• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    GLADILAF: S rizikem, že otevřu další plechovku červů... majíc, sakra! Když ty přechodníky neumím, tak je nepoužívám. Pardon.
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    TRISSIE: Jojo. A každá žena je chiméra, maje XX a v každé buňce má "zapnuté" jen jedno z nich (zjednodušeno, nekolorováno). Pokud nemá teda Turnerův syndrom, ty mají jen jedno X.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Zrovna jsem chtěla vytáhnout chiméry a ty je tam v podstatě zmiňuješ :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tak já zkusím odpoutat pozornost něčím pikantním :-)

víte, že jako chlap si můžete bez přispění souseda a přirozeně pořídit geneticky cizí dítě?
    stačí na to, když podstoupíte transplantaci kostní dřeně (a máte štěstí? smůlu?) jako tady pan Chris Long, jehož kolegové z kriminální laboratoře se rozhodli, že když už maj po ruce takovýho pokusnýho králíka, tak by bylo škoda si ho neotestovat. Že po třech měsících od transplantace měl cizí DNA v krevních vzorcích, to nebylo nic divnýho. Po čtyřech letech už ovšem bylo lze detekovat cizí DNA i ve vzorcích slin (tam ovšem byla namíchaná s jeho vlastní), a vzorek spermatu měl DNA výhradně dárcovskou.

Man who had transplant finds out months later his DNA has changed to that of donor 5,000 miles away | The Independent | The Independent
    https://www.independent.co.uk/news/world/americas/dna-bone-marrow-transplant-man-chimera-chris-long-forensic-science-police-a9238636.html

mimochodem problém chimérové DNA už v jednom kriminálním případu figuroval:
    In 2004, investigators in Alaska uploaded a DNA profile extracted from semen to a criminal DNA database. It matched a potential suspect. But there was a problem: the man had been in prison at the time of the assault. It turned out that he had received a bone marrow transplant. The donor, his brother, was eventually convicted.
    takže to má i praktický dopady.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    To říkám, nejde to zastavit. Příště si dám pozor a s tímhle tématem ani nezačnu.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Bez diakritiky je "mne" vzdy spravne :)

DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    NELLAS: já ti nevim....
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Mírně zajímavým faktem může být pozorování, že každý, kdo zvládne skloňovat osobní zájmeno "já", má své triky a neodolatelnou nutkavou potřebu je sdělit ostatním jako jedinou možnou pomůcku :D
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    EKG: Četla jsem celou diskuzi až dnes a zrovna jsem si bohužel neseděla na prstech. :)) Ale dost už o mně, přenechávám prostor mírně zajímavým faktům.
    KEJML
    KEJML --- ---
    Hrnečku dost!
    CATEE
    CATEE --- ---
    GLADILAF: Mne pomohla pomucka dosadit si misto ja (me/mne) jmeno Vasek. Tam kde je Vaskovi je mne: delsi vysklonovany tvar = vice pismenek, a proto mne.
    EKG
    EKG --- ---
    IRINASH: Mne je to jedno, ale tebe to porad jeste drzi?
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    Proč tak složitě? Stačí si pamatovat, že 3. pád (komu, čemu) a 6. pád (o kom, o čem) je vždycky mně a je to. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Dne 27.2. 1693 v Londýně vychází první dámský časopis na světě The Ladies' Mercury. O několik týdnů později časopis, iniciovaný knihkupcem Johnem Duntonem, ovšem přestává vycházet.

Časopis pokrýval řadu témat, včetně sexuality, náboženství a vědy.

via https://cztwitter.cz/@JuMartin/114078210406289237
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RSZ: neurolingvistické programování je zásadní věc. když umře ten nerv, který je natrénovaný to rozlišovat, tak klesneme v podstatě na úroveň zvířat....
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    GLADILAF:
    jo a nez to spocitacas tak skoncil diktat
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    Donutili jste mě vyvinout novou mnemotechnickou pomůcku, a ta zní: "i je za 3".

M=1
    N=1
    E=1
    Ě=2
    I=3

Mne = Mě (1+1+1 = 1+2)
    Mně = Mi (1+1+2 = 1+3)
    Takže teoreticky stačí vědět, že i je za 3.
    Zda to může někomu kromě mě fungovat nevim ¯\_(ツ)_/¯
    JON
    JON --- ---
    ATUARFIK: nerozumim - dyt je uplne jedno jestli koho jebne, nebo komu jebne, ne?
    Pro mňjě za mňjě by toho slo i jsko mne jebne, jako trochu to drhne, ale ne nijak moc.
    Ja se z toho musim, hosi, pojebat. Jdu do pice z tadyma.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Chtěla jsem jako omluvu za nechtěné rozpoutání smrště dát nějaký mírně zajímavý fakt, ale žádný zrovna nemám. Tak pardon.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Hele ale v 6. padu je taky mně a urcite to mi nahradit nejde:)
    RSZ
    RSZ --- ---
    ATUARFIK: vždycky když tohle někdo řekne, odněkud se vynoří Doc. RNDr. Karel Oliva, Dr. se svým vousem ruského mužika a vysvětlí veřejnosti, že pravidla českého pravopisu jsou pro život naprosto zásadní
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam