• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DRABICZ: To bude nějaký posun ve významu. U nás se říká, že je něco tvrdý jak štolverk a štolverk je údajně taková ta tvrdá karamela,co tahá plomby ze zubů.
    PITRSK
    PITRSK --- ---
    Ja teda tak trosku cekal, ze se do ty HeLa nory ponori trissie :) dekuji!
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    SALVATOR: díky, babička z nízkého Jeseníku právě říkala blbé nikoliv tvrdé, což by vycestoval poslední odstavec tvého článku "Rčení „být tvrdý jako štolverk“ se postupem času vžilo také ve smyslu být naprosto nechápavý anebo opilý do bezvědomí."
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TRISSIE: Automatizace je dneska úplně někde jinde, PhD už se nehodí jako levná pracovní síla ke zkumavkám, používá se k zadávání parametrů do robota / tunningu AI vyhodnocování; kapacity testů je řádově vyšší, o jejich přesnosti a spolehlivost výsledku nemluvě.
    FAITH
    FAITH --- ---
    DRABICZ: Uz to mas sice vysvetlene vyssie, ale aj ja teda niecim prispejem.
    U nas doma sa pouzivalo slovo stolverka ako synonymum pre haslerku. Das si stolverku? Vdaka tvojmu dotazu, som sa docitala, ze to bolo synonymum pre hocijaky iny tvrdy cukrik.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DRABICZ: A určitě je tam "blbé"?

Tvrdý jako štolverk | Dvojka
    https://dvojka.rozhlas.cz/tvrdy-jako-stolverk-7602758
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    FRK_R23: a "blbé jak štolwerk"? Tento nástroj jsem dodnes nedokázal identifikovat
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    E2E4: myslela jsem, že mi to potvrdí hypotézu o tři řády jinde, ale tak zlý to nebude. A jak píšu, můj odhad počtu pokusů na jednoho vědce je založenej na katastrofickejch filmech, takže řád sem řád tam.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    TRISSIE: jako že by 2 milionů vědců a postrgradualu dělalo 50 pokusů s hela týdně a to kontinuálně od roku 1951 ?

to je nějaký scifi maximum, jako kdyby byl v každým atomu ve vesmíru počítač tak stejně nerozlouskneme šifru RSA..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CDR: byl tam výpočet (od reálnýho vědce, co s HeLa buňkama pracuje), že na jeden simple A vs B pokus potřebuje 0,125g buněk. Prostou matematikou by tedy 55 mil tun vystačilo na 440 miliard simple pokusů, což je 6 miliard pokusů ročně od roku 1951.
    Odhaduju, že jeden vědec by mohl udělat třeba 50 pokusů týdně, každý týden (to je odhad založený na sledování amerických katastrofických filmů o nákazách, takže plus mínus dva řády asi dobrý), což by odpovídalo 2,31 milionu aktivních biologických a medicínských výzkumníků pracujících year round na HeLa buňkách. Což vlastně... už není úplně nereálné číslo, kdybychom vzali i všechny postgrad studenty na univerzitách všude na světě.
    .
    CDR
    CDR --- ---
    mezi tím jste upálili klaksona, ale kloudnou odpověď, zda je 55 milionů kg heLa real, to jsem se nedočetl :3
    ani v tom linku od trissie
    Imho myslím, že je to o tři řády přestřelený.
    Tzn třaba 55000 tun...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MMORT7: XCIDER: eeehm.

jednotky milionů tun, slovo milionů mi nějak vypadlo :)

jednotky mil tun aspirinu vs desítky mil tun hela..
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    E2E4: Aspirinu se vyrobí cca 100 miliard tablet ročně. Tableta váží 500mg. Prostým násobením z toho dostaneš 50 000 tun ročně.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    E2E4: hele to s tím aspirinem sis asi nějak popletl, ne? :))
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    E2E4: co je to za blbost? aspirinu (resp. kys.acetysalicylovy) se vyrobi 40 000 tun za rok...
    Aspirin Market Size, Share, Growth & Forecast, 2034
    https://www.chemanalyst.com/industry-report/aspirin-market-3149
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JONY: mně se na tom teda nejvíc líbí ta hláška "kdyby to bylo tělo Kristovo, tak byste ho sežrali sami" - jako, pán byl rebel! :-)
    JONY
    JONY --- ---
    TRISSIE: navíc uplaování se v Evropě rozjelo ve velkém až v době, kdy už bylo Švédsko protestantské, takže vyjímečnost tohoto sděleného faktu o jednom upáleném lehce bledne. :-)
    JONY
    JONY --- ---
    TRISSIE: tak ono s upalováním byl problém (jak jsi se ostatně zmínila), že řada těch obětí nebyla odsouzena za křesťanskou herezi, ale za různá jiná obvinění.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ve Švédsku byl katolickou církví za herezi upálen pouze jeden jediný křesťan*, a to jistý Botulf Botulfsson.

Botulf Botulfsson byl dobrý křesťan, ale nevěřil na eucharistii. Dokonce byl za to popotahován už v roce 1303, ale to mu bylo ještě odpuštěno. Ovšem té pravé hereze se dopustil v roce 1310, když knězi na otázku, zda věří, že chléb je tělo Boží, odpověděl:

Ne! Pokud by byl chléb skutečně tělem Kristovým, dávno byste jej snědli sami. Nechci jíst tělo Kristovo! Nevadí mi projevovat poslušnost Bohu, ale mohu tak činit pouze způsobem, který je pro mě možný. Kdyby někdo snědl tělo druhého, nepomstil by se ten člověk, kdyby mohl? Tak jak by se pak nepomstil Bůh, který k tomu skutečně má moc?"

Bohužel, arcibiskup nebyl připraven na tak složitou teologickou disputaci a nebohého Botulfa nechal v dubnu 1311 upálit.

* nemohu vyloučit upálení nějakých těch pohanů, takový Erik Klasson (ne, fakt se to nepíše Klakson, i když je možné, že na hranici nějaké ty zvuky klaksonu vyluzoval) byl upálen v roce 1492 za čarodejnictví, ale ve skutečnosti byl upálen za to, že byl vyznavačem Odinovým. Tedy... za to byl upálen. Krom toho byl taky odsouzený k lámání v kole a pověšení za to, že byl zloděj, ale náboženská hereze dostala v druhu rozsudku přednost. Jestli by byl odsouzený k smrti, i kdyby nebyl odsouzený k smrti, to se nikdy nedozvíme.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Blbej jak pučtok.

Slovní výraz “pučtok” pochází z německé složeniny Putzstock, tedy putzen (čistit) a stock (tyč). V doslovném překladu se jedná o pucovací tyčku, resp. štětku, kterou se čistí hlaveň střelných zbraní. Vzhledem k tomu, že se nejedná o sofistikovaný nástroj, nabízí se přirovnání k blbosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam