• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    TMA
    TMA --- ---
    NANTHEI: Drakonická lakoničnost – katastrální fiakr.

Mohl jsem to napsat lépe, uznávám.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    TMA: ok díky, já rozumím těm faktům, ale ta formulace s "týchž", přičemž "ta ona" jsou v těch závorkách, mi přišla trochu hůře pochopitelná :)
    TMA
    TMA --- ---
    NANTHEI: Římské mince se jmenovaly Denarius a Solidus. Když Pipin Krátký udělal měnovou reformu (cca v roce 755), tak použil ty názvy. V Británii se používala zkratka £sd (nebo Lsd) a ta zkrácená slova jsou latinská slova libra, solidus a denarius. Ve francouzštině, která se vyvinula z vulgární latiny, se solidus změnil na soldus, pak solt, pak sol konečně sou. Denarius na denier.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    TMA: já nějak nerozumím tomu sdělení - navazují na mince "týchž jmen" - kterých jmen?
    THIOPENTAL
    THIOPENTAL --- ---
    JORGES: oni Fini maj celkově docela zvláštní nápady
    Finland Hosts Heavy Metal Knitting World Championship
    https://www.youtube.com/watch?v=Ad3cGfLC5v8
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nedávno byl nalezen ztracený legendární čínský psací stroj z roku 1947, který dokázal tisknout až 90000 různých znaků.
    How a long-lost Chinese typewriter changed modern computing : NPR
    https://www.npr.org/2025/07/05/nx-s1-5405452/chinese-typewriter-mingkwai-stanford
    The discovery of Lin Yutang’s Mingkwai Chinese typewriter/ /THE TYPEWRITER REVOLUTION
    https://typewriterrevolution.com/the-discovery-of-lin-yutangs-mingkwai-chinese-typewriter/
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: Což teda souvisí se středověkým typem měnové reformy, aka renovatio monetae. Jo, zcela ve stejném smyslu, jako byla ta korunová v roce 1953: "staré oběživo už je neplatné, musíte ho vyměnit za nové. Má lepší obrázek (totiž současného panovníka) a lepší obsah cenných kovů (totiž lepší pro současného panovníka)". V praxi to znamenalo, že nové mince měly méně cenného kovu, tj. menší hodnotu, a panovníci to dost často využívali jako zdroj obohacení.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: Libra tvrdé měny, neasi.
    TMA
    TMA --- ---
    TMA: A zatímco libra jako označení pro 240 pencí, které měli ryzost 925 a vážily jednu libru (Tower pound) je velmi staré, mince s hodnotou jedné libry jsou proti tomu mnohem novější.
    TMA
    TMA --- ---
    SALVATOR, NANTHEI, NANTHEI: Ono je to fascinující i z toho důvodu, že pence (denarius) a shilling (solidus) navazují na antické římské mince týchž jmen. Ostatně i francouzské sou bylo přímým potomkem římského solidu.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    SALVATOR: je to takový superhrdinský ♡

a tady (konec článku v linku) vysvětluje profesor numismatik, že penny výrazně variovala ve váze a teprve ke konci vlády Viléma I. (11. století) se ustálila na určité větší hmotnosti, a na ní víceméně zůstala další 2 století. proto ta teorie o silňácích :)
    kdy ale začala být o ryzosti 925, to píše jenom wikipedie (1158), jinde jsem to zatím nenašla.
    https://www.royalmintmuseum.org.uk/journal/history/pounds-shillings-and-pence/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NANTHEI: Náhodou, libra silňáků je aspoň docela vtipná.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    NANTHEI:
    SALVATOR: ok, tak teď jsem smutná, protože wikipedie :))) tvrdí, že mnou zmíněná teorie je zastaralá a nemá oporu v historických reáliích ani fonologii. člověk si trošku myslel, že když ji má z anglický knihy o anglickým stříbru, může jí věřit ;) narozdíl od tý wikipedie!
    teprve teď jsem zjistila, že první vydání zmíněné knihy je z roku 1968.... takže tolik k aktuálnosti.

ok. tak další, údajně nejpravděpodobnější teorie je, že slovo má základ v *stēre, tj. silný, solidní. má tedy stejný význam jako římský solidus = mince, která nahradila lehčí oběživo.
    laaaaaame! oproti Němcům rozhodně :/ a taková hezká teorie to byla
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    SALVATOR: ano, a i to již od tý doby. oni totiž zmíněný východňáři dělali v první řadě právě mince.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NANTHEI: A od toho pochází i název britský měny, předpokládám?

Což jen tak na okraj je pound sterling, zkráceno z pound of sterlings, přičemž sterling se říkalo stříbrnýmu penny (který teda asi bylo ze stříbra tý konkrétní ryzosti?) a když jste jich měli 240, tak jich byla libra. A co sem netušil je, že jde o nejstarší měnu, která se pořád používá, její vznik se datuje přibližně do roku 800.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    okay, tak teprve dnes jsem zjistila, že "sterling" jako kvalita (ryzost) stříbra je postupem času zjednodušeno a zkráceno z "Easterling", což byl termín používaný pro německý stříbrníky, který do Anglie povolal král Jan na začátku 13. století, aby pomáhali místním s legováním stříbra. takže sterling je prostě zkrácenej východňár, protože kde je Německo od Anglie. a už tehdy šlo skutečně o ryzost 925, tj. 92,5 % stříbra a 7,5 % mědi.

a kolik let že se to zabývám starožitným stříbrem a NIKDY mě to nenapadlo řešit? tohle je měsíc objevů, prostě. kuropění a teď tohle.
    (konvice je z roku 1788, Londýn, Hester Bateman)

CDR
    CDR --- ---
    ů.STARE_CASY: Wolfgang Jeschke. Byl by to výborný film. Jedna z nejlepších časovek, co byla napsána. Samotná kniha má dosti "scénářovitou stavbu
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    BLOWUP: ty ledovce byly rozpusteny pomoci takovejch vaz, ktery dneska uz neumime vyrobit..:(
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    JORGES: Ve Scrubs měli celou kapelu :))

Scrubs Air Band - More Than a Feeling by Boston
    https://www.youtube.com/watch?v=I0jxRwp3V5Q
    JORGES
    JORGES --- ---
    Dnes jsem zjistil, že se každoročně koná mistrovství ve hře na "air guitar" -- neexistující kytaru
    Air Guitar World Champion 2023 is Nanami “Seven Seas” Nagura from Japan
    https://www.youtube.com/watch?v=i7iEe2TDviQ
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam