• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    SITH: Vzdalena asociace, ale prijde mi zajimavy pribeh Sally Hemings, milenky a nejspis matky levobocku Thomase Jeffersona.

Co mi na tom prijde zajimavy je, ze za Thomasem prijela do Francie, kde byl velvyslancem, a kde uz bylo vlastnictvi otroku zakazane (na uzemi Francie, ne v koloniich, kdyztak na tohle doporucuju muzeum otroctvi v Nantes). Vypada to ze se s nim asi vratila dobrovolne a vymenou za to ze propusti deti az vyrostou a jejiho starsiho bratra.

Vzhledem k tomu ze po revoluci byla Amerika postupne rasistictejsi a rasistictejsi, tak Thomas zatloukal a zatloukal, ze by mel deti s cernoskou. Nicmene je propustil a k tomu ze deti byly jeho se nyni historici kloni kvuli vysledkum DNA testu u potomku.

Taky, kdyz za nim prijela, bylo ji 14, takze se historici dohaduji jak moc se vracela dobrovolne a jak moc byl Thomas tak trochu prznitel…

Sally Hemings - Simple English Wikipedia, the free encyclopedia
    https://simple.m.wikipedia.org/wiki/Sally_Hemings
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    SITH: když to čtu, nemůžu si nevzpomenout na cestovatele, botanika, kaktusáře, etnografa, antropologa a indiánologa Alberto Vojtěcha Friče, který do Prahy přicestoval v roce 1908 s indiánem Čerwuišem.

Z Wiki:
    Čerwuiš Piošád Mendoza, pražskou bohémou zvaný Červíček, byl příslušníkem indiánského kmene Čamakoko z paraguayského Gran Chaka.
    Frič opětovně navštívil Čamakoky v létě 1908 a tentokrát je zastihl sužované neznámou chorobou, způsobující krvácející vředy v konečníku, několik lidí zemřelo vysílením. Nabídl, že sebou vezme dobrovolníka, který by se nechal vyšetřit v nejbližší možné nemocnici. Přihlásil se Čerwuiš. Shodou náhod se však nepodařilo předat ho do lékařské péče v žádném jihoamerickém městě, a tak se společně rozhodli, že budou pokračovat až do Prahy. Tam se ukázalo, že obtíže zapříčinili dosud neznámí střevní parazité (měchovec Ancylostoma duodenale); k léčbě stačilo použít silné laxativum. Čerwuiš, zaskočený životem Evropanů, Friče provázel na každém kroku, přičemž vzbuzoval mnoho pozornosti. Účastnil se i Fričova přednáškového turné po Čechách a v Praze na Žofíně na vlastní žádost předvedl válečný tanec novinářům. Během pobytu často čelil různým předsudkům a sám si vlastními předsudky pobyt občas komplikoval, ale Frič považoval konfrontaci dvou světů za velkou lekci vzájemného porozumění pro obě strany. Odcestovali v září 1909 přes Itálii zpět do Paraguaye, kde Frič Čerwuiše doprovodil až k jeho kmeni.
    Čerwuiš po návratu měl problémy přizpůsobit se opět domorodému způsobu života, až později, když civilizace stále více pronikala do indiánských území, získal respekt pro své evropské zkušenosti a znalosti, např. železnice. Zemřel bezdětný v polovině 60. let 20. století. S Fričem se již nikdy nesetkal.

Jeho příběh byl zachycen v tvorbě různých autorů:
    - povídka Indián a pražská policie (1913) Jaroslava Haška
    - komiks v ABC v cyklu Lovci zelených pokladů (1988–89)
    - komiks v ABC Pán Jaguárů (1995–97)
    - kniha Červíček, aneb Indiánský lovec objevuje Evropu (1993) A. V. Frič a Yvonna Fričová
    - kniha Čerwuiš aneb Z Pacheka do Pacheka oklikou přes střední Evropu
    - komiks Divoši (2011) Lucie Lomová
    - divadelní adaptace Čerwuiš aneb Z Pacheka do Pacheka oklikou přes střední Evropu (premiéra: 23. 8. 2014)
    - divadelní adaptace Čerwuiš Dva světy jedné země (premiéra: 3. 9. 2021) Divadlo Husa na provázku;
    EGERIS
    EGERIS --- ---
    SITH: Za příčinou neurčitých zvěstí, že dra. Holuba a celou výpravu jeho v Africe stihlo neštěstí, přinášejí časopisy mnohé úvahy a reminiscence na jeho podniky. Dne 18. listopadu 1883 vypravil se dr. Holub, když byl od některých velkomyslných přátel vědy podporu obdržel, na čtvrtou cestu svou do Afriky. S ním odebrala se jeho 23 letá choť Rosa, rozená Hoffová, s nížto se byl roku 1879 seznámil a roku 1883 oženil. Dále byli v jeho družině Čech Josef Haluška, zámečník a truhlář; Čech J. Spiral, truhlář; K. Bukač z Vídně, kovář a zámečník; Maďar Janoš Fekete, někdejší zákopník; Ignác Leeb z Vídně, zahradník a obuvník; Osvald Söllner z Vídně, řezník. Konečně odjela s Holubovými černá bečuanská dívka Bella, pražskému obecenstvu ze zdejšího pobytu známá a také v Praze pokřtěná. Při loučení s přáteli svými Holub pravil: „Doufám, že za čtyry leta vás opět pozdravím. Kdyby mi ale nebylo přáno do vlasti se vrátit, jsou při mně řádní a silní lidé, účastníci mé výpravy, kteří vám budou moci oznámiti, zdali jsem povinnost svou vykonal.“ Pozděj posýlal Holub o všech svých společnících zprávy a chválil jich přičinlivost, ještě později psal, jak smutno, že všichni stonali, jmenovitě Spiral. Konečně umlkly zprávy smělého cestovatele a došly od jiných zvěsti děsivé......
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    SITH: mě fascinuje, jak se Emil dokázal s náčelníkama domluvit.
    jednou na něj útočí, okradou ho, a pak se jede dál

jistou roli v tom hrála jeho neohrožená zena
    SITH
    SITH --- ---
    jsem byl v muzeu Vojty Náprstka, mimochodem velice doporučuji, a v části ohledně cest to Afriky cestovatele Holuba mě tam zaujal tenhle příběh. Text a foto v příloze, neboť na netu nedokážu tuto citaci nikde najít. Sám Emil Holub těch příběhů měl dost, ale o něm třeba příště.

Emil Holub – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Emil_Holub

SILVESTRAGON
    SILVESTRAGON --- ---
    Já tam nosím mince. Umožňuje mi to mít ve velký kapse místo šrajtofle jen takovou pružnou blbinu na karty a bankovky
    RSZ
    RSZ --- ---
    Já v té kapse nosím vždy 2 nouzový sáčky na psí hovna, radši bych tam měl po pěti kondomech, ale život šel jinudy:)
    KAMCZA
    KAMCZA --- ---
    Za našich maldých let se této kapsičce zásadně vždy říkalo narkokapsička a podle toho se i využívala 🤷‍♂️
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EZECHIAS: tak já v ní nosím drobnější předměty, typu klíč od kola, ale právě krátkodobě - když je potřebuju nevytrousit po dobu několika hodin.
    EZECHIAS
    EZECHIAS --- ---
    Naprosto uprimne, ja v te kapse nosim vstupni kartu do prace. Takze ji nevytrousim, kdyz beru mobil. A tim, ze nemam rad obaly a klicenky atd, tak se tam vejde jak kdyby na to ta kapsa byla delana 😂
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Jinak pro neznalé bych rád zajistil distribuci mírně zajímavých faktů: kapesní hodiny se vyrábějí dodnes a jsou poměrně hojně využívány, například při svatbách. Nemají už dnes takové praktické užití jako v dobách své slávy, nicméně coby doplněk k obleku jsou stále velmi žádaný. Kondom nudných pánů má stále konkurenci!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DRAGON: to se ještě uvidí!

Každopádně for s kapsou na kondomy, a pro další 3 lidi na planetě pro hdinky, použil Steve Jobs v reklamě na ipod
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    87HIGHFLYER: méně než vás, ale to nevadí, prát se nebudem :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DRAGON: a kolik vás je?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    87HIGHFLYER: to se ti prave snazim vysvetlit, ze nesije :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DRAGON: a jaky to je, když celej svět šije kalhoty jen pro tebe?:)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    87HIGHFLYER: po kapsach ano, v te male ale nikoliv, tam mam kapesni hodinky :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DRAGON: a nosis je po kapsách?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    87HIGHFLYER: to sis trochu zaprehanel, microSD je nejběžnější pametovy medium :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    XCHAOS: jako kapsa na vec kterou taky nikdo nenosi? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: dnes by to chtělo kapsičky na microSD karty...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ABAP: tss. to teda nosí, dvoje :)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALVATOR: ja v ni nosim minci, DDR marku:))
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ABAP: Na zapalovač super.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam