• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: ale s tou DPH na veterinární léky by mě to zajímalo?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: pche, a to nevíš, že pro americký trh se gumové podrážky converse tenisek potahujou plstí, protože pak jsou klasifikované jako bačkory (3% dovozní clo), nikoli jako tenisky (37,5% dovozní clo).

samozřejmě že ta plst se ochodí nejdýl do pěti kilometrů (akorát to teda docela klouže), ale když je to v krabici, tak to má podrážku z plsti, takže je to bačkora!

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TAPINA: tak na zdanění akčních figurek snad ještě nikdo neumřel... ale je vidět, že USA to s dovozními cly myslí fakt vážně!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Tak to je první finanční záležitost, o které slyším, že je absurdnější, než DPH na léky vydávané na veterině.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Od té doby, co Marvel patří pod Disneyho, už mutanti nejsou lidi!

Nejde úplně o to, že by se velcí bossové u Myšáka takto vyhraněně stavěli na jednu stranu X-konfliktu, ale jako obvykle, čistě o peníze.
    Dovozní clo na hračky zpodobňující lidi je totiž v USA 12%, kdežto dovozní clo na hračky zpodobňující ne-lidi (zvířata, roboty, monstra) jen 6,8%.
    Zajímalo by mě, co by na to řekl Charles Xavier!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XCHAOS: tak víš co? já sem pro zvědavce dám odkaz na wiki:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Poena_cullei (je to hned v prvním odstavci) a přejdeme na nějaká zábavnější fakta!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRISSIE: jako asi se tam dávaly takový zvířata, aby ten člověk doufal, že se už konečně utopí, nebo nevím. Fakt si tenhle klub budu muset unbooknout, jestli přejdeme k popravám a mučeném. buď budeme muset založit klub na softcore zajímavá fakta, nebo na hardcore zajímavá fakta... podle toho, co převáží tady :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XCHAOS: a to proto, že nechceš vědět, jaký zvířata se do toho pytle tradičně dávaly, nebo proto, že tě děsí tresty za patricidu? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRISSIE: já bych poprosil moderátora, jestli by v tomhle klubu nešlo vyhlásit moratorium na "zajímavé způsoby poprav"... děkuji.... :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XCHAOS: podle všech dochovaných zdrojů byla právo "na úsvitu věků" brané jako smlouva mezi bohem/bohy a lidmi o tom, že lidi se budou chovat nějak a bůh/bohové na oplátku na ně nebudou sesílat morové, přírodní a jiné katastrofy.
    Porušení smlouvy (zvlášť v těch důležitějších bodech) mohlo mít velmi nepříjemný dopad na celou komunitu, takže bylo potřeba jasně dát najevo, že celá komunita se od narušitele odvrací, což se většinou realizovalo nějakou zábavnou formu veřejné popravy.

s čímž teda souvisí další mírně zajímavý fakt, že Poena cullei (poprava otcovraha zašitého do koženého pytle s živými zvířaty vhozením do řeky) byla dokumentovatelně prováděná ještě v první půlce 18. století v Sasku (naopak ale není dokumentovaná před rokem 100 př.n.l., protože, jak říká Plutarchos, ještě do punských válek byla taková věc jako otcovražda morálně nemyslitelná)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NELLAS:
    TRISSIE: pravděpodobně vznikla kasta bezdětných lékařů a stavitelů, co to nechtěli riskovat... můžeme se jen domýšlet, jak vypadalo zvykové právo před érou psaných zákonů...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: totéž, jako když způsobí smrt potratem dceři (svobodného) muže a nemá dceru, kterou by šlo zabít.
    Což teda nevím, co je, bo to tam nepíšou

209. If a man strike a man's daughter and bring about a miscarriage, he shall pay ten shekels of silver for her miscarriage.
    210. If that woman die, they shall put his daughter to death.

taky teda nevím, co se stane, když se porvou dvě ženské. Ale tady: https://etd.ohiolink.edu/acprod/odb_etd/ws/send_file/send?accession=miami1101850402&disposition=inline
    je práce na téma právní postavení ženy na Blízkém východě ve starověku, kdyby měl někdo víc času než já.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ATUARFIK: něco podobnyho měli do nedávna na Filipínách. Architekti neměli žádný normy, ale když navrhli něco, co spadlo, šli sedět za ublížení na zdraví/ zabití.
    SSTTAANNAA
    SSTTAANNAA --- ---
    Orchidometrie - na tento výraz jsem narazil v jedné knize a musel jsem si jeho význam dohledat...
    Urologie: Orchidometr – plastový
    https://www.anatomickemodely.cz/e-shop/anatomicke-modely/urologie/orchidometr-plastovy-detail
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ATUARFIK: I nesmrtelný Kostěj si může zlomit kost.

A co když stavitel nemá syna?
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Tak průjem v těchto podmínkách je zcela jistě infekčního původu, tedy nejspíše přímo úplavicí. Nevím, jak ve starověku, ale za posledních let je úplavicí v mediánu infikováno 480 milionu lidí, což vede k úmrtí 40-110 tisíc ročně. Druhů úplavice je několik, myslím, že to statistika nerozlišovala. Zkrátka lidi, úplavice není prdel! (je z prdele)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ATUARFIK: kdepak SJM... myslím, že dostupnost bydlení by se výrazně zvýšila, kdyby se šlo zaručit bance za půjčku na bydlení manželkou :-)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TRISSIE: Hele, SJM!

151. If a woman, who dwells in the house of a man, make a contract with her husband that a creditor of his may not hold her (for his debts) and compel him to deliver a written agreement; if that man were in debt before he took that woman, his creditor may not hold his wife, and if that woman were in debt before she entered the house of that man, her creditor may not hold her husband.

152. If they contract a debt after the woman has entered into the house of the man, both of them shall be answerable to the merchant.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    QUANTI: Zlomený Kosťa. Představ si, jsi nesmrtelný, a najednou je ti tak blbě, že musíš k doktorovi. To tě duševně zlomí.

TRISSIE: Nesmíme zapomenout, že průjem může být průser (haha slovní hříčka), to jenom nám rozmazlencům v moderním západním světě to připadá jako banalita.

Jinak za mě je nejlepší část Hammurabiho zákoníku ten odstavec o staviteli, jehož ledabyle postavený barák spadne na objednatelova syna a zabije ho, tak mu na oplátku taky zabijí syna. Být synem stavitele v Babylonii, tak mám permanentně bobky. (A jsem zpátky u průjmu, haha.)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QUANTI: zlomený kosťa
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam