic. Jde o zdobené nádoby, které sloužily k přechovávání obilí a ječmene. Takové nádoby se doposud našly pouze na Pyrenejském poloostrově. Právě jejich objevení dokládá silné propojení mezi oběma břehy Středozemního moře.

Tato konkrétní lokalita byla objevená už roku 1938 geologem Ralphem Bagnoldem. Ten narazil při vstupu do údolí vyschlého koryta na jakousi přehradu – obří písečnou dunu, která zadržovala vodu nad ní. Přítomnost vody expedici na místě na několik dní zdržela, takže archeolog Olivier Myers měl čas prozkoumat tamní prehistorii. Dokázal na dně jezera i na samotné duně najít několik pozoruhodně rozsáhlých staveb, ale další výzkum zastavil příchod druhé světové války.

Průzkum pokračoval až později, zejména od osmdesátých let dvacátého století, to už s pomocí moderních archeologických metod a ve spolupráci s místními úřady.

Archeologové našli pod saharským pískem pět tisíc let staré sídliště — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/archeologove-nasli-pod-saharskym-piskem-pet-tisic-let-stare-sidliste-353487
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    (Chystejte Asnekovi evakuační modul.)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Vědci popsali novou populaci kosatek, která žije u pobřeží jihoamerického Chile. Umí lovit delfíny a o kořist se spravedlivě dělí, ukázal výzkum zveřejněný v odborném žurnálu Frontiers in Marine Science.

Kosatky nemají žádné přirozené predátory. Patří tím k hrstce zvířat na Zemi, která mohou z takového privilegia profitovat. A díky tomu se vyvinuly zajímavým způsobem – na různých místech mají jejích smečky různou „kulturu“. To znamená, že jde sice pořád o stejný živočišný druh, ale s odlišnými zvyky, tradicemi, způsobem obživy a také chováním.

Mořští biologové teprve začínají objevovat, jak moc se od sebe jednotlivé kosatčí kultury odlišují. V poslední době se hodně mluví o té kolem Gibraltaru, která si oblíbila útoky na lodě. Unikátní je také ta z jihu Afriky, kde se tito predátoři naučili lovit žraloky bílé, ještě odvážnější jsou pak kosatky od pobřeží Oregonu zabíjející vorvaně. A teď vědci popsali, že unikátní kulturou disponují také kosatky žijící u jihoamerických břehů, konkrétně u Chile.

Výzkum tamních vědců trval dva roky, biology zajímal zejména záliv Mejillones na severu země. O tamní populaci těchto inteligentních tvorů se až doposud vědělo jen málo. Přírodovědci teď popsali celkem 28 pozorování, přičemž některá z nich neprovedli přímo oni, ale rybáři, kteří s výzkumníky spolupracovali.

Ukázalo se, že kosatky s gustem pronásledují plískavice tmavé, což je menší druh delfínů. A to velmi úspěšně, koordinovaně a – z lidského pohledu – krutě. Vědci například byli svědky situace, kdy dospělá samice chytila delfína do tlamy, vyzdvihla ho do vzduchu a nechala ostatní členy smečky, ať si z něj odtrhávají kusy.

Podobné dělení se o potravu není u kosatek ani pravidlem, ale ani výjimkou – pro sledovanou populaci je ale zjevně typické. Toto chování společně s delfíny jako typickou kořistí a s barvou a tvarem zubů naznačují, že chilské kosatky patří spíše k antarktické skupině než k severoamerické – geograficky přitom leží přímo mezi oběma skupinami.

Krom toho badatelé zjistili, že si tyto kosatky troufnou i na větší kořist. Nemají k tomu tentokrát ale přímé důkazy, jen našli na tělech tří stotunových plejtváků myšoků stopy po kousnutí kosatkami. Nic víc se ale o tomto riskantním lovu výrazně větších zvířat neví. Ani to, jak moc jsou kosatky (ne)úspěšné.

Krom toho mají ale ještě jednu vlastnost – jsou nesmírně plaché. Zatímco severoamerické kosatky se pohybují bez obav v lidské blízkosti, ty chilské většinou nenechají člověka, aby se k nim přiblížil. To vědcům brání odebrat genetické vzorky, jež by umožnily ještě hlubší analýzu.

Kosatky z Chile jsou zvláštní skupina. Loví koordinovaně a spravedlivě se dělí — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/kosatky-z-chile-jsou-zvlastni-skupina-lovi-koordinovane-a-spravedlive-se-deli-353523
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    odlozim si..

deflagrace - podzvukové spalování šířící se šíří tepelnou vodivostí (prostě tím jak dobře co hoří)
    detonace - nadzvukové spalování šířící se rázovou vlnou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam