Znáte Tamerlána? Já jsem neznal, tady je jedna legenda, ale měl docela zajímavý život (takový trochu praotec Rus:))
Tamerlánovo tělo bylo exhumováno z jeho hrobky 19. června 1941 a jeho ostatky prozkoumány sovětskými antropology Michailem Gerasimovem, Lvem Ošaninem a V. Zezenkovou. Gerasimov pak zrekonstruoval podobu Tamerlána z jeho lebky a zjistil, že Tamerlán měl typické "mongoloidní" znaky, v moderní řeči podobu východního Asiata. Studie jeho lebky prokázala, že patřil především do jihosibiřského mongoloidního typu. Měl výšku 173 centimetrů, což znamenalo, že byl na jeho dobu nadprůměrně vysoký. Výzkum také prokázal, že Tamerlán byl chromý a měl kvůli zranění nehybnou pravou paži. Jeho stehenní kost byla srostlá s jeho čéškou a rozložení jeho kolenního kloubu naznačuje, že vždy měl tuto nohu ohnutou a během chůze výrazně kulhal. Podle výzkumu měl široký hrudník, jeho vlasy a vousy byly rezavé. Na hrobce byl prý nápis: „Když já vstanu z mrtvých, tak se svět otřese.“ Údajně, když Gerasimov exhumoval tělo, tak objevil další nápis uvnitř rakve: „Kdokoliv otevře moji hrobku, vypustí nájezdníka horšího, než jsem já.“ I když lidé blízcí Gerasimovovi tvrdili, že tento příběh je smyšlený, legenda zůstává živá. V každém případě tři dny poté, co Gerasimov začal s exhumací, Třetí říše v čele s Adolfem Hitlerem zaútočila na Sovětský svaz. Tamerlán byl znovu pohřben podle Islámské tradice v listopadu 1942, jen krátce předtím, než Sovětský svaz zvítězil v bitvě u Stalingradu.
Tamerlán – Wikipediehttps://cs.m.wikipedia.org/wiki/Tamerl%C3%A1n