• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tak já snad radši napíšu ten avizovaný zábavný fakt, co mám schovaný pro tu správnou příležitost :-)

když chcete v USA zažalovat Boha, nebo Ďábla, za to, že vás krátí na vašich ústavních právech (kupříkladu tím, že vám klade do cesty překážky, způsobuje vám nesnáze a vůbec vás různě diskriminuje), tak jste sice plně v právu, ale zhatí vám to jedna malá procesní drobnost: pokud totiž nedokážete předložit správné instrukce pro United States Marshals Service, kde žalovaného mohou zastihnout, aby mu mohli žalobu osobně předat, shodí vám to soud z procesních důvodů, jak se přesvědčil kupříkladu žalobce ve sporu United States ex rel. Gerald Mayo v. Satan and His Staff.

Zda součástí spisu byl i návrh, že by mezi US Marshals mohl být vybrán nějaký prevít, který by měl cestu do pekla zajištěnou, a že by převzetí žaloby mohlo být ověřeno kupříkladu za pomoci spiritistické tabulky, se mi nepovedlo ověřit.
    TMA
    TMA --- ---
    TMA: Ostatně i v češtině zvítězil deskriptivismus, takže ani u nás už není možné říci, co je správné. Maximálně je to v daném kontextu neobvyklé. (Například koncovky -ej v odborných textech.) A v angličtině snad nikdy normu neměli.
    TMA
    TMA --- ---
    Their just writing without regard to correct. They can be bothered.

[They're just writing without regard to correctness. They cannot be bothered.]
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VANEK: a není to prostě

advance = platba předem
    advanced = platba předem již zaslána
    VANEK
    VANEK --- ---
    TRISSIE: To já zas jo, když si vzpomenu. OED.com má přesně jednu excerpci na advance fee v nějakém běžném smyslu a jednou "get-rich-quick mentality.... among some Nigerian youth, a mind-set that leads them to crimes such as advanced fee fraud (popularly known as 419)." (2019) Včil mudruj.
    TOM
    TOM --- ---
    AKAMAFERA, MATHEZ, E2E4: no.. úplná novinka to není, ale i kdyby jim těch 8 let trvalo od inspirace po úspěšné klinické testy na lidech, tak to je závratná rychlost
    Lepidlo inspirované korýši dokáže slepovat věci pod vodou
    https://insmart.cz/lepidlo-inspirovane-korysi-dokaze-slepovat-veci-vodou/
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Orlosupi bradatí si staví hnízda, která se předávají dalším a dalším generacím. Poté, co v jižním Španělsku vyhynuli, se na ně (ta hnízda, ne ty vyhynulé orlosupy) vrhli archeologové a objevili v nich i lidské artefakty starší 600 let, třeba cca 675 let starou botu.
    Kromě předmětů vyrobených člověkem zde vědci našli 2117 kostí, 86 kopyt, 72 zbytků kůže, 11 zbytků srsti a 43 skořápek vajec.

Hnízda orlosupů ukrývají artefakty staré i stovky let. Vědci je teď poprvé popsali — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/hnizda-orlosupu-ukryvaji-artefakty-stare-i-stovky-let-vedci-je-ted-poprve-popsali-365784?
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    TRISSIE: okupuj!
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    TRISSIE: a lidí ochotní podvádět byli také vždy
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SPIKE411: nevím, a popravdě až tolik času etymologii, abych to prověřila, se mi věnovat nechce :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    TRISSIE: Je to možné vysvětlení, ale úplně mě to nepřesvědčilo. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SPIKE411: tak tady se taky bavíme o historickém fenoménu, jehož psaní se může historicky lišit a vycházet z toho, jaká forma slova a gramatika se používala v té konkrétní době, k níž se vztahuje autor dané studie/článku :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    TRISSIE: No ale to nebude případ psaní o fenoménu "advance fee scam".
    Přijde mi to jako spíš nějaká běžná chyba "natives" typu psaní "your" místo "you're" apod. Liší se to maličko, vyslovuje se to skoro stejně.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SPIKE411: "advanced" je taky "předem poslaný" (ve smyslu "your advance payment" - ještě jste nám nic neposlali, ale máte - vs. "your advanced payment" - vaše už poslaná záloha)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ale jak píšeš, je to i na té Wikipedii. 🤷‍♂️
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    TRISSIE: No ale "advanced" bude zřejmá chyba/překlep, ne? To znamená "pokročilý", ale "advance fee" je nějaký "poplatek předem".
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MEJLA77: to aby ses měl na co těšit :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SPIKE411: tohle je zrovna z: Other people’s money. Marcus Killick – CEO Gibrlatar FSC. Gibraltar magazine February 2008
    https://www.fsc.gi/publications/download/adobe/articles/opm.pdf
    varianta "advanced fee fraud / advanced fee scam" je na internetu zastoupená poměrně hojně, i ta wiki stránka "advance..." obsahuje několik instancí "advanced"

jinak náhodně zjištěný fakt obvykle verifikuju z většího počtu různých zdrojů, ideálně co nejvíc primárních.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    TRISSIE: ty nás napínáš :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    TRISSIE: Jak se ti tam připletlo to advanced (místo advance)?
    Odkud vlastně cituješ/čerpáš?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam